Copiii recomandă: Minunea, R.J. Palacio

Sunt Luca și am 10 ani. In vacanța de vară am citit cartea „Minunea”, De R.J.Palacio. O cumpărasem de mai multe luni dar nu eram convins să o citesc. Mărturisesc că mă atrage și coperta unei cărți! Abia după ce am citit-o mi-am dat seama de semnificația coperții.

Minunea este povestea lui August Pullman – Augie, în încercarea lui de a fi acceptat de cei din jur, în ciuda aspectului său fizic. El suferă de o dizabilitate la nivelul fetei și, deși a trecut prin multe operatii, încă arată destul de ciudat. El se împrietenește cu Jack, un coleg de clasă, care reușește să treacă peste aspectul său.

M-am regăsit puțin în personajul Jack. Și eu am cunoscut un băiețel cu dizabilități și mi-a fost destul de dificil să mă împrietenesc cu el. Abia când l-am cunoscut mai bine am ajuns să-l apreciez și mi-am dat seama că eu nu pot să fac câte lucruri face el! El face toate lucrurile cu atât de multa bucurie!

Am vazut în Augie un erou! Un erou care uimește prin ceea ce simte! Am avut ocazia, pe măsura ce citeam, să văd lucrurile din perspective diferite, așa cum în viață nu putem, pentru că nu cunoaștem decât ceea ce simțim și trăim noi. Știu că mama îmi spunea că sunt cuvinte care dor mai mult decât o lovitură. Acum încerc să gândesc mai mult ce cuvinte adresez celor din jur și sunt mai atent la sentimentele lor.

Mi-a mai plăcut cartea pentru că mi-am dat seama că în realitate nu poți ști ce simt ceilalți față de tine. Nu ai puterea asta, de a vedea în mintea celorlalți.

Am recomandat-o și colegilor mei, când am revenit din vacanță, pentru că a fost prima carte de genul acesta pe care am citit-o. De obicei preferam cărțile de aventura, dar mi-am dat seama că și în lumea emoțiilor sunt aventuri nebănuite.

Apoi am cumpărat varianta ilustrată a romanului, pentru frățiorul meu; încă nu a fost tradusă în limba română. Fiind ilustrată chiar de autor, am înțeles mai bine romanul. Imi doresc și eu un prieten necuvântător; de multe ori animalele înteleg mai bine sentimentele oamenilor.

Am incercat să mă gândesc cum ar fi să am un frate cu o dizabilitate. Așa am ințeles prin ce trecea sora lui August Pullman și ce simte. E greu să fii nevoit să explici tuturor că fratele tău este un copil ca toți ceilalți, în spatele ambalajului. Din păcate, vedem din ce în ce mai mulți copii cu probleme in jurul nostru! Cred că citind MINUNEA, putem să-i ințelegem mai bine și să-i ajutăm.

Minunea – R.J.Palacio, editura Arthur, București, 2016

luca roata mare

Luca are zece ani, este din Pitești și este la prima lui recenzie pe Roata Mare. Mulțumim Luca și te mai așteptăm pe la noi.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.