Copiii recomandă: Sfaturi pentru fetițe, de Mark Twain

 

Voi citiți cărți? Eu da, chiar multe. Dar ce gen de carte vă place mai mult? Mie îmi plac cărțile de benzi desenate și cele cu ilustrații. Autori preferați aveți? Eu nu, încă. De aceea citesc mult și descopăr diverși autori, ca de exemplu Mark Twain.

Vă așteptați să scrie niște cărți complicate? Ei bine, de fapt  Mark Twain a scris  multe cărți pentru copii : „Aventurile lui Tom Sawyer”, „Aventurile lui Huckleberry Finn”. O carte mai puțin cunoscută este ,,Sfaturi pentru fetițe’’. Acestă carte a primit în 2017 Marele Premiu la concursul Cele Mai Frumoase Cărți din România.

Este o carte foarte frumos ilustrată, dar e și foarte amuzantă. E potrivită pentru toate vârstele, după părerea mea. Sunt într-adevăr niște sfaturi, dar unele chiar nu trebuie luate în serios. De exemplu: ,,Dacă într-un moment decizi că este necesar să-i aplici o corecție frățiorului tău, nu-l împroșca, în acest scop, cu noroi […].Este preferabil să-l opărești cu puțină apă fiartă[…].”  E ca și atunci când te enervezi și spui că îți vine să îți strângi fratele de gât – dar bineînțeles că nu o faci!

sfaturi_pentru_fetite_02

Sunt și sfaturi amuzante: ,, Fetițele cuminți nu au voie să se strâmbe la profesori când aceștia le deranjează cu lucruri mărunte. Li se recomandă să apeleze la această formă de protest doar în cazurile de deranj extrem de grav.’’ .

Nu e mult de citit, sunt cel mult 8 rânduri pe pagină. Personajul principal este o fetiță rebelă,  îndrăzneață și care spune orice îi trece prin minte.  Este și tunsă scurt, cu șuvițe mai lungi într-o parte, chiar ca mine. Celelalte personaje sunt părinții, fratele și doamna învățătoare.

Deși această carte e scrisă acum 150 și ceva de ani și-a păstrat farmecul. Mi-a plăcut pentru că are sfaturi amuzante și descrie situații mereu actuale. Asta înseamnă să fii un scriitor bun!

P.S. Cartea are o copertă care este de fapt un poster foarte tare! Eu l-am pus pe perete, la mine în cameră!

 

Sfaturi pentru fetițe, de Mark Twain; Traducere de Florin Bican; Ilustrații de Adelina Butnaru; Design Faber Stduio; Editura Tzim Tzum Books, București, 2017;

Articol scris de Thea Saișuc (10 ani).

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.