Casa Experimentelor este un centru științific, adică un spațiu interactiv deschis recent în zona Vitan ce propune tuturor descoperirea și înțelegerea unor principii matematice și experimente fizice care pe de o parte sunt întâlnite în viața de zi cu zi, când, de exemplu, amestecăm zahărul în ceai, și pe de altă parte țin de un domeniu mai abstract, mai elevat al cunoașterii.
Intrarea se face cu programare și chiar și cu aceasta locul zumzăie de lume, de la copii mici-mici până la bunici. Ideea e că pentru fiecare se găsește câte ceva de făcut și de testat, chiar și pentru cei mai mici pentru care există scăunele pe care să se urce să vadă mai bine ce se întâmplă.
Spațiul cuprinde două încăperi în care sunt așezate diverse module de lucru: în prima încăpere descoperiți teoria lui Pitagora, forța centrifugă, cum se formează valurile, banda lui Mobius, forța de frecare și multe alte activități/experimente interesante (inclusiv jocuri gen casse-tête). A doua încăpere este destinată opticii și curentului electric și sunt unele experimente care te fac să te simți ca un cavaler Jedi (că tot e pe buzele tuturor în ultimele săptămâni) dar te și ajută să înțelegi polarizarea, ce înseamnă material conductor, energie electrică etc.
Ce ne-a plăcut:
- că totul putea fi descoperit în tandemul părinte-copil sau de unul singur, toate zonele de lucru având instrucțiuni și explicații (chiar în mai multe limbi), foarte succinte și clare. Traducerea, totuși, în unele cazuri, putea fi mai îngrijită.
- că dacă nu te descurcai puteai fi asistat de voluntari jucăuși și prietenoși.
- că cea mai mare parte a instalațiilor mergeau; când am fost noi nu funcționau două însă până am plecat se remediaseră.
- că instalațiile erau destul de solid făcute deci aveau șanse să reziste o perioadă îndelungată la curiozitatea copiilor
- că am înțeles – în sfârșit!- o serie de principii fizice care rămăseseră restante din liceu; mi-ar fi plăcut să am la dispoziție atunci acest spațiu.
- că se poate veni în grup organizat, cu grădi, școală etc. și se pot face ateliere tematice, altele decât simpla vizitare și experimentare a spațiului interactiv (adică ceea ce am făcut noi) – poate fi o idee pentru Școala Altfel!
- sistemul de garderobă.
- că intrarea este (deocamdată) gratuită dar este binevenită o donație de minim 20 lei.
Ce ne-ar fi plăcut:
- un spațiu mai generos, cel puțin în prima încăpere stațiile de lucru erau cam înghesuite.
- ca spațiul de parcare să funcționeze și nu să stea liber (e foarte mare) iar vizitatorii să caute loc prin alte părți.
- ca unele experimente din a doua încăpere să se facă mai des, păreau foarte interesante (mașina van der Graaff, de exemplu).
- să vedem mai des utilitatea experimentelor sau a teoriilor, cum sunt ele folosite în viața de zi cu zi; de exemplu în cazul magneților care se resping faptul că acest principiu e folosit la trenurile de mare viteză și să existe imagini în acest sens. Etc.
Casa experimentelor este un loc binevenit, ca multe altele în lume, unde ai ocazia să descoperi știința prin joacă și să completezi ingenios ce înveți la școală. Este destinat copiilor puțin mai mărișori, peste 10 ani, să spunem, care pot veni cu clasa.
Mă întreb doar – retoric – de ce unele experimente se pot face doar acolo și nu pot fi adoptate de sistemul de învățământ românesc 😦 .
Notele noastre, 5 fiind cea mai mare:
Accesibilitate: 5
Interactivitate: 5
Atmosefră generală: 5
Preț: 5
Locație: 3
[…] Casa experimentelor – programare prealabilă. Opinia noastră, aici. […]
ApreciazăApreciază
[…] Casa experimentelor – programare prealabilă. Opinia noastră, aici. […]
ApreciazăApreciază
[…] Casa experimentelor – programare prealabilă. Opinia noastră, aici. […]
ApreciazăApreciază
[…] Casa experimentelor – programare prealabilă. Opinia noastră, aici. […]
ApreciazăApreciază
[…] – fratele mai mic al Orășelului cunoșterii, destinat copiilor puțin mai mari. Aici despre cum ni s-a părut […]
ApreciazăApreciază
[…] – fratele mai tânăr al Orășelului cunoșterii, destinat copiilor puțin mai mari. Aici despre cum ni s-a părut […]
ApreciazăApreciază
[…] cunoașterii, propune multe activități și experimente crae se repetă din oră în oră. Aici despre cum ni s-a părut […]
ApreciazăApreciază
[…] Casa experimentelor – expoziție interactivă de tip “hands-on” care a reușit să creeze contexte de explorare în care este posibil ca fiecare să aibă o experiență personală a fenomenelor și orice persoană poate explora situații, punându-și întrebări și descoperind răspunsuri. Părerea noastră despre ei, aici. […]
ApreciazăApreciază