Părinții recomandă lecturi de vacanță

Dragii noștri, în urmă cu câteva zile vă invitam să împărtășiți cu noi lecturile preferate – ale voastre și ale copiilor voștri. Ați răspuns în număr mare iar acest lucru ne bucură teribil. Mai jos împărtășim cu restul prietenilor impresiile voastre de lectură. Vă mulțumim pentru recomandările frumoase pe care le-ați făcut și vă aducem aminte că pe Roata Mare și copiii pot să recomande lecturile preferate. Dacă există vreun năzdrăvan interesat, vă rugăm să ne scrieți (office.roatamare@gmail.com) și să consultați rubrica Copiii recomandă pentru a vedea cum sunt structurate cronicile.

Carte pentru copii de 1 – 3 ani

  • seria Hoinari prin anotimpuri – Rotraut Susanne Berner, editura Casa

De la 1 an și până acum la 1 an și aproape 11 luni cât are acum băiețelul meu, preferate au rămas cărțile Hoinari prin anotimpuri, Riri fiind cel mai iubit dintre personaje. Seara, la nani, citim și alte cărți, dar mereu trebuie să ne uitam pe cel puțin 2 pagini din ‘Riri’:).

Colecția Hoinari prin anotimpuri este preferată de ambii copii (4 ani și 2 luni, respectiv 1 an și 10 luni). De fiecare dată când deschid una din cele 4 cărți, ei descoperă alte și alte detalii:)Puștiul cel mare creează mereu scenarii la care nu m-aș fi gândit, iar cea mică identifică elementele pe care i le cere fratele său 🙂 . Un fel de „lectură” în echipă…

O altă opinie legată de această colecție găsiți aici.

  • Nu ți-e somn, ursulețule? – Martin Waddell, Barbara Firth, editura Cartea Copiilor

Este povestea unui pui de urs năzdrăvan și jucăuș care nu poate adormi din cauza fricii de întuneric. Soluția vine de la Marele Urs și povestea se termină surprinzător și plină de iubire. Este minunată dar puțin mai lungă, pentru un copil mai mic răbdător sau pentru un copil mai mare.

  • TT la oraș – Aniela Tănase, editura Aramis, carte bilingvă

Băiețelului meu de 11 luni ii place cartea TT la oraș de Aniela Tănase, editura Aramis. Il amuză foarte tare sunetele pe care le fac trenul, mașinile, ambulanța, mașina de pompieri. In plus, fiind o carte integral cartonată, este încântat să dea el singur paginile.

  • Cadou de ziua ta – Paul Stewart, Chris Riddell, editura Trei

Este cea mai frumoasă carte despre prietenie și bucuria de a dărui din ceea ce suntem și mai puțin din ceea ce avem. Dacă pe mine m-a mișcat, cu atât mai mult a vibrat în suflețelul puiului meu de 2 ani și 8 luni. Ideea spusă și redată armonios, imagini deosebite în nuanțe plăcute ochiului și sufletului.

  • Povestea gentuței roșii – Lucia Muntean, editura Lucia Muntean

Îi place atât de mult că mă pune să o citesc de cel puțin 2 ori pe zi:)

  • colecția Bobiță și Buburuză – Bartoș Erika, editura Casa

Fetița mea are aproape 3 ani și „citește” în tandem cu mine cam de pe la 1 an. Cărțile ei preferate, care au rezistat în topul preferințelor în acești doi ani, sunt cele din colecția Bobiță și Buburuză.

  • Atinge copacul fermecat – Christie Matheson, editura Gama

Este o carte aparent simplă, interactivă, dar care îi va atrage prin magia ei chiar și pe cei mai neastâmpărați prichindei.

O altă recomandare, mai detaliată, a acestei cărți găsiți aici.

Carte pentru copii de 3-6 ani

  • Pofta de povești – Luminița Alexandru, editura Tandem Media

O carte amuzantă care le stimulează copiilor pofta pentru fructe și legume:).

  • David și puiul de întuneric – Maria Surducan, editura Benefica

 O poveste plină de umor care încearcă să ajute copiii să depășească teama de întuneric.

  • How to Catch a Star – Oliver Jeffers, editura Philomel Books, New York

O iubim pentru ilustrațiile splendide și stelele la care visează mereu.

Despre această carte am scris și noi astfel încât găsiți aici opinia noastră.

  • Vivi şi copacul roditor – Dana Cristiana Maier, Cristina Barsony, editura VIA,

Este cartea preferată deoarece ne plac veverițele și pentru că are un mesaj frumos și ușor de înțeles, pe o temă foarte utilă în perioada copilăriei: bucuria de a împărți.

  • Albinuţa Abecedar – Grigore Vieru, Lică Sainciuc, editura Cartier

Este, fără nicio îndoială, una dintre cele mai frumoase și utile achiziții pe care le-am făcut la capitolul cărți. Îmi place modul în care e structurată cartea: pe o pagină avem câte o poezie, un proverb și un cântecel iar pe pagina alăturată împărțim cuvinte pe silabe.
Include poezii pentru copii semnate de Tudor Arghezi, Lucian Blaga și George Cosbuc, plus o prezentare grafică de excepție, premiată la nivel internațional, ce exprimă universul fascinant al copilăriei.

