Cu copiii la Noaptea Muzeelor 2016

Noaptea de 21 spre 22 mai, noaptea când muzeele nu dorm, Noaptea Muzeelor, sărbătorită în întreaga Europă; se apropie în grabă cu intrări gratuite în muzeele Bucureștiului dar și cu activități desfășurate de prieteni ai acestui eveniment, cu programe pentru toate vârstele și gusturile. 

Copiii la Noaptea Muzeelor 2015 2 Collage
Copiii nu sunt neglijați în această noapte deci dacă doriți să ieșiți în oraș cu ei am ales pentru voi câteva muzee și asociații din Bucureşti pe care le prezentăm mai jos. Înainte însă vă atragem atenţia că lumea începe să vină la muzee după ora 20.00 deci dacă doriţi să nu staţi la cozi foarte lungi atunci porniţi-vă de acasă înainte de această oră (cu atât mai mult cu cât unele activităţi pentru copii pot avea loc mai devreme). In plus, să aveţi cu voi nişte apă, ceva de ronţăit şi eventual ceva de umplut timpul copiilor în timp ce aşteptaţi să intraţi, totul pus într-o geantă mică, de umăr, care să nu incomodeze.Copiii la Noaptea Muzeelor 2015 1 Collage

Iată aşadar recomandările noastre, selectate cu drag pentru voi:

  • Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa–  se va deschide începând cu ora 18.00 și va avea, printre alte activități: proiecție de filme documentarea Digi Animal World, colectare entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale sub coordonarea specialiștilor din muzeu (grup țintă: 7 – 18 ani), interceptarea liliecilor din grădina Muzeului „Antipa” cu ajutorul detectorului de ultrasunete sub coordonarea specialiștilor din muzeu (grup țintă: 7 – 18 ani). Ateliere de desen și pictură Art Antipa pentru copii de 7-11 ani, de la ora 18:00 și 19.00. Atenție! Pentru a participa la aceste activități e nevoie de înscriere prealabilă.
  • Muzeul Național de Artă al României – jocul interactiv Namadeus, un joc de explorare muzicală ce vă va permite să descoperiți muzicalitatea numelui vostru, în curtea muzeului.
  • Muzeul Naţional de Istorie a României – programul La muzeu cu Regina, realizat de asociaţia DaDeCe se va desfășura de la ora 18:00 și de la ora 20:00. Copiii deja înscrişi sau cei care stau la coadă vor afla mai multe despre Regina Maria a României și despre lucrurile care i-au aparținut și vor intra în muzeu încoronați, gata să găsească minunile dinăuntru. Locurile sunt limitate.
  • Muzeul Național George Enescu – în curtea muzeului veți avea ocazia să învățați să faceți instrumente muzicale din origami între orele 18.00 – 20.30
  • Muzeul Național Tehnic Dimitrie Leonida – între orele 10.30 – 23.00 puteți face o călătorie prin universul Lego dar și al tehnicii. Pasionații de Lego vor putea vizita expoziția Under Construction – Etaj 1.

De asemenea la acest muzeu între orele 20.00 – 22.00 Eematico va organiza pentru copii  Tangram Transformers, o activitatea educativă şi distractivă bazată pe bricolaj, mai exact vor construi împreună un tangram (adică un puzzle geometric de origine chineză ce constă în forme geometrice ce pot fi ulterior aşezate pentru a crea diverse forme) pe care apoi îl pot transforma în obiecte 3D. Vor utiliza, în tradiţia Eematico, unelte de oameni mari: fierăstrău electric, bormaşina şi altele (sub supravegherea adulţilor, bineînţeles).Este nevoie de înscriere prealabilă la una din cele două reprize (20.00 – 21. 00 sau 21.00 – 22.00) iar pentru acest lucru apăsaţi aici.

