De curând ne-au sosit cele două cărți recent apărute la editura Corint Junior, din seria “Lars, ursulețul polar”, scrise și ilustrate de olandezul Hans de Beer, și ce încântare pe prichindelul nostru cel mare! Este prima lui carte cu urși polari, pe care îi văzuse până acum doar în documentarele wildlife, așa că nu am scăpat până nu am citit imediat cele două volume, fiind oprită de nenumărate ori pentru a răspunde la tot felul de întrebări.
Lars este o pufoșenie polară curioasă și prietenoasă, care trece prin tot felul de aventuri interesante, din care are mereu câte ceva de învățat.
În volumul ”Lars și cățelușul husky”, el se împrietenește cu un pui de husky pe care îl ajută să iasă dintr-o crăpătura adâncă formată în gheață. Lars este impresionat de suferința cățelușului căruia îi e tare dor de mama lui, și pornesc împreună spre orașul în care se află echipajul de câini din care aceasta face parte. Aici cei doi se regăsesc datorită unui urlet prelung de dor, al micuțului husky. Drept mulțumire pentru binele făcut, Lars are parte de o plimbare cu sania trasă de echipaj, până înapoi acasă, și de o funie lungă de cârnați, cum nu mai mâncase niciodată, nimeni din familia lui.
În ”Unde pleci, tu, Lars?”, acțiunea se leagă de un fenomen care se petrece în realitate: uneori, din banchize se desprind bucăți de gheață pe care se pot afla urși polari, și care plutesc în derivă ajungând foarte departe de locul inițial. De cele mai multe ori, călătoria aceasta se sfârșește trist pentru animalele izolate astfel, dar ursulețul nostru este norocos, căci este dus de apele oceanului Arctic, tocmai în junglă, unde se împrietenește cu un hipopotam care va fi ghidul său prin locul inedit în care a ajuns. Deși aici e totul colorat și mereu câte ceva de descoperit, ursulețul își amintește cu dor de casa și de familia sa. Hipopotamul va apela la prietenul său, vulturul Marcus, care la rândul său va cere ajutorul balenei cenușii Samson care îl va duce pe spinarea sa înapoi acasă, unde este întâmpinat de părinții săi îngrijorați.
Mi se par utile cărțile care îmbină într-o poveste atractivă, cunoștințele geografice cu aventurile unor eroi simpatici și prietenoși. Cred că lectura și studiul unor astfel de cărți pot ajuta copiii să asimileze felurite tipuri de informații, mult mai ușor decât manualele clasice.
Cele două cărți cu aventurile ursulețului Lars, spre exemplu, pot fi un prilej pentru a le face cunoștință în principal cu viața la Polul Nord, dar și cu aspecte reprezentative pentru junglă.
Volumele fac parte dintr-o serie mai mare de cărți, în care se regăsesc și titlurile: Ahoy There, Little Polar Bear! – aici, Lars este prins într-o plasă de pescuit și ajunge într-un oraș poluat, fiind ajutat de pisica Nemo să se întoarcă acasă; Little Polar Bear, Take Me Home! – în care un pui de tigru se rătăcește la Polul Nord, iar Lars este cel care, de data asta, va fi de ajutor; Little Polar Beer and the Reindeer – după ce trece scurta vară polară, Lars ajută o turmă de reni să își continue drumul blocat de construcțiile iresponsabile ridicate de oameni, spre ținuturile unde se găsește hrană pentru iarnă; Little Polar Bear and the Whales – în care Lars ajută să scape de vânători balenele aflate într-o stare de vulnerabilitate din cauza încălzirii globale; Little Polar Bear and the Big Baloon; Little Polar Bear and the Brave Little Hare; Little Polar Bear Finds a Friend.
Citind povestea, am avut uneori impresia că simt un aer proaspăt și rece, poate același aer respirat cu o secundă în urmă de ursulețul Lars, la Polul Nord. Și asta poate pentru că Hans de Beer alege pentru ilustrație, acuarelă și culori foarte pure și reușește să redea corect și plăcut și mediul polar.
Nouă ne-au plăcut mult cele două cărți și sper să fie tradusă și editată înteaga serie, deoarece este foarte frumoasă și totodată, valoroasă, și poate fi folosită foarte bine în scop didactic. Am găsit în acest sens, chiar un îndrumar ce vine în ajutorul profesorilor și al părinților care vor să discute cu cei mici despre: tipurile de medii existente pe Terra, diferențele dintre ele și ce anume determină aceste diferențe, schimbările climatice și influența lor asupra ecosistemelor, impactul omului asupra mediului înconjurător, dar și despre joacă, prietenie și atașamentul față de familie.
seria Lars, ursulețul polar – Hans de Beer, editura Corint Junior, 2016