Prima carte de la editura Usborne pe care am descoperit-o a fost o carte despre corpul uman; ne-a plăcut, am învățat o grămadă de lucruri interesante despre subiect astfel încât am recidivat, de data aceasta cu o carte de artă: Art Activity Book.
Este o carte cu abțibilduri și activități diverse care, cu ajutorul National Gallery din Londra (care, recunosc, pentru mine a reprezentat din start o garanție a calității), introduce copiii în lumea artei și a genurilor picturale principale.
Vârsta căreia se adresează cartea este de 5 ani sau mai mari pentru că sunt unele activități ce presupun să scrie și să citească (în engleză) însă acestea nu sunt obligatorii, eu le-am interpretat și am creat o nouă cerință pentru copiii mei.
Cartea este structurată pe genuri picturale: portret, natură statică, peisaje, subiecte mitologice etc. însă descrierea lor este cât se poate de interactivă: fiecare capitol are un tablou vedetă despre care se discută și pornind de la care se fac multe activități: copiii trebuie să deseneze, să caute diferențe, să caute detalii (!), să termine lucrări, să își creeze, de exemplu, propria lor galerie de portrete sau peisaje și așa mai departe.
Pe lângă prezentarea stilurilor picturale, cartea are și o abordare cronologică, pornind de la lucrări din perioada romană (portret) și trecând prin secolele XVI, XVII pentru a ajunge în final la lucrările abstracte ale lui Wassily Kandinsky de la începutul secolului XX și la cubism și pop art, fără însă a pune accent pe stiluri și caracteristici ale acestora, ele sunt doar explicate pe scurt și pe înțelesul celor mici:
Natura statică de mai jos reprezintă suprafața unei mese văzută din mai multe unghiuri în același timp. Acest stil, cunoscut drept ”Cubism”, s-a născut cam acum o sută de ani. Artistul a creat tăind forme din diverse tipuri de hârtie și apoi lipindu-le pentru a face un ”collage”.
Nu este vorba de o carte de citit seara înainte de culcare ci de una care se citește cu creioanele de colorat în apropiere.
Copilul meu mai mare a reținut numele și caracteristicile principalelor genuri picturale și s-a bucurat că i s-a dat ocazia să lucreze cot la cot cu artiști mari. Cartea are totuși mai multe niveluri de înțelegere, se poate reveni asupra ei în funcție de etapele de dezvoltare ale copilului și insistat pe stiluri, nume de artiști sau alte subiecte cu mențiunea că, din păcate, nu poate fi folosită de mai mulți copii când vine vorba de activitățile practice de lipit abțibilduri sau de terminat lucrările. Mai amintesc și că e ideal ca părintele care citește împreună cu copilul să cunoască limba engleză, altfel este doar o carte cu imagini în care se pot intui o serie de activități.
În România se poate comanda de pe pagina de Facebook a editurii Usborne pentru țara noastră sau de pe Amazon.
Art Activity Book – Sam Baer, Rosie Dore, ed. Usborne, Londra 2015