Bruxelles pentru copii – 3 recomandări

Bruxelles este capitala Uniunii Europene și a Belgiei în același timp. Belgia este o țară faimoasă pentru că a inventat cartofii prăjiți care se mănâncă pe stradă alături de maioneză, gofrele și, schimbând registrul, benzile desenate. Este una dintre țările europene faimoase pentru ciocolata și maeștrii săi ciocolatieri, țara mamă a lanțului de magazine Delhaize (Mega Image, la noi), una dintre membrii fondatori ai Uniunii Europene și, nu în ultimul rând, o țară în care dacă mergeți trebuie să vă pregătiți pentru o vreme capricioasă și vântoasă.

Bruxelles, fiind capitală, reunește toate cele descrise mai sus, alături de o pleiadă de muzee și monumente istorice de excepție. Este un oraș situat pe dealuri, cu multe panorame și multe parcuri, care vă va testa rezistența la urcat și coborât. Dacă pregătiți o vizită cu copiii în acest oraș, vă prezentăm mai jos o serie de recomandări.
  • pentru plimbarea prin oraș, nu ratați Grand Place, statuia faimosului Manneken Pis, piețele Grand și Petit Sablon cu magazinele de ciocolată, cărți și antichități din vecinătate, gofrele servite ”la mână” și cartofii prăjiți cu maioneză. Încercați și parcurile, numeroase și pline de lăculețe populate de pești și păsări.
  • Bruxelles are o vastă rețea de muzee frumoase, educative și bine puse la punct, astfel încât a fost greu să decidem pe care dintre acestea să le recomandăm pentru familia voastră. Ne-am oprit asupra câtorva dintre ele: Muzeul de Științe ale Naturii, Muzeul ”House of European History”, Muzeul de Benzi Desenate, Muzeul Regal de Artă, BOZAR, Muzeul Instrumentelor Muzicale (MIM) și, nu în ultimul rând, Technopolis.

Muzeul de Științe ale Naturii este unul dintre cele mai interesante și interactive muzee pe care le-am vizitat în ultimul timp. Atât expunerea permanentă cât și expozițiile temporare sunt gândite astfel încât să conțină câte un mesaj (informație) pentru fiecare vizitator, de la copii la adulți. În plus, exponatele și informațiile sunt însoțite mereu de câte o aplicație multimedia sau ceva de făcut: fie să vă cățărați în copaci (în zona în care este vorba de evoluția omului), fie să testați să vedeți dacă sunteți îndrăgostiți sau cu care dintre părinți semănați. Este un muzeu pe care îl recomandăm pentru întreaga familie. Tot la acest muzeu, până pe data de 1 septembrie 2019 veți putea vizita expoziția Teddy & Bear, despre urși. O recomandăm, cu atât mai mult cu cât copiii sunt invitați să aducă în expoziție propriul urs de pluș, pentru a afla informații despre acesta.

Expoziția Teddy & Bear de la Muzeul Regal de Științe ale Naturii din Bruxelles

Muzeul ”House of European History” este al doilea muzeu pe care îl recomandăm pentru a fi vizitat împreună cu întreaga familie. Se află în apropiere de Muzeul de Științe ale Naturii și este un muzeu controversat, dar care răspunde întrebărilor cum ar fi ”Ce este Europa?”, ”De ce este nevoie de Europa?”, ”Ce ne face/sau nu pe noi, țările europene, să fim europene?”

Ne-a plăcut acest muzeu pentru că a fost gândit astfel încât să răspundă nevoilor de învățare și divertisment ale fiecăruia, de la copil la adult. În sine un muzeu de istorie, acesta spune istoria Europei de la cele mai vechi timpuri până la zilele Uniunii Europene, cu accent pe primul și cel de-al doilea război mondial, revoluțiile de la sfârșitul anilor ’80, formarea Uniunii și a organismelor europene etc. Deși vizitarea lui poate lua câteva ore bune, acestea nu se simt, pentru că muzeul dispune de tehnologie multimedia din belșug, de prezentare în toate limbile țărilor europene (inclusiv limba română) și, la fiecare etaj/ sector din muzeu, de o vastă suprafață dedicată copiilor și grupurilor școlare. Astfel, cei mici pot învăți prin joc despre istoria Europei, pot face joc de rol, desena, colora, alerga etc. La ultimul etaj o suprafață consistentă este lăsată liberă: este zona care reprezintă Europa actuală, a zilelor noastre și fiecare vizitator este invitat să își aducă aportul la acest muzeu prin realizarea propriilor exponate, texte, expunerea gândurilor etc.

Ultimele muzee pe care vi le recomandăm sunt: Muzeul Benzilor Desenate – pentru că acest tip de artă s-a născut în Belgia (despre acesta am scris aici), Muzeul Instrumentelor Muzicale (MIM) – pentru că, deși expunerea nu este foarte interactivă, muzeul este situat într-o clădire absolut spectaculoasă. Varietatea și vastitatea patrimoniului, alături de panorama orașului pe care o puteți vedea de la ultimul etaj al muzeului (unde este și un restaurant) pot fi ingredientele unei zile reușite în familie și puncte de plecare pentru discuții interesante. Nu în ultimul rând, în vecinătatea acestui muzeu se află Muzeul Regal de Artă și Bozar, ambele instituții dedicate artelor plastice. Muzeul de artă se adresează amatorilor de artă clasică, până în secolul XIX iar Bozar este dedicat artei din secolul XX și contemporană. Aceste două muzee nu au activități speciale pentru grupurile de familii care le vizitează în mod normal (ar trebui să faceți programare pentru activitățile lor deci să vorbiți fie limba franceză, fie neerlandeză) însă pot fi interesante pentru copiii mai mari care deja au un limbaj plastic și cunoștințe minimale de istoria artei deja dobândite.

Clădirea în care se află Muzeul Instrumentelor Muzicale (MIM) © Jean-Pol Lejeune

Orașul Bruxelles are multe atracții iar noi am ales pentru voi câteva pe care să le vizitați în două sau trei zile. Nu în ultimul rând recomandăm amatorilor de științe spațiul Technopolis, un centru de științe și experimente, aflat în apropiere de Bruxelles. Despre el am scris aici. Așteptăm, bineînțeles, să ne scrieți dacă doriți să împărtășiți cu noi alte atracții culturale și educative ale acestui oraș.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.