Spectacolul Gărăgărița morocănoasă este realizat de trupa Tăpușele pe baza cărții omonime de Eric Carle și este destinat copii lor de 2-6 ani. Acesta spune povestea unei gărgărițe căreia nu-i plăcea să împartă nimic cu ceilalți, pentru care Te rog și Mulțumesc erau străine iar întrebarea preferată era Ce, vrei să ne batem?
Buburuza se întâlnește pe parcursul unei zile cu tot felul de animale și insecte (albină, o călugăriță, o vrabie, un rac, un șarpe, o maimuță, un elefant, o balenă etc) cu care nu reușește să se împrietenească din cauza atitudinii ei recalcitrante. La sfârșitul zilei, obosită și flămândă, gărgărița se întâlnește cu buburuza prietenoasă cu care reușește să comunice, realizând că atitudinea ei de până atunci nu fusese cea corectă. Cartea ajută copiii să se acomodeze cu noțiunile de timp și oră/ceas însă în piesa adaptată de Tăpușele ni s-a părut că acest aspect este secundar. De asemenea, copiii au posibilitatea de a învăța nume noi de insecte și animale, cum ar fi sconcsul sau rădașca.
Ne-a plăcut:
- interactivitatea și dialogul cu copiii.
- rezolvarea situațiilor neprevăzute, cu calm (copil care plânge, acele ceasului care nu mai stau lipite etc)
- experiența Tăpușelelor care le-a ajutat să treacă peste momente mai sensibile; de exemplu, în momentul apariției maimuței un copil s-a speriat și a început să plângă. Nicoleta și-a dat repede masca jos pentru a-i arăta că este ea și că acum doar se joacă, deși acest lucru a însemnat ca ea să iasă puțin din rol și din piesă
- interactivitatea de la final. Copiii au fost lăsați să testeze recuzita, să probeze măștile de animale, una dintre actrițe a rămas cu ei pentru a le explica diverse lucruri (cum se plimbă magneții/o gâză pe o frunză etc.
Ne-ar fi plăcut:
- o succedare mai lentă a animalelor și gâzelor. Copiii de 2-4 ani abia reușeau să vadă ce animal nou intră în scenă că acesta și dispărea. Credem că ar fi trebuit să fie mai puține și să rămână mai mult în scenă pentru ca cei mici să le descopere, să le cunoască, să interacționeze mai mult cu ele.
- un volum mai redus al fundalului sonor. Prietenos și bine ales, a fost însă cam tare și uneori se auzea greu ceea ce vorbeau personajele din piesă.
În această formă, am recomanda acest spectacol copiilor peste 4 ani, mai pregătiți și obișnuiți cu noțiunile despre timp: ceas, oră și cu o putere mai mare de concentrare și descoperire a animăluțelor și gâzelor.
Notele noastre, dintre care cea mai mare este 5:
Atmosferă generală: 5
Interactivitate: 5
Accesibilitate: 4
Preț: 4
Locație: 5