  • Muzeul Theodor Aman – programul De jur împrejur, realizat de asociaţia DaDeCe, de la ora 14.00 și ora 16.00, pentru copiii de 5-9 ani care așteaptă la coadă. Se va discuta despre Theodor Aman ca pictor, arhitect, designer de interior, casa fiind opera aproape în întregime a cunoscutului artist. Odată intrați, copiii (deja înscrişi sau care stau la coadă) vor identifica indicii asociate uneia dintre ocupațiile amintite. La secțiunea practică, ei își vor realiza autoportretul în timp ce își vor interoga preferințele pentru o meserie sau alta. Locurile sunt limitate.Copii la Noaptea Muzeelor 2015 Collage

Următoarele muzee au activități care ar putea fi înțelese și apreciate de cei mici:

  • Muzeul Naţional al Aviaţiei Române – interesant pentru copii pentru că au ocazia să vadă, până la ora 22.00, aparate de zbor vechi şi mai noi în mărime naturală. Din păcate nu le pot atinge decât pe cele expuse afară, în aer liber.
  • Muzeul Naţional al Pompierilor – câteva autospeciale de intervenţie la foc cu echipajele lor va vor sta la dispoziţie şi vor putea fi descoperite de cei mici.
  • Muzeul CFR – program de vizitare 20.00 – 3.00 – un muzeu puțin cunoscut dar foarte ofertant pentru cei mici, mai ales dacă sunt pasionați de tehnică. Mai multe info despre acesta şi cum ni s-a părut nouă, aici.
  • Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suțu – între orele 17.00 și 2.00 veți putea urmări în curtea muzeului Reenactment cu Redescoperă Istoria
  • Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC). Panorama Bucureştiului văzută de pe terasa MNAC este frumoasă şi spectaculoasă pentru copii dar pe măsură ce se întunecă aici va veni tot mai multă lume deci cu cât ajungeţi mai devreme, cu atât mai bine pentru copii şi pentru răbdarea voastră.
  • Muzeul Național Cotroceni – între 19.00 și 21.30 – parada vehiculelor de epocă, în colaborare cu Retromobil.
  • Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor și colecționar – între orele 18.00 – 2.00 puteți face treasure-hunt prin muzeu.
    Noaptea Muzeelor pentru copii 2015Collage

Chiar daca este vorba de Noaptea Muzeelor, exista unele institutii care s-au afiliat acestui eveniment fara a fi muzee. Astfel:

  • Orășelul cunoașterii – deschis între orele 20.00 și 2.00 – un spațiu de explorare și cunoaștere, pentru copii peste 2 ani. Iată cum ni s-a părut nouă.
  • Casa experimentelor – fratele mai tânăr al Orășelului cunoșterii, destinat copiilor puțin mai mari. Aici despre cum ni s-a părut nouă.
  • Ferma Animalelor – va asteapta pe 16 mai pana la orele 23.30 pentru a observa impreuna „ritualul”de seara al animalelor.
  • NOD MakerspaceNod de industrii creative, spaţiu în care aveţi ocazia să vedeţi, să atingeţi, să testaţi o serie de obiecte, materiale, instalații care ilustrează activitatea de prototipare specifică unui makerspace. Spațiul deschis al fostei hale industriale din Industria Bumbacului va pune în lumină expoziția makerilor rezidenți și va găzdui mici activități demonstrative.
  • EFdeN 4CCasa din vitrină. Vizitabilă între orele 20.00 – 6.00, casa este o locuinţă sustenabilă, unică în România, construită de studenţi şi deschisă ca Primul Centru de Cercetare a Condiţiilor de Confort. Începută acum 3 ani şi fiind transportată pe o distanţă de peste 2500km, prototipul EFdeN este deschis publicului larg, dornic să-i descopere povestea.
  • Opera Comică pentru Copii-  Nu este nevoie de programare prealabilă, se vor forma grupuri care vor intra însoţite de un ghid la interval de 10 minute.
  • Romanian Design Week – cel mai important eveniment multidisciplinar dedicat industriilor creative din România, în Piața Amzei,
  • Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate – ARCEN – Noapte albă la Pensionatul Domnesc de Fete, între orele 20.00 – 3.00 cu jocuri de lumini la ferestre și Petrecere – paradis în curtea din spate, între orele 20.00 – 3.00.Noaptea Muzeelor pt copii 2015 cCollage

Informaţiile prezentate de noi nu sunt exhaustive şi pot suferi modificări; am selectat mai întâi muzeele care au un program special pentru copii şi apoi pe cele care, în opinia noastră, pot fi interesante pentru ei (aici a fost foarte greu, noi credem că TOATE MUZEELE sunt interesante, indiferent de vârstă!). Mai multe informaţii – programul integral al muzeelor citate şi pe cel al instituţiilor ce participă la Noaptea Muzeelor – aflaţi făcând click pe numele fiecărui muzeu în parte şi pe siteul oficial al Nopţii Muzeelor pentru celelalte.

Vă dorim o seară frumoasă şi educativă alături de cei mici.

3 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.