O recenzie mai amplă a acestei cărți găsiți și aici.

  • seria Poveşti din Pădurea Fermecată – cărţile Piticii şi Animalele, Tony Wolf, editura Crişan

 

Carte pentru copii de 6 – 9 ani

  • Pippi Șosețica – Astrid Lindgren, editura RAO

Viziunea unui copil asupra acestei cărți este disponibilă aici.

  • Minunea – R J Palacio, editura Arthur

O iubim pentru că îți oferă o pluriperspectivă asupra vieții unui copil cu dizabilități, pentru scriitura caldă și plină de empatie.

  • Noroc cu laptele – Neil Garmann, editura Arthur
  • Ursul şi pianul – David Litchfield, editura Girasol
  • Copacul cel darnic – Shel Silverstein, editura Arthur

Cea mai frumoasă carte este cea pe care o citesc seara pentru puiuții mei, cea mai frumoasă carte ne deschide inima și imaginația, ne lasă răgaz să comentăm ilustrațiile frumoase și sensibile care completează povestea, care ne dă un motiv în plus să tragem de timp îmbrățișați. Cea mai frumoasă carte nu are granițe, sună în toate limbile la fel și unește minți mici și mari. Dacă trebuie și trebuie și trebuie să numesc cea mai frumoasă carte…Pentru noi este „Copacul cel darnic” de Shel Silverstein.

  • Țara unde vineri era joi – Octav Pancu-Iași,

Cartea noastră preferată este cea la care revenim invariabil la câteva zile de când a început fetița noastră să își poată exprima preferința pentru o anumită poveste sau alta. Este o minune de carte, cu personaje simpatice din viața reală și situații ne-conflictuale prezentate atât pe înțelesul copiilor de un an cât și spre amuzamentul părinților obosiți și sătui de tensiuni în urma unei zile de lucru. Am descoperit-o din greșeală și consider că propria mea copilărie a fost sărăcită de faptul ca nu am auzit poveștile de acolo când eram de vârsta fetiței mele, poate de aceea nu ne săturăm și nu ne plictisim de mai bine de 2 ani jumate să o citim pentru a mia oară.

  • Aventurile pisicii Coadă-Coadă – Mihai Ciobanu, editura Aramis
  • Curcubeul – Grigore Vieru, editura Litera Mică

Băiatului meu de 3 ani îi plac poeziile pentru copii scrise de Grigore Vieru și apărute la Editura Litera Mică, în cartea „Curcubeul”. Sunt simple, relativ scurte iar multe evocă momente din existența necuvântătoarelor sau sentimente trăite de cei mici în diverse situații. Ca părinte apreciez candoarea pe care o au și faptul că unele cuprind și dialoguri astfel că i le pot citi pe roluri, cu intonația potrivită, ceea ce copilului meu îi place foarte mult.

Carte pentru copii de 9 – 12 ani

  • Bătrânul din lună – Grace Lin, editura Arthur, 2013

Este povestea care ne face în această perioadă serile mai frumoase. Curajul, încrederea în ea și ușurința cu care își face prieteni sunt doar câteva dintre calitățile lui Minli, personajul principal al cărții. Atât mie cât și fetelor ne plac cărțile de la care avem ceva de învățat, astfel recomand această carte tuturor mămicilor și copiilor dornici să-și bucure imaginația.

  • Antonel – Vasile Marcu, editura Lumină din Lumină

Recomand din suflet pentru sufletele frumoase o carte impresionantă prin conținut și modul în care a fost scrisă. Când am început s-o citesc, la maturitate, acum câțiva ani, nu am mai lăsat-o din mână. Citiți această carte mai întâi voi, părinții, după care găsiți un mod să o povestiți copiilor. Viața tristă și reală a un copil, a unui înger, descrisă într-un mod care ar face să plângă până și pietrele. Deși mi-a întors pe dos sufletul, am realizat cât de util ar fi s-o citească puiul meu și câte ar învăța din ea. Cu atât mai mult în aceste vremuri de bunăstare, confort și parcă prea mult, uneori

 

Cărți și povești mereu tinere

  • Spărgătorul de nuci – ed Piemme Spa, Milano – potrivită copiilor de la cinci ani și mai ales fetițelor pasionate de balet!

O carte adaptată pentru copii după renumitul balet ce poartă același nume. Fiica mea iubește foarte mult baletul și muzica precum și prinții și prințesele…această carte o duce pe aripile ei în lumea fermecată a muzicii unde totul se termină cu bine iar muzica lui Tchaikovsky face să danseze întreg palatul ..și întreaga Planetă a dulciurilor.

  • Amintiri din copilărie- Ion Creangă
  • Poveștile cu Făt Frumos şi Ileana Cosânzeana
  • Lebedele – Hans Christian Andersen

Vă mulțumim pentru minunatele recomandări.

Cu drag,

Roata Mare

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.