Îmi pare un pic cinic să scriu despre o carte aşa verde şi fresh, care îndeamnă la cercetare şi acţiune, când cei doi băieţi ai mei sunt răciţi – copţi, cu febră care a depăşit 39 de grade, iar afară e omăt proaspăt, strâns cât pentru toată iarna în care nu a nins cât a trebuit şi da, nici măcar un omuleţ de zăpadă în curte… Dacă mai avea puţină răbdare viroza asta, puteam să bifez 0 absolut la capitolul răceli, pe iarna asta. În situaţia asta e firesc dorul de primăvară şi când parcurg activităţile propuse în carte, trăiesc unul dintre momentele acelea de satisfacţie că am ales să părăsim Bucureştiul cel mare şi aglomerat pentru un oraş mult mai aproape de natură, deşi cu mult mai mic. Pădurea ne este vecină de cartier iar în primii noştri ani aici, ne vizita adesea o veveriţă roşcată, în căutare de hrană. Pe terenul din spatele casei am văzut de mai multe ori căprioare, în grupuri de câte două sau trei, iar vecinii povestesc de urşi şi turme de porci mistreţi care le distrug culturile de porumb.
Cred că toţi, fără excepţie, simţim uneori nevoia să evadăm în natură, să respirăm aer proaspăt, să smulgem câteva fire de iarbă fragedă şi să ascultăm trilul curat al unei păsăruici. Iar pentru copii astfel de ieşiri sunt esenţiale pentru o dezvoltare armonioasă. Oricâte cărţi le-am cumpăra şi oricât de mult le-am citi, să ascultăm ce spunea însăşi Maria Montessori:
Nicio descriere, nicio imagine, din nicio carte, nu poate înlocui observarea reală a copacilor dintr-o pădure şi toată viaţa care se petrece în jurul lor.
Cartea 100 de activităţi Montessori pentru descoperirea lumii înconjurătoare prezintă o serie de activităţi care vă pot ajuta să ghidaţi experienţa de cunoaştere şi explorare a mediului înconjurător a copilului dumneavoastră. Cartea este structurată în 5 capitole reprezentative pentru pedagogia Montessori: geografie, natură şi botanică, lumea animală, lumea fizică şi timpul.
Primele pagini ale cărţii cuprind o serie de sfaturi şi explicaţii pentru părinţi, utile pentru înţelegerea acestui model pedagogic şi pentru îndrumarea copiilor de-a lungul desfăşurării activităţilor.
Absolut toate activităţile Montessori propuse mi s-au părut foarte atrăgătoare şi mai jos voi exemplifica prin activitatea care mi-a surâs cel mai mult din fiecare capitol:
Mama şi copilul este o activitate care urmăreşte prezentarea bogăţiei diverselor culturi ale lumii. Avem nevoie de : fotografii cu mame şi copiii lor de pe toate continentele (le găsim foarte uşor pe internet). Pe spatele fiecărei fotografii va fi lipit conturul continentului din care provine imaginea. Pozele vor fi aranjate pe categorii, în funcţie de continentul de provenienţă. Plicurile vor avea culoarea corespunzătoare unui anumit continent iar pozele aranjate pe categorii vor fi introduse în aceste plicuri. Se va vorbi despre portul reprezentativ, obiceiuri, activităţi specifice , moduri de a-şi duce traiul şi câte vă mai trec prin minte.
Urcarea lichidului în plantă este un experiment prin care copilul realizează că prin tulpină circulă apă care ajunge la toate celulele plantei. Se pun două flori cu petale albe, în două vaze pline cu apă, într-una fiind turnată cerneală albastră. Se va observa că după un timp, petalele uneia dintre flori vor avea o tentă albăstruie.
Adăposturile animalelor . Pornind de la observarea în natură a unei “căsuţe” , cum ar fi un muşuroi, o scorbură sau o vizuină, putem începe o discuţie despre adăposturile animalelor. Pentru a completa şi aprofunda activitatea se pot folosi carduri specifice de asociere sau orice alte cărţi, atlase sau albume care tratează acest subiect.
Crearea unui lanţ este un experiment care demonstrează conductivitatea forţei magnetice. Se vor folosi agrafe pentru hârtie şi un magnet. Se va atrage întâi o agrafă cu magnetul apoi se va ridica pentru a demonstra atracţia magnetică. Apoi se apropie o a doua agrafă care apoi se va agăţa de prima deoarece a fost magnetizată şi tot aşa. Vom realiza un lanţ din agrafe pentru a vedea până unde se poate prelungi forţa magnetului.
Povestiri cu personaje celebre este o modalitate foarte bună de a-i oferi copilului repere istorice – piloni importanţi pentru dezvoltarea sa. Subiectele discuţiei sunt, practic, nelimitate. Vom folosi cărţi ilustrate şi îi vom citi textul aferent. Îl vom încuraja să pună întrebări, să caute pe hartă locurile despre care îi vorbim şi să analizeze imaginile în detaliu.
Cartea este recomandată începând cu vârsta de 3 ani, până la 6 ani şi deşi sunt foarte multe activităţi, vestea bună este că acestea se pot face de-a lungul anilor, în tot acest interval, fără grabă! Mai mult contează, după cu ştim, calitatea decât cantitatea. Important este ceea ce descoperă cel mic şi informaţia cu care rămâne de pe urma acestor activităţi.
Pentru o parte dintre activităţile prezentate în carte se folosesc carduri clasificate sau carduri de nomenclatură, puzzle-uri, matriţe sau forme pe care fie le confecţionează cei mici singuri sau cu ajutorul dumneavoastră, fie le puteţi achiziţiona de pe internet.
Ce am apreciat în mod deosebit este menţionarea bibliografiei la sfârşit: sunt 7 lucrări ale Mariei Montessori şi alte 5 lucrări diverse de pedagogie.
Volumul face parte din colecţia Gama parentis, dedicată părinţilor pasionaţi de metodele pedagogice Montessori. Colecţia mai cuprinde şi titlurile: 100 de activităţi Montessori pentru învăţarea scrierii şi citirii, 60 de activităţi Montessori pentru bebeluşul meu, 100 de activităţi stimulatoare Montessori.
Închei cu acest citat pe care l-am găsit în carte şi cu care am rezonat 100% :
Trebuie să le permitem copiilor să exploreze, să se conecteze, să construiască şi să se simtă parte din lumea care îi înconjoară. Instrumentul educativ cel mai important nu este tehnologia. Nu sunt nici tabletele interactive, nici iPad-urile, nici măcar creioanele. Sunt mâinile. Să le eliberăm aşadar, mâinile.
Titlu: 100 de activităţi Montessori pentru descoperirea lumii înconjurătoare; Autor: Ève Hermann; Traducere: Ramona Teacă; Nr.pag: 224; Colecţia: Gama parentis; Editura: Gama; An apariţie: 2016.
[…] P.S. Din colecţia Gama Parentis am mai vorbit pe Roata Mare şi despre 100 de activităţi Montessori pentru descoperirea lumii înconjurătoare. Despre aceasta vă invităm să citiţi mai multe aici. […]
ApreciazăApreciază