O recomandare. Atelier interactiv despre Brâncuşi

Există în Bucureşti locuri interactive deschise atât copiilor cât şi părinţilor dar în acelaşi timp prea puţin cunoscute, aproape secrete chiar. Unul dintre acestea este atelierul interactiv Pasărea ascunsă în piatră de la Muzeul Naţional de Artă al României. De-a lungul timpului (este deschisă din 2009) toţi prietenii interesaţi să o vadă i-au trecut pragul şi toţi, de la mic la mare au fost entuziasmaţi. Aşadar vă vom povesti despre ce este vorba şi vă vom invita să faceţi şi voi o vizită, într-un weekend. 

Pasarea ascunsa in piatra CollageAtelierul interactiv a fost donat MNAR de către Centrul Pompidou din Paris şi îşi propune să prezinte pe înelesul copiilor (de la 4 ani în sus) opera sculptorului Constantin Brâncuşi. Pe înţelesul copiilor înseamnă că trebuie atins, ghicit, construit, pipăit. Insoţiţi de o călăuză din partea muzeului, pe parcursul celor 8 staţii de lucru copiii (şi adulţii însoţitori) se familiarizează cu cele trei materiale folosite de sculptor: piatră, lemn, metal, cu instrumentele folosite de acesta pentru a le prelucra (există un banc de lucru unde se şlefuiesc cele trei elemente pentru a vedea consistenţa, duritatea, asprimea etc), şi cu formele utilizate de el cel mai adesea. In plus, ei pot construi şi reconstrui, se pot juca construind noi şi noi forme – pornind de la cele utilizate de artist – şi pot descoperi modul în care lumina schimbă percepţia asupra unei sculpturi.

De asemenea, vizitatorii au ocazia să vadă – prin intermediul fotografiilor de pe pereţi şi al proiecţiilor, sculpturile finite şi faimoase ale lui Brâncuşi. Este un atelier care pune la lucru mai toate simţurile, în special cel tactil, prea puţin utilizat de obicei în context muzeal (la noi) şi care la sfârşit oferă o nouă perspectivă asupra sculpturii în general şi a operei brâncuşiene în special (durează maxim o oră, depinde de fiecare grup cât doreşte să se joace).

Dovada că ştiţi mai multe în urma vizitei în atelier este următorul experiment pe care vi-l propunem: după ce v-aţi jucat şi aţi experimentat în atelier urcaţi în Galeria de Artă Românească Modernă a MNAR, în sala dedicată lucrărilor lui Brâncuşi. Acolo, fără a atinge, rugaţi-i pe copii să recunoască materialul din care sunt făcute sculpturile. Suntem convinşi că răspunsul va fi cel corect. Încercaţi şi voi!Pasarea ascunsa in piatra MNAR Collage

Gata? Mergeţi? Iată cum faceţi: fie trimiteţi copiii cu clasa în timpul săptămânii, fie participaţi la programele pentru familii care au loc o dată pe lună, fie vă strângeţi mai mulţi copii şi părinţi (minim 7 copii cu vârsta de 4 ani şi peste) şi sunaţi pentru a vă programa într-un weekend, în funcţie de programul dvs şi… al voluntarului MNAR care va fi acolo special pentru voi. Preţul este de 10 lei sau 15 lei cu vizita în Galeria de Artă Româneasc Modernă inclusă şi este nevoie de programare.

Teoretic limita de vârstă este 4-12 ani însă totul este atât de interactiv încât nu aş pune nicio limită înafară de cea inferioară, pentru că cei mici se pot lovi când şlefuiesc şi e posibil să nici nu ajungă la unele dintre elemente, sunt prea înalte pentru ei.

Recomandăm cu mare căldură această incursiune deşteaptă în opera lui Constantin Brâncuşi şi aşteptăm ulterior părerile voastre.

6 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.