În momentul în care copiii noștri trec prin momente greu de gestionat atât de ei cât și de noi, a pune mâna pe o carte în încercarea de a înțelege ce se petrece este probabil ultimul lucru pe care îl avem în gând. Și totuși, dacă ar fi să recomand o carte care pe mine m-a ajutat rapid și vizibil, atunci aceasta ar fi aceea: Rețete împotriva îngrijorării de Lawrence Cohen, în varianta orginială The Opposite of Worry. The Playful Parenting Approach to Childhood, Anxieties and Fears. Titlul original mi se pare că exprimă mult mai bine scopul și subiectul cărții decât varianta sa românească.
Scenariul meu: copil de 4 ani jumate cu frățior mic, de aproape un an. Dintr-o dată, copilul cel mare se teme de tot: de grădiniță, de întuneric, de stat singur în cameră, de apă, de tot ce ar putea face viața mai ușoară într-o familie cu doi copii. Ce e de făcut?
Evident, argumentele logice au fost toate încercate și explicate. Au funcționat? Nu, normal, iar acum știu și de ce: pentru simplul motiv că frica nu este logică; nu putem convinge logic pe cineva de o activitate ilogică, pur și simplu nu așa funcționează! Și atunci am descoperit această carte.
Recunosc, la început mi s-a părut cam stufoasă dar ulterior am savurat-o deși am fost interesată mai mult de capitolele referitoare la tipologia copilului meu cel mare. Deci ce este atât de minunat la această carte?
Rețete împotriva îngrijorării este o carte care în primul rând explică logic, pentru adulți, un mecanism ilogic, pe cel al fricilor și anxietăților pe care le au copiii. Explică ce se întâmplă cu o persoană în mod normal în momentul prezenței unui lucru nou și ce se întâmplă atunci când frica sau anxietatea se instalează. … Nu am să vă spun cum funcționează ci vă voi lăsa plăcerea de a descoperi voi înșivă acest lucru; vă spun doar că pe mine faptul că am înțeles ce se întâmplă m-a ajutat enorm; din acel moment soluțiile au început să curgă aproape de la sine.
După explicarea mecanismului fricii, autorul continuă cu descrierea mai multor tehnici de relaxare și rezolvare a fricilor. Și da, această carte oferă și rețete, soluții pe care părinții le caută de multe ori fără a încerca să înțeleagă de ce și de unde vine soluția sau dacă este portivită pentru copilul lor; Lawrence Cohen dă soluții de jocuri împotriva anxietății și pentru relaxare atât pe parcursul cărții cât și în capitolul denumit De la monștrii de sub pat la îngrijorarea permanentă în care scrie despre anxietatea de separare, anxietatea socială, spaimele traumatice, anxietatea de a plăcea și multe altele.
Iar motivul pentru care soluțiile găsite sunt cele prin joc, este acesta: Lawrence Cohen este un psiholog specializat în jocul copiilor și terapie prin joc. El a pornit de la principiul simplu că dacă copiii învață prin joacă atunci cu siguranță tot prin joacă vor trebui să își trateze și fricile. Legat de acest aspect, subliniez doar că am folosit două tehnici de terapie prin joc pentru tratarea anxietății de separare și a fricii de medic și au funcționat, a fost miraculos!
Așadar, iată cel puțin două moduri în care această carte vă ajută în relația cu copilul: veţi înțelege mecanismul fricii și veţi afla nenumărate idei de jocuri pentru tratarea acesteia.
Nu o să fim întotdeauna prin preajmă ca să le spunem copiilor când să fie speriați și cât de tare. Va trebui să ne retragem, treptat, și să-i lăsăm pe ei să judece singuri ce e sigur și ce e primejdios. Scopul este ca un copil să aibă încredere în călăuza lui lăuntrică, să știe în sinea lui deosebirea dintre pericuols și înfricoșător-dar-sigur. (…) ”Reține-ți impulsul de a-l proteja. Întreabă-te Ce ar păți? Lasă copilul să își asume câteva riscuri și să încaseze câteva căzături.”
Am recomandat cartea tuturor cunoscuților interesați de acest subiect; toți cei care au folosit-o au fost încântați. Vă îndemn așadar și pe voi să o răsfoiți pentru a vedea o nouă abordare, prin joacă, a problemelor cu care se confruntă copiii.
Lawrence Cohen – Rețete împotriva îngrijorării. O abordare prin joc a anxietății și fricii copiilor – editura TREI, București 2014