Travel: Technopolis, Bruxelles

”Știu exact locul în care trebuie să mergeți cu copiii” mi-a spus prietena mea care locuiește la Bruxelles, în momentul în care ne-am întâlnit. Și a avut dreptate: Technopolis este un centru de activități în care copiilor le va plăcea și din care nu vor dori să mai plece.

Technopolis se află în aproperea orașului Bruxelles, în orașul Mechelen, unde se ajunge ușor atât cu mașina proprie cât și cu tranposrtul în comun (autobus + tren fac mai puțin de o oră din gara Centraal din Bruxelles până în fața intrării Technopolis).

La intrare, după plata taxei (41 de euro pentru un adult și doi copii de 7 respectiv 4 ani), am fost invitați să ne punem pe mâini niște bărțări pe care le luam acasă amintire dar care ne și ajutau să accesăm jocurile din interiorul Technopolis (brățările RFID). Locul este o hală imensă, dispusă pe două etaje, dedicată științei explicate pe înțelesul copiilor; ca și alte centre similare, activitățile cuprind de la fenomenele naturii până la mecanică și medicină; fenomene fizice și chimice, altături de informații de botanică și biologie sunt toate prezente aici.

Această prezentare necesită JavaScript.

Pe scurt, noi am stat la Technopolis mai mult de 5 ore și nu am apucat să experimentăm totul. Stațiile de lucru erau adresate copiilor de la 4 ani în sus și grupau pe diverse grade de dificultate teme cum ar fi: Centrul de știință al copiilor – Lumea adulților pe înțelesul celor de 4-8 ani, Xplora – Descoperă-ți prin joacă talentele și găsește-ți meseria potrivită, Mergi pe o bicicletă la înălțime – ..în realitate sau în realitatea virtuală, Experimente științifice etc.  Am testat doar o parte din cele 12 zone, dintre care unele erau afară, în grădină. Ne-au plăcut cel mai mult Centrul de știință pentru copii și Xplora.

technopolis hartaÎn Centrul de științe… au învățat să construiască case, să pună țigle, au fost mecanici, lucrători la bancă, biologi etc iar la Xplora au jucat jocuri (ale căror rezultate le-am primit pe mail) în care au învățat ce mănâncă diverse animale, la ce unghiuri trebuie făcute pistele de mașini de curse pentru a avea viteză maximă în siguranță, să recicleze, cum să dea energie electrică unui oraș (care metodă de creere a energiei electrice este cea mai ecologică?), să prezinte vremea 🙂 etc. În alte zone puteam afla cum și de ce zboară avioanele, cum se formează norii, cum și de ce se formează vârtejurile în apă, cum funcționează instrumentele muzicale, cum locuiesc animalele de sub pământ, cum funcționează diferite părți ale corpului și multe multe altele (v-am zis că nu am văzut tot, în cele 5 ore petrecute acolo!), totul prin intermediul experimentelor pe care copiii le puteau face.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cu toate că stațiile erau destinate în general tuturor copiilor, unele locuri nu erau accesibile celor mai mici iar altele erau destinate numai acestora. De exemplu, pentru a putea merge cu bicicleta pe un fir suspendat în aer era nevoie de o anumită înălțime (niciunul dintre copiii mei nu s-au calificat, spre dezamăgirea lor. Adevărul e că părea spectaculos să mergi cu bicicleta pe un fir suspendat la câteva zeci de metri deasupra pământului. Erai asigurat și hiper-asigurat, desigur!), în timp ce Centrul de științe… era doar pentru copiii de 4-8 ani.

Technopolis este accesibil atât copiilor însoțiți de părinți cât și celor care vin în grup organizat, cu școala sau la programe pentru familii, pentru aceste grupuri fiind accesibilă și o zonă de atelier (…dacă mai era cazul, dat fiind că în întreg centrul totul este hands on! ).

Așadar, pentru cei dintre voi care vizitați capitala Europei împreună cu copiii și zăboviți în această zonă, Technopolis este locul potrivit în care să vă treceți o zi de vacanță. Va fi o zi plină de zâmbete și de învățare prin joacă, descoperire și experiment, atât pentru copii cât și pentru voi, pentru toată familia.

Cu drag,

Cristina de la Roata Mare

 

Un comentariu

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.