Unul dintre cei mai cunoscuți și respectați autori de cărți despre educație, parenting, comportament, Alfie Kohn abordează tema creșterii și educației copiilor deopotrivă din prisma familiei și a sistemului de învățământ. Dincolo de titlurile care intrigă (Parenting necondiționat – De la recompense și pedepse la iubire și înțelegere, Mitul copilului răsfățat, Pedepsiți prin recompense, Mitul temei pentru acasă etc.), lucrările sale sunt extrem de bine documentate, întemeiate pe zeci de studii și, mai ales, vizează probleme esențiale, mereu actuale, mereu în discuție. Este desigur, și cazul Mitului temei pentru acasă, publicat în SUA în 2006, apărut și în limba română toamna trecută.
În cele 3 părți ale cărții, Alfie Kohn expune și demontează cele mai răspândite convingeri despre temele pentru acasă (Adevărul despre temele pentru acasă), pune sub semnul întrebării vechile prejudecăți (Șase motive pentu care nu se renunță la temele pentru acasă) și pledează pentru o abordare nouă, centrată pe nevoile copilului (O judecată sănătoasă).
Aflăm astfel că nu există dovezi științifice care să ateste majoritatea argumentelor standard în favoarea temelor: contribuția la îmbunătățirea notelor, a performanțelor școlare, la formarea caracterului, disciplinei și a obiceiurilor legate de studiu etc. Sunt citate zeci de studii, articole, cercetări, opinii ale profesorilor sau experiențe ale părinților, unele în sprijinul, altele împotriva temelor. Cu certitudine însă, efectul pozitiv al temelor nu a fost demonstrat științific și nici nu poate fi generalizat.
Pe de altă parte, temele pentru acasă pot avea un efect contrar și cu implicații negative pe termen lung: sunt un factor de stres și de oboseală, generează conflicte și reduc timpul dedicat de familie altor activități, scad interesul față de învățare, subminează gândirea critică în favoarea memorării mecanice, încurajează atitudinea obedientă etc.
Alfie Kohn nu este cu totul împotriva temelor pentru acasă; el militează împotriva temelor:
- În cantitate mare;
- Prea dificile;
- Prea ușoare (care plictisesc prin repetarea la infinit a acelorași etape de lucru);
- Stupide și irelevante (care trezesc revolta comună a copiilor și a părinților);
- Neadaptate nivelului fiecărui copil;
- Care nu trezesc interesul, nu incită mai mult dorința de a cunoaște;
- Care nu motivează și nu reflectă nimic din personalitatea, talentele sau înclinațiile copilului.
Cu siguranță practicarea unui sport la nivel de performanță sau deprinderea de a cânta la un instrument presupun multe antrenamente și ore de studiu; diferența față de temele impuse de la școală o constituie implicarea copilului, motivația sa; aceștia sunt factorii care transformă o activitate dintr-o corvoadă, într-o experiență plăcută și utilă.
Mitul temei pentru acasă nu este o carte care să ofere soluții; este o carte care ne invită pe noi adulții, părinți sau / și cadre didactice, să punem sub semnul întrebării teoriile legate de utilitatea temelor, să reflectăm și să acționăm cu adevărat în interesul copiilor, și al construirii unor personalități echilibrate și armonioase, funcționale în familie și în societate.
LAST BUT NOT LEAST, vă aducem aminte că îl puteţi întâlni personal pe Alfie Kohn participând la conferinţele pe care acesta le va susţine în Bucureşti pe data de 21 mai 2016. Conferinţele sunt Parenting necondiţionat şi Argumente împotriva competiţiei, sunt organizate de Totul Despre Mame iar de înscris şi aflat mai multe informaţii despre eveniment o puteţi face aici.
Mitul temei pentru acasă: de ce copiii noștri primesc prea multe sarcini inutile – Alfie KOHN, Multi Media Est Publishing, București, 2015
Comenzi online: shop.totuldespremame.ro/