Cartea săptămânii: Elanul, bufnița și ariciul, eroii nordici, +3

CEZ_4453

O surpriză foarte plăcută a fost pentru mine descoperirea cărţilor de la Ikea, realizate în bunul spirit nordic al respectului pentru natură. Este vorba despre un pachet de 3 cărţi: Bufniţa pleacă în vacanţă, Regele elan şi Aventurile ariciului prin pădure pe care le-am cumpărat la un preţ de 40 de lei, mai mult de cât avantajos, aş zice. Pur şi simplu m-am îndrăgostit de ele, şi copiilor le plac de asemenea foarte mult. Cărţile sunt ca nişte manuale, cu un text educativ şi o ilustraţie plină de naturaleţe, astfel că informaţiile sunt asimilate lejer, aproape fără să îţi dai seama. Dar să le luăm pe rând:

              În Aventurile ariciului prin pădure personajul principal este un pui de arici care este trimis de mama lui în lume, deoarece este suficient de mare pentru a se descurca singur. În aventura sa către un loc bun pentru hibernare, îl vor însoţi sfaturile preţioase ale acesteia: să aibă grijă căci pericolele pândesc la tot pasul şi să înveţe cât mai multe lucruri. Micul arici descoperă pădurea toamna, vieţuitoarele care o locuiesc, şi de asemenea descoperă că există diferenţe între el şi acestea: spinii care îl ajută să se apere de posibilii prădători, alimentaţia  şi obiceiurile sale distincte. Ariciul trece prin tot soiul de situaţii, ocazie cu care aflăm o serie de informaţii, redate atât în text cât şi complementar prin desenele care îl însoţesc.

Ilustraţia este extrem de reuşită. Culorile sunt foarte naturale şi proaspete, imaginile nu sunt încărcate inutil, fiind clare, limpezi, nefiind astfel obositoare. Plantele sunt redate atent, cu un contur clar, imaginile reluându-se pe mai multe pagini şi astfel ajutându-ne să ghidăm lejer o lecţie de biologie.

Mi-a plăcut foarte mult şi mi s-a părut deosebit faptul că pe parcursul tuturor celor 3 cărţi apar detalii care nu sunt amintite în text şi care te impulsionează să cauţi şi într-o altă sursă semnificaţia lor, dacă nu o cunoşti deja. Dar cel mai şi cel mai mult mi-au plăcut planşele educative de la începutul şi de la sfârşitul cărţilor.

La începutul cărţii Aventurile ariciului în pădure este o planşă cu urme de lăbuţe amestecate, unde îi putem pune pe cei mici să urmărească şi să recunoască un anumit animal numai după urme. La sfârşitul cărţii este o planşă pentru învăţare şi verificare cu aceleaşi urme, dar de data aceasta ordonate şi menţionându-se sub fiecare în parte, numele animalului căruia aparţin.

 

 

 

Această prezentare necesită JavaScript.

 

           Bufniţa pleacă în vacanţă este o istorioară amuzantă despre profesoara bufniţă care este atât de surmenată încât ajunge să adoarmă înainte de încheierea lecţiei pe care o ţine în faţa puilor din pădure. La îndemnul coţofanei îşi ia câteva zile de concediu. Deşi „e bine să nu munceşti şi să faci doar ce îţi place”, bufniţei i se face dor de elevii săi.  Când se întoarce găseşte totul alandala – coţofana, suplinitoarea sa, nu s-a dovedit a fi prea pregătită, însă bufniţa, înţeleaptă ca întotdeauna, transformă chiar şi situaţiile mai puţin bune, în lecţii din care se poate învăţa ceva, concluzionând că: „nimeni nu le poate face pe toate, dar fiecare se pricepe la ceva”. Copiii vor afla din această poveste diverse caracteristici ale plantelor, despre alimentaţia unor specii de animale şi particularităţi ale acestora. Copiii vor învăţa de asemenea că la şcoală toţi sunt prieteni, că lucrul în echipă are rezultate bune şi că „poţi învăţa mult mai bine când eşti vesel.”

Planşele de la începutul şi sfârşitul cărţii sunt despre diverse tipuri de căsuţe de animale şi păsări şi le puteţi vedea în galeria de mai jos, alături de alte imagini reprezentative.

 

 

 

Această prezentare necesită JavaScript.

În ultima dintre cărţi, Regele elan, este transmisă o idee valoroasă şi anume că ajuţi pe cineva cu adevărat nu atunci când îi oferi de-a gata rezolvarea unei probleme, ci atunci când îl ajuţi să găsească singur soluţia la acea problemă. În paralel cu acest principiu, din povestea principală se desprinde şi  ideea  interdependenţei speciilor în natură şi a funcţionării unui ecosistem. O idee secundară a textului este cea a adaptabilităţii unei specii la un anumit tip de mediu: purceluşa de la fermă fuge în pădure pentru că îşi doreşte să fie porc-mistreţ, însă după o zi petrecută în sălbăticie, cu nasul plin de spini, tot ceea ce vrea este să se întoarcă înapoi la fermă.

Planşele acestei cărţi sunt inedite: desene cu excremente de veveriţă, elan, muscă, arici, mistreţ, liliac, iepuraş, purceluş şi şoricel. Însuşirea acestui gen de informaţie poate fi foarte utilă atât pentru copii cât şi pentru noi. Gândiţi-vă că mergeţi la pădure şi cercetând pământul şi iarba  puteţi recunoaşte ce animale sunt în zonă şi cam cât timp s-a scurs de când au trecut pe acolo. În cazul unui urs sau al unui porc mistreţ, informaţia poate avea chiar un rol salvator.

 

 

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Autorul acestor cărţi deosebite, Ulf Stark, este un suedez născut în 1944, care a scris aproximativ 80 de cărţi, pornind de la unele dintre ele realizându-se şi câteva filme ale căror scenarii le-a realizat tot el. A fost ani buni membru al Academiei Suedeze a Cărţilor pentru Copii (da, chiar există aşa ceva!) iar în 1998 a fost premiat cu Nordic Children’s Book Prize, un important premiu care se acordă anual celor mai buni scriitori nordici de literatură pentru copii.

Frumoasele desene sunt realizate de Ann Cathrin Sigrid Ståhlberg, o ilustratoare suedeză care relizează şi designul unora dintre apreciatele textile Ikea.

Tipăritura cărţilor este de calitate, coperţile sunt cartonate, foile mate şi groase şi fiecare carte are 32 de pagini. Ca format sunt măricele, au 22 de cm lăţime şi 31 de cm lungime.

Un aspect care mi se pare de asemenea deosebit şi pe care nu l-am mai întâlnit până acum la alte cărţi este faptul că sunt realizate “cu grijă pentru mediu”. Pe prima foaie a cărţii este menţionat că materia primă folosită pentru fabricarea hârtiei provine de la copaci din păduri administrate sustenabil, tuşul folosit pentru tipăritură este tuş vegetal, fără solvenţi, iar tipografiile sunt situate aproape de zonele comerciale pentru a evita un transport îndelungat.

Ca recomandare de vârstă, cred că începând cu aproximativ 4 ani copiii pot avea acces la text, însă ilustraţia este potrivită şi mai devreme de această vârstă.

Este pur şi simplu o plăcere să ţii în mâini aceste cărţi şi să le răsfoieşti şi plăcerea sporeşte atunci când le citeşti împreună cu picii.

 

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.