Cronică: Program pentru familii la Muzeul Național de Artă al României

Am fost la programul pentru familii cu copii de 4 – 6 ani de la Muzeul Național de Artă al României: “O scrisoare, o batistă și-o poveste deloc tristă” și ne-a plăcut! Ne-am grăbit, eu și micul meu însoțitor, să ajungem prin vântul teribil de dimineață la expoziția “Modele de comportament în secolul al XVIII-lea” deschisă în aripa Auditorium a muzeului.

MNAR martie CollageAm ajuns la timp pentru a ne înarma cu o pernuță (pentru a ședea confortabil pe jos în muzeu), un ecuson cu numele micuțului și pentru a plăti prețul de 15 lei/persoană.

Am început cu numele programului și explicarea cuvântului “comportament” după care, ajunși în expoziție, am admirat gravuri și picturi reprezentând personaje în costume din secolul XVIII, jucării și atitudini politicoase în trecut dar și acum. Am învățat, răspunzând la întrebări, despre scrisori trimise cu poștalionul, despre batiste și monograme, despre concerte și serate, despre ce este o gravură și cum se face ea.

Am completat cu rigurozitate fișa de evaluare stabilită dinainte și am ajuns la concluzia că totul a fost la locul lui: echilibrul între joc și informație, între partea “teoretica” și cea practică, limbajul folosit, durata (o ora jumătate, cu 5-10 minute de pauză), interacțiunea educatorului muzeal cu copiii și cu părinții (da, este un program pentru familii la care prezența tutorilor este obligatorie!). A existat chiar un moment în care micuții au fost lăsați să se relaxeze, în expoziție, căutând în lucrările expuse jucării din lemn. Pentru micuțul care venise cu mine – și, cred, pentru majoritatea – partea de atelier a fost cea mai savurată pentru că am exersat în premiera tehnica monoprint, pentru a continua ideea de gravură explicată în expoziție.

Vestea bună este că aceste programe pentru familii se vor repeta (și) pentru vârste mai mari atât în luna martie cât și în luna aprilie așa că vă încurajăm să participați.

3 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.