Cronică: Alice in Wonderland, spectacol de teatru MiniArtShow

Nu știu alții cum sunt, dar nouă, vremea asta capricioasă de primăvară ne-a deschis apetitul pentru teatru. Așa că am răspuns cu bucurie invitației de a veni la spectacolul MiniArtShow de la Teatrul Elisabeta, împreună cu micile mele ajutoare de nădejde, pretențioase și critice.

Alice in Wonderland este o adaptare a celebrei cărți a lui Lewis Carroll  într-un spectacol adresat copiilor cu vârste de la 4 ani în sus, care îmbină teatrul, muzica și  proiecțiile multimedia. Pe lângă efortul de selectare și remontare a diverselor episoade într-un fir narativ simplificat, am remarcat aducerea poveștii în lumea contemporană atât prin conținut / mesaj, cât și prin punerea în scenă.  Alice este o fetiță de 11 ani, care își petrece cea mai mare parte a timpului jucându-se pe telefon / tabletă și care refuză cu îndârjire orice altă activitate propusă de sora ei J; nu vrea să citească, nu vrea să iasă afară, nu vrea să viseze, nu mai crede în povești….Totul se va schimba după aventura pe care o trăiește în Țara Minunilor. Personajele pe care le întâlnește (Iepurele, Pălărierul, Pisica, Omida, Regina de Cupă ), situațiile ciudate în care se regăsește (se micșorează, se mărește  – cu puțină magie cinematografică – , jocul de cricket etc.) o ajută să redescopere puterea fanteziei și plăcerea lecturii. Iată, așadar, un mesaj educativ clar exprimat, reflectând o problemă actuală destul de răspândită.

Chiar dacă începutul spectacolului are rolul să capteze atenția și să fie pe înțelesul tuturor, alunecarea în poveste este destul de bruscă și îi ia pe nepregătite pe spectatorii cu vârste mai mici sau care nu au citit cartea; atmosfera ușor ciudată imprimată de absurdul întâmplărilor, trecerea rapidă de la jocul pe scenă al actriței la proiecțiile care o reprezintă în alte contexte pot crea confuzie și necesită câteva explicații șoptite la ureche. De aceea, consider că spectacolul este mai potrivit pentru copii cu vârste peste 7 ani, familiarizați cu aventurile lui Alice.

Ce ne-a plăcut:

  • Selecția episoadelor și a personajelor – reprezentative pentru povestea scrisă de Lewis Carroll, meșteșugit comprimate într-un spectacol de teatru de 50 minute;
  • Îndemnul la lectură combinat cu sancționarea jocului în exces pe telefon / tabletă;
  • Rezolvarea abilă cu ajutorul scenelor filmate a unor episoade binecunoscute;
  • Folosirea proiecțiilor multimedia, care schimbă dinamica spectacolului; (totuși, uneori se succed cam des și copiii mai mici nu mai înțeleg ce se întâmplă;)
  • Pălărierul nebun – „are ceva din Johnny Depp!”, a remarcat balaurița de 9 ani;
  • Regina de Cupă – deloc antipatică, ci mai degrabă aiurită și amuzantă;
  • Costumele cu adevărat frumoase, în spiritul epocii, bine realizate;
  • Muzica originală, care punctează vesel și dinamic diferite momente ale spectacolului;

La finalul reprezentației am luat parte și la un moment festiv: proiectul MiniArtSwow by Ioana Ginghină sărbătorea 5 ani de existență, cu flori, aplauze și tort!  Îi felicităm și noi încă o dată și le dorim: La mulți ani și la cât mai multe spectacole frumoase!

Alice in Wonderland 

Regie si proiectie: Florina Dumitrache Costume: Mirela Diaconu Decor: Flavia Varga Versuri: Ioana Ginghina Compozitor: Eduard Petru Jighirgiu Actori: Tatiana Șelaru / Andra Mirescu, Daniel Marcu, George Lepădatu, Andreea Gaica/ Andreea Mera, Diana Mănăilă

Producător: MiniArtShow by Ioana Ginghină

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.