Poveștile părinților: ”Iarna pe uliță” la MNAR

În cursul lunii ianuarie familia noastră a vizitat împreună cu un grup de prieteni Muzeul Național de Artă al României pentru un program foarte drăguț oferit în colaborare cu Artelier D. Atelierul, intitulat „Călătorie prin anotimpuri: Iarna pe uliță” este de obicei oferit grupurilor de grădiniță, dar sunt deschiși să îl organizeze și pentru alte grupuri atâta timp cât se garantează participarea a minim 7 copii.
iarna pe ulita atelier mnar roata mare 3

Biletul a costat 25 de lei de copil și a meritat fiecare bănuț. Pe lângă conținutul atelierului care a fost de calitate,  experiența de a participa la un eveniment într-un mediu profesional, frumos, inspirațional, cu oameni calzi, dedicați copiilor și educației non-formale – au transformat o dupa-amiază obișnuită de joi într-una extraordinară din multe puncte de vedere. Tot grupul s-a simțit atât de bine încât am decis să încercăm să replicăm experiența și la alte ateliere la MNAR sau alte muzee din capitală.
iarna pe ulita atelier mnar roata mare 4Câteva cuvinte despre atelier, pentru cei curioși – așa ca mine. Ne-am întâlnit în aripa Știrbey a muzeului, unde e Galeria Națională. După ce am plătit, am luat niște pernuțe de la garderoba și am urcat la ultimul etaj într-una din galeriile muzeului unde se aflau câteva tablouri ale lui Ioan Andreescu (1850-1882). Deși erau multe opere de artă frumoase în galerie, activitatea s-a concentrat asupra a trei lucrări ale pictorului mai sus menționat.
Pe pernuțe în fața tablourilor Doamna Daniela (de la Artelier D) a inițiat o discuție foarte interactivă cu ajutorul unui șoricel (Sori) și a unei păsări (Auria). Copiilor li s-au dat creioane ca să aleagă aceleași culori ca cele pe care le vedeau într-unul din tablouri și au fost încurajați să se uite la nuanțe. Povestea cu cele două animale a încorporat peisajele, atmosfera și acțiunea prezentă în tablouri. Copiii (de 3 – 7 ani) au avut de găsit un tablou cu anumite elemente (care spuneau firul poveștii). Au fost puse întrebări (Ce animale trăiesc în pădure, Ce legume punem într-o supă? etc.) și copiii au răspuns entuziaști, deci nivelul de conversație între educatorul cultural și copii a fost ridicat. Această parte a atelierului a durat aproximativ 45 de minute. Am putut face poze, fără blitz, atâta timp cât focusul camerei de fotografiat era pe grup și nu pe operele de artă.
iarna pe ulita atelier mnar roata mare 2După această parte a programului ne-am relocat în aripa Kretzulescu, într-o sală care am înțeles că este de obicei folosită pentru activitățile cu copiii. Pe mine m-a impresionat această camera/ atelier de creație și a fost o surpriză foarte plăcută. Sala avea un aer aparte, similar unui atelier de artist, care imediat a ridicat experienta culturală la un alt nivel. Familia noastră a participat de-a lungul anilor la multe ateliere pentru copii și câteodata deși calitatea evenimentului era bună, plecam dezamăgită din cauza mediului unde se ținea.
Mie imi place când mediul înconjurător mă inspiră și denotă profesionalism și cred că are același efect și asupra copiilor mei. Din păcate, de multe ori am întâlnit până acum pereți goi, cameră mică, mese scunde, lumină proastă, etc. De data aceasta, am lucrat într-o sală mare, curată, cu câteva lucrări exponate in progres și înconjurați de vopsele, pensule, hârtie, lut, statui, tablouri, etc. Dacă avea și lumină naturală și mai multe exponate pe pereți, ar fi fost perfectă din punctul meu de vedere.
iarna pe ulita atelier mnar roata mare 1
Copiii s-au așezat în jurul unei mese mari și au pictat fiecare viziunea lor asupra unei păduri cu copaci iarna. Au folosit creioane, vopsea albă și neagră și au pictat pe hârtie. Mi-a plăcut că nu a fost presiune pe copii să deseneze într-un anumit fel și s-au putut exprima în felul lor. La sfârșit, fiecare copil și-a prezentat capodopera prietenilor săi și toți am plecat cu zâmbetul pe buze. Această parte a programului a durat aproximativ 30 de minute.
În concluzie, recomand cu mare drag acest atelier. Dacă grădinița sau școala nu poate să îl organizeze din diferite motive, vă încurajez să vă strângeți cu un grup de prieteni și să mergeți împreună. Dacă taxa de 25 de lei pe copil este prea mare pentru unele familii, sper că se va găsi vreo firma, corporație să sponsorizeze această experiență. Ca societate, nu numai ca părinți, avem mult de câștigat dacă ne ducem copiii să experimenteze arta în acest fel. Din experiența proprie, creativitatea lor va fi afectată pozitiv și mediul îi va inspira. 
Pentru programări, puteți să îi contactați pe mail. Eu i-am zăpăcit cu întrebările și schimbările (de dată, de oră, de număr de copii) iar ei fost foarte amabili și ne-au primit cu plăcere. In experiența mea, calitatea acestui atelier și locația sunt greu de egalat pe piața acestui tip de evenimente. Dacă mergeți, așteptăm părerile voastre. Sau dacă aveți întrebări, vă voi răspunde dacă comentați mai jos. Distracție plăcută!
violeta
 Violeta este mămica a doi copii foarte activi și creativi. Impreună le place să călătorească și întotdeauna sunt în căutare de aventură și activități culturale și educative. Motto-ul familiei lor este „we may not have it all together, but together we have it all.” 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.