Bruxelles: Muzeul benzilor desenate

Roata Mare oferă părinților și copiilor călători informații despre locurile interesante și prietenoase cu copiii din străinătate. Fiind o rubrică în care vor scrie şi persoane care trăiesc în străinătate, deci se exprimă mai bine într-o limbă străină, este posibil ca unele articole să fie bilingve. Inițiem acest nou capitol de cronici cu recomandarea lui Mihai, un băiat de 15 ani ce locuiește la Bruxelles împreună cu părinții și cei doi frați mai mici ai săi.

Ce şi pe cine vezi în muzeu?

Muzeul Belgian al Benzilor Desenate este cu siguranță una din atracțiile turistice majore din Bruxelles, alături de alte simboluri naționale cum ar fi ciocolata și berea. Acest lucru nu ar trebui să ne mire, atâta timp cât Belgia are 700 de artiști de benzi desenate talentați, cel mai mare număr pe metru pătrat din lume (n.r: ..şi cu un stil inimitabil, caracteristic, diferit de benzile desenate Marvel)! Muzeul se întinde pe trei nivele în clădirea în stil Art Nouveau realizată de faimosul arhitect Victor Horta în 1906. Acest tărâm al imaginației găzduiește o fericită familie de eroi de hârtie, cum ar fi faimoșii Tintin, Spirou, Bob și Bobette, Ștrumfii, Lucky Luke, Blake și Mortimer, Marsupilami etc.

Daţi-mi voie să vi-i prezint pe câţiva dintre aceştia:

tintin roata mare Collage
Tintin, mai întâi personaj de benzi desenate iar apoi de filme de animaţie

Chiar de la intrare vizitatorul va vedea statuile unor personaje faimoase, cum ar fi TIntin şi racheta de 3 metri înălţime pe care el o foloseşte în timpul aventurilor sale pe lună. Tintin este un jurnalist roşcat ce intră mereu în situaţii aventuroase pe care reuşeşte să le depăşească cu ajutorul prietenilor şi al căţelului său Milou. Ce este şi mai palpitant este faptul că el ne poartă în aventuri în toate colţurile lumii şi chiar şi în spaţiu iar dovadă sunt titlurile seriilor: Tintin în America, Tintin în Congo, Tărâmului aurului negru, Tintin în Tibet, Destinaţie: Luna, Exploratori pe lună, Secretul inorogului etc.

spirou roata mare Collage
Spirou

Dacă urcăm direct la etajul doi – etajul întâi îl lăsăm la sfârşit – vom descoperi alte statui şi accesorii care au aparţinut unor eroi faimoşi. Veţi fi cu siguranţă impresionaţi de pălăria lui Spirou – realizată la dimensiuni gigantice şi suspendată în aer. Spirou, liftierul cu pălărie roşie care mai târziu devine reporter, este un băiat spontan şi îndrăzneţ care este pus pe şotii dar are inimă bună; un aventurier, mereu însoţit de prietenului lui Fanatsio şi veveriţa Spip, Spirou luptă împotriva celor răi: piraţi, oameni de ştiinţă malefici, Mafia etc. şi este astfel purtat în toată lumea. Cu toate acestea, el rămâne loial unfiormei sale de liftier cu pălărie roşie.

Apoi, îl mai ştiţi probabil şi pe celebrul Lucky Luke din clasicele benzi desenate franţuzeşti despre acest cowboy dar şi din desenele animate cu acelaşi nume.

smurfs strumfii roata mare CollagePână aici, personajele enumerate ar putea fi interesante doar pentru copiii de 8 – 14 ani (n.r: şi pentru părinţi care ar putea retrăi aici momentele copilăriei), însă nici frăţiorii mai mici nu se vor plictisi. Şi asta pentru că Ştrumfii (creaţi în 1958 de un artist belgian pe nume Peyo) sunt prezenţi pentru a le ţine companie. Aceşti pitici albaştri şi amuzanţi de înălţimea a trei mere, sunt cunoscuţi şi iubiţi de copiii din toată lumea şi au dat naştere unei adevărate Ştrumfo-manii; gândiţi-vă doar la câţiva dintre protagonişti: Papa Ştrumf, Ştrumfiţa sau Gargamel!

Bob şi Bobette, cunoscuţi anglofonilor ca Spike & Suzy sau Suske en Wiske pentru olandezi, sunt doi copii (pre-adolescenţi sau adolescenţi – în funcţie de album) care trăiesc tot felul de întâmplări alături de prieteni şi familie. Poveştile includ animale vorbitoare, călătorii în timp şi fantome.

…Şi enumerarea poate continua cu personaje pe care, dacă nu le ştiţi din albumele de benzi desenate, foarte probabil le ştiţi din filmele de desene animate inspirate din ele.

Ce faci în muzeu?

La parter veţi găsi cafeneaua şi magazinul cu suveniruri personalizate (benzi desenate de tot felul şi alte suveniruri tipice muzeelor) iar apoi, la primul nivel, cel pe care l-am omis mai devreme, se găsesc câteva panouri pe care sunt reprezentaţi paşii necesari în desenarea unei poveşti şi de asemenea variatele tehnici în care sunt realizate: creion, cerneală, culoare (acuarelă, guaşă etc.). Tot aici vă puteţi  relaxa în mica sală de cinema unde rulează adaptări ale benzilor desenate pe care tocmai le-aţi studiat.

lucky luke bob bobette roata mare Collage
Lucky Luke şi Bob & Bobette

În bibliotecă, aflată la un alt etaj, puteţi sta toată ziua să frunzăriţi albumele preferate la preţul de 50 de euro-cenţi (şi veţi găsi de toate pentru că există 3000 de albume traduse în peste 30 de limbi!).

În privinţa tururilor ghidate, pe lângă cele pe care muzeul le poate furniza în peste 10 limbi străine, muzeul oferă pe perioada vacanţelor cursuri pentru toate vârstele, plus posibilitatea de a organiza petreceri aniversare pentru copii printre personajele faimoase.

Acestea fiind spuse, muzeul mi s-a părut interesant datorită selecţiei de benzi desenate şi a modului în care arta creării lor este decriptată şi interpretată prin desene, statui şi filme. L-aş recomanda tuturor amatorilor de benzi desenate belgiene, de toate vârstele, ce vor să  întâlnească personajele lor preferate sau să cunoască altele noi.

Şi, în plus, mai pot garanta că acest muzeu unic îi va introduce în atmosfera oraşului Bruxelles, capitala benzilor desenate.

Informaţii legate de preţuri şi activităţi găsiţi pe site.

IMG_0997Mihai este elev la Școala Europeană din Bruxelles, unde locuiește de aproape 10 ani.  Are 15 ani  și doi frați mai mici; pe lângă vizitarea muzeelor din orașul în care locuiește Mihai mai este pasionat de Biologie, Artă și Economie. Vă va împărtăși cu plăcere impresiile sale despre muzeele pe care le vizitează.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.