Recomandare de lectură: Arta pe înţelesul copiilor. Cartea albă, de Amanda Renshaw și Gilda Williams Ruggi

 

Întotdeauna am considerat că o carte este un cadou potrivit în orice împrejurare, iar inspiraţia vine parcă mai uşor la librărie. Şi pentru că nebunia cadourilor e pe cale să înceapă, iată şi recomandarea noastră de azi, de la editura Arhur: Arta pe înţelesul copiilor. Cartea albă 

 

Bogat ilustrată, scrisă într-un limbaj accesibil, clar şi direct, cartea se adresează deopotrivă copiilor şi adulţilor care încearcă să îi împrietenească pe cei mici cu arta şi istoria artei. Selecţia de 30 de artişti cuprinde nume celebre, dintre care amintim: Giuseppe Arcimboldo, Sandro Botticelli, Pieter Bruegel cel Bătrân, Edgar Degas, Jan van Eyck, Alberto Giacometti, Vincent van Gogh, Jeff Koons, Leonardo da Vinci, Claude Monet, Pablo Picasso, Jackson Pollock, Rembrandt, Diego Velázquez, Andy Warhol..

Eliberată de constrângerea unei prezentări cronologice, abordarea este prietenoasă, la obiect, fără preţiozităţi şi divagaţii. Sunt luate în discuţie teme şi idei importante ale artei, dar detaliile şi explicaţiile sunt simple, cu trimiteri la experienţele cotidiene şi presărate cu sugestii de activităţi; astfel, copiii sunt invitaţi să descopere detalii ascunse în imagini, să experimenteze anumite tehnici, etc. Formatul generos permite ca spaţiul rezervat reproducerilor să fie pe măsură, iar calitatea grafică nu face excepţie.

arta-pe-intelesul-copiilor-cartea-alba-cover_big

Cartea încurajează imaginaţia, creativitatea şi relaţionarea micilor cititori cu operele de artă, încurajând găsirea propriilor răspunsuri la probleme şi întrebări ce i-au frământat pe artişti. La fel de important mi s-a părut efortul de implicare emoţională, pentru a intra în dialog cu operele sau artiştii, de a trezi curiozitatea, de a stimula imaginaţia; vom întâlni întrebări de tipul: De ce credeţi că era aşa de supărată doamna aceea? sau Oare de ce a păstrat pictorul atât de mult timp acest tablou? sau Voi aţi fi rămas serioşi într-o asemenea situaţie? Exerciţiul poate fi o provocare şi pentru adulţi şi cu siguranţă va transforma lectura acestei cărţi într-o experienţă plăcută în familie. O recomandăm copiilor peste 7 ani şi tuturor membrilor familiei dornici să descopere lucruri interesante despre arte şi artişti.

Simplă, clară, amuzantă, cartea este rezultatul colaborării a doi editori binecunoscuţi ai editurii Phaidon. Înainte de a lucra la mai multe proiecte de succes din domeniul artei şi fotografiei din cadrul editurii, Amanda Renshaw a lucrat în departametul Educaţie la National Gallery of Art din Washington. Gilda Williams Ruggi este critic de artă, curator şi editor; scrie pentru reviste de prestigiu şi susţine conferinţe.

Succesul Cărţii albe i-a determinat pe cei de la Phaidon să continue demersul cu o nouă selecţie de 30 de artişti şi opere celebre: Arta pe înţelesul copiilor. Cartea galbenă. Volumul este publicat la noi tot de editura Arthur în aceleaşi condiţii grafice.

Cărţile se găsesc la un preţ accesibil în librării şi în magazinele on line.

Vi le recomandăm cu drag!

Arta pe înţelesul copiilor. Cartea albă, de Amanda Renshaw și Gilda Williams Ruggi, Editura Arthur, 2017

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.