Cronică: Crăiasa zăpezii, teatrul Ion Creangă

Când vine vorba de petrecerea timpului liber într-un mod educativ și cultural alături de copii, piesele puse în scenă de teatrul Ion Creangă sunt mereu una dintre primele opțiuni în familia noastră. Motivele pentru această opțiune sunt multe dar primează două dintre ele: 1 – din punct de vedere al vârstei teatrul Ion Creangă prezintă o foarte largă gamă de spectacole, de la piese pentru copii sub 3 ani până la piese pentru copiii de 12 ani și 2 – mergi aproape întotdeauna la sigur, adică nu riscăm să fie un fiasco sau să ieșim dezamăgiți; teatrul Ion Creangă este, credem noi, una din puținele instituții care, de-a lungul timpului, a reușit să mențină un nivel al calității ridicat și să investească mereu și vizibil în acest lucru! 

Similar s-a întâmplat când am ales ca prima parte a unei duminici să o petrecem vizionând piesa Crăiasa zăpezii, alături de băiatul meu de 8 ani.

Am ajuns cu o mică întârziere de 3 minute iar piesa începuse deja, lucru pe care l-am apreciat (credeți-mă, când vine vorba de răbdarea copiilor, aceasta este direct proporțională cu vârsta și este foarte, foarte limitată). Băiatul meu a fost captivat de la început până la sfârșit și, spre bucuria mea, știa să îmi răspundă la întrebări pe care i le puneam deliberat în timpul spectacolului: De ce a făcut asta? – Pentru că…….. dar acum lasă-mă, sunt atent, îți explic mai târziu.

Subiectul este cel deja cunoscut, povestea clasică a lui Hans Christian Andersen, reinterpretată în cheie contemporană însă fidel originalului astfel încât nu vom mai insista asupra lui.

Ce ne-a plăcut:

  • împletirea poveștii clasice cu momente contemporane sau cu mici momente cunoscute publicului prezent (6 ani +); de exemplu, băiatul meu a fost încântat de momentul în care copiii au salutat profesorul care intra la clasă: ”Buuuunnnăăăă ziiiuuuaaaaaaaa!” – mi-a șoptit: ”exact așa spunem și noi”. De asemenea, ne-au plăcut momentele de muzică hip-hop (Învățăm ca să trăim, trăim ca să învățăm!) sau cele de dialog între unele personaje, într-un limbaj comun copiilor.
  • jocul actorilor, regia și scenografia. Chiar dacă nu suntem critici de teatru și nici nu avem pretenția de a fi, ne-au atras jocul tinerilor actori de pe scenă iar partenerul meu de teatru a fost transpus, la un moment dat avem chiar senzația că, de exemplu, vrea să meargă pe scenă să o certe pe Crăiasa zăpezii, îl vedeam cum stă neliniștit în scaun de fiecare dată când apărea ea. La sfârșit mi-a spus că i-a plăcut totul, totul! …ceea ce este, cred eu, mare lucru.
  • Decorul (scenografia) este simplu și totuși foarte sugestiv. O recuzită minimă, pe rând schimbată chiar de actori, și sunete diverse sugerau anotimpurile și diverse cadre (școala, casa), iar cei mici au înțeles repede despre ce este vorba.

Recomandăm deci vizionarea acestei piese de teatru cu tematică de sezon, chiar dacă afară iarna pare să fi plecat demult.

Notele noastre, dintre care cea mai mare este 5, sunt:

Atmosferă generală: 5

Preț: 5

Accesibilitate: 5

Locație: 4

Crăiasa zăpezii – teatrul Ion Creangă, pentru copii peste 6 ani, durata – 1 oră și 45 minute, cu pauză, se joacă la sala Gloria (fostul cinema Gloria, lângă parcul IOR) – următoarele reprezentații – pe 21 și 28 ianuarie 2018.

Regia- Rosamunde Hutt, dramatizare – Charles Way, după Hans Christian Andersen, scenografia – Andreea Săndulescu, coregrafia – Violeta Dincă, muzica – Eduard Petru Jighirgiu.

Distribuția – Crăiasa Zăpezii: Julieana Drăghici / Carla Oloş, Gerda: Eliza Păuna, Kai: Tudor Morar, Bunica/zambila/tâlhar: Liliana Donici, John/Fred/tâlhar/Rochița rândunicii: Gabi Costin, Elisa/Trandafirul/fiica de tâlhar: Graţiela Teohari Duban
Dl. Overskou/ JJ/ Bae: Eduard Petru Jighirgiu, Dna. Fyn/ghicocelul/Frederica: Maria Ţăran, Dna Drăguță/Mama tâlhar: Ilinca Atanasiu

 

 

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.