Cronică: Kids in Pyramids, Promenada Mall

Știam din experiența trecută de expoziție interactivă la mall să nu avem așteptări educative prea mari astfel încât am mers la Kids in pyramids – Egiptul antic de la Promenada Mall oarecum pregătiți.

Trebuie spus de la început: ideea de expoziție interactivă este super însă aceea de a o plasa într-un spațiu comercial, mai puțin super.

Expoziția mai sus numită, adresată copiilor de 5 – 10 ani și deschisă până pe 4 decembrie, este compusă din mai multe stații de lucru, 5 – dacă am numărat bine – plus una centrală, în care adulții nu au voie să intre. Cele cinci puncte sunt răsfirate într-un circuit la etajul 1 al mall-ului și sunt vizitabile de către oricine este interesat; punctul central – constând într-o piramidă în miniatură, o cameră a comorilor și un mic spațiu amenajat pentru a crea o anumită atmosferă – este punctul de întâlnire, unde copiii sunt îmbrăcați în faraoni și regine egiptene și de asemenea punctul de final al călătoriei în lumea piramidelor.

kids in pyramids promenada 1Collage

Punctăm cu plus: moderatoarea drăguță care a știut să se adapteze la grupa de vârstă cu care lucra, interactivitatea care a constat în puzzle-uri cu tematica respectivă: la început au căutat niște fragmente de amforă pentru a reface niște vase, apoi au făcut un puzzle cu Nefertiti și Tutankamon, apoi au recreat o piramidă etc. Un alt plus a fost faptul că au fost costumați, fapt care pe părinți nu i-a încântat neapărat dar care pe copii se pare că i-a introdus mai bine în atmosfera timpului. De asemenea s-au făcut poze și la sfârșit au primit diplome de participare cu numele lor scris cu hieroglife. Au fost atinse, în aproximativ 30 de minute, mai toate aspectele generale ce țin de Egiptul antic: s-a discutat despre piramide, faraoni, mumii, hieroglife și zeii egipteni.

La categoria minusurilor amintim: amplasarea într-un spațiu comercial care deja are o muzică de fundal și rumoarea tipică a făcut ca animatoarea să fie nevoită să vorbească foarte tare pentru a se face auzită și cu toate astea copiii nu auzeau, cu excepția celor care erau mai aproape de ea; legat de copii, vârsta participanților ar fi trebuit să fie de 5 – 10 ani însă erau și unii mai mititei și erau mai ales foarte mulți, am numărat cam 20. Din acest motiv, al numărului și al vârstelor amestecate, mesajul nu a ajuns la toți:

 Mami, cât durează, m-am plictisiiit!!! 

…am auzit de câteva ori în jurul meu.

kids in pyramids promenada 2 Collage

Un alt punct negativ mi s-a părut faptul că în 30 de minute s-a încercat acoperirea în întregime a unui subiect extrem de vast. Rezultatul: se stătea cam 4 – 5 minute la fiecare punct de lucru și cu toată strădania animatoarei de a fi drăguță și interactivă și de a face paralele între viața copiilor și cea a egiptenilor antici, totul era spus în grabă:

Copii, mergem să vedem o mumie? Daaa…. Voi știți, când oamenii mureau ei erau îmbălsămați și nu le rămânea în corp decât inima. Știți oare de ce? … Apoi ei erau puși în sarcofage … și mai era menționat Anubis, zeul cu chip de șacal, zeul îmbălsămării, apoi se trecea la următoarea stație de lucru. 

Așadar, nu se insista în mod clar pe niciun subiect astfel încât copiii mai mici, rămâneau cel mult cu niște cuvinte noi în vocabular iar cei mai mari își aduceau aminte de la școală (cei de clasa a cincea) de noțiunile proaspăt învățate.

Copiilor care au participat împreună cu mine (6 și 10 ani) le-a plăcut și au reținut: construirea din bucăți a unei piramide și ideea că acele cuburi de piatră din care erau făcute trebuie să fi fost tare grele și că au aflat despre hieroglife și modul în care scriau egiptenii.

Concluzia: când mergem la mall, avem cultură de mall: frumos marketată, frumos împachetată și all in one. Pentru activități educative de substanță mergem în altă parte. De mers dacă aveți drum pe acolo (dar numai cu rezervare cu câteva zile înainte, atenție) și vreți să faceți copilului poze îmbrăcat în faraon și pe tron sau în postură de mumie sau dacă vreți ca el să aibă o idee despre Egiptul antic; de evitat dacă copilul este un împătimit al istoriei acestui popor, nu va afla nimic nou, cel mult va fixa anumite cunoștințe.

Notele noastre, dintre care cea mai mare este 5:

Atmosferă generală: 4

Interactivitate: 4

Accesibilitate: 5

Locație: 2

Preț: 5

 

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.