Carte pentru copii: Tableaux celebres, Usborne, 7 -10 ani

Dacă v-ați săturat de cărți cu autocolante cu dinozauri, prințese, mașinuțe de tot felul sau piese de garderobă de un gust îndoielnic, vă recomand să căutați o carte de la Usborne, din seria Art sticker book: Famous Paintings, Famous Artists, Art sticker book etc. Îi veți apropia pe copii de lumea artei, veți afla o mulțime de lucruri interesante despre opere sau artiști celebri, iar distracția cu autocolantele va antrena și simțul artistic și pe cel de observație.


Noi ne-am jucat cu o variantă în limba franceză – Tableaux célèbres  (Tablouri celebre)-, care mi s-a părut potrivită pentru copii cu vârste între 7 și 10 ani. Eu am fost încântată de tipul de informații oferite și de modul de structurare pe capitole: Animalele, Familia, Portretul, Peisajul, Copiii, Cele patru anotimpuri, Orașul, Forme și culori… Titlurile capitolelor sunt explicate foarte pe scurt, apoi sunt prezentate câteva tablouri; stickerele corespunzătoare se află la finalul cărții și sunt grupate sub același titlu, ușurând identificarea.
Trei dintre capitole sunt rezervate câte unei capodopere, care beneficiază astfel de o prezentare mai amplă: Ambasadorii de Hans Holbein pentru ”Sensurile ascunse”, Bar la Folies Bergère de Edouard Manet pentru ”Viața de noapte” și La Primavera de Sandro Botticelli pentru ”Primăvara”. Textele sunt accesibile și alternează cu desene simpatice sau detalii din lucrări. Informațiile sunt interesante și amuzante, variind foarte mult de la o lucrare la alta. Am aflat, de exemplu, că Monet a lipit fire de nisip adevărate pe tabloul său Plaja din Trouville, iar fetița mea s-a distrat descoperind semnătura lui Manet din celebrul Bar la Folies Bergère pe o sticlă de bere.

famous-paintings-sticker roata mare 2
Varianta engleza a acestei cărți, pe care o puteți găsi și la noi.

Uneori, textele ne propun diverse alte activități: să descoperim în tablouri anumite detalii, să numărăm, să privim într-un anumit fel, să ne gândim la răspunsuri posibile la diferite întrebări etc. Astfel, experiența lecturii devine mult mai complexă și mai plăcută, acoperind mai multe nivele de lucru și de înțelegere; de la frenezia autocolantelor la lectură, observație și discuții despre artiști și opere de artă, Tableaux célèbres vi le oferă pe toate, la standardele Usborne.

Sper ca aceste cărți să fie tot mai ușor de găsit și la noi, atât în librării cât și – cine știe? – poate și în muzeele din România. Deocamdată varianta engleză a acestei cărți și multe altele se pot găsi la noi pe comandă dacă apelăm la Cărți educative în limba engleză.

 

Megan Cullis – Tableaux célèbres. Autocollants Usborne – Éditions Usborne 2014

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.