Am avut ocazia să participăm la teatrul de umbre Harap – Alb, susținut de trupa de teatru pentru copii Hopa Trop. Povestea lui Ion Creangă, cu care am crescut și noi, reinterpretată pentru copiii de peste 6 ani, și acompaniată de muzică live.
A fost minunat. Este singurul cuvânt pe care l-am putut găsi după reprezentație; am fost transpuși, timp de 40 de minute cât a durat piesa, într-o altă lume, a basmului și a muzicii vechi românești, a întâmplărilor atât de frumos prezentate de Beatrice Iordan și colegii săi.
Decorul în care s-au desfășurat umbrele simpatic desenate și colorate a fost simplu dar expresiv, muzica a fost interpretată la instrumente vechi – caval, cobză, drâmbă, țiteră (am văzut cum arată și aș fi putut și pune mâna pe ele, dacă doream!) și a completat foarte bine imaginea. Povestitorul a avut un rol foarte important: vocea caldă, inflexiunile ei, implicarea prin gesturi în povestire, folosirea unor mijloace neașteptate pentru a evoca anumite momente (a vorbit în tobă pentru a exprima senzația de depărtare și de spațiu închis atunci când spânul coboară în fântână), explicarea – fără a întrerupe cursul firesc al poveștii – a unor cuvinte presupus grele pentru copii (spân, lăutar) au ajutat la introducerea publicului în atmosferă.
Dacă copiilor le-a plăcut? Au stat nemișcați. Câte unul mai mergea la mami, un altul mai ronțăia un covrig, altul dorea cu orice preț să atingă drâmba, dar în general au fost toți foarte cuminți, prinși ca și adulții de poveste, până la sfârșit.
Recomand cu maaare căldură să mergeți să vedeți piesa, la Muzeul Țăranului Român, când veţi avea ocazia, de exemplu sâmbătă, pe 12 noiembrie.
Și încă ceva de bine, organizatoric vorbind: nu este nevoie de înscriere prealabilă, locuri sunt destul de multe, iar prețul este decent, 20 de lei.
Teatrul de umbre este una dintre tehnicile de teatru care se folosește cel mai rar. Teatrul de umbre constă în proiectarea pe un ecran semitransparent a umbrelor siluetelor așezate în fața unui fascicol de lumină direcționat către ecran. Aceste siluete, ce sunt abordate ca personaje dramatice, sunt mânuite cu ajutorul unor tije. Artei complexe a teatrului de umbre i se asociază muzica, declamația și cântul, literatura, estetica vizuală, artizanatul artistic și teatrul de animație. (Teatrul de umbre la muzeu – Alexandra Zbuchea, Raluca Bem Neamu, Beatrice Iordan, Bruno Mastan, Bucuresti, editura Tritonic, 2010)
Notele noastre, dintre care 5 este nota maximă:
Atmosferă generală: 5
Accesibilitate: 5
Preţ: 5
Locaţie: 5
[…] Harap-Alb, teatru de umbre realizat de compania de teatru pentru copii Hopa – Trop, pentru copii peste 4 ani. Atentie, premiera va avea loc pe 5 aprilie, la acest sfarsit de saptamana! Tot aceiasi echipa organizeaza “Sambetele copiilor la Green Hours”, pentru copii de 4-7 ani si va asteapta sa bricolati si sa va jucati cu umbrele. O cronica a unui astfel de atelier gasiti aici. […]
ApreciazăApreciază
[…] duminică, 7 iunie la Clubul Țăranului Român. Noi am fost, am văzut, ne-a plăcut iar aici puteți citi cronica […]
ApreciazăApreciază
[…] de ateliere printre care şi cele numite Poveşti senzoriale. Cum despre Poveştile bricolate şi teatrul de umbre am mai scris, am participat la „Călătoriile lui Ivan”, una dintre cele trei poveşti […]
ApreciazăApreciază
[…] Hopa Trop – Harap Alb – teatru de umbre pentru copii și părinți, de la ora 11.00; cronica noastră despre spectacol se găsește aici […]
ApreciazăApreciază