Cărți care ne însoțesc în vacanțe

Erna este o bună prietenă a blogului nostru. De început de an, ne-a făcut un cadou minunat, povestind despre cărțile pe care el și familia ei le iau în călătorie, în vacanțe. Așezăm mai jos rândurile ei și vă invităm și pe voi, dragi părinți, să ne povestiți despre cărțile pe care le îndrăgiți și pe care le purtați cu voi peste tot.

Înainte să am copii, în vacanțe,  luam cu mine cărți de beletrisctică în care să mă afund. După ce au apărut copiii în viața mea, în primii ani, am început să iau cu mine și cărți pe gustul și vârsta lor, tot de beletristică.  În ultimii 2 ani am conștientizat că cea mai ușoară metodă de a reține informații istorice este dacă asociez locului pe care îl vizităm o carte care să spună povestea locului sau a unei personalități care a trăit pe acele meleaguri. Asa ca am reușit să vedem cu alți ochi și să memorăm mai ușor diverse informații adunate în vacanțe. Pentru că tuturor ne plac poveștile am căutat cărți care să ne transmită  prin intermediul poveștilor informațiile necesare.

1. Când ne plimbăm prin București, de mare folos ne este ghidul minunatei Iulia Iordan ”Da’ de ce să mă întorc în timp?” apărut la editura Asociația Metru Cub.  

Este o carte-traseu care combină povestea insipirată de istoria unui loc de patrimoniu cu traseul cultural prin care sunt valorificate caracteristicile acestuia. Cartea este însoțită de o metodologie adresată profesorilor, operatorilor culturali și părinților menită să-i inspire în crearea propriilor trasee culturale. Metodologia este semnată de Raluca Neamu, președintele Asociației Da’DeCe și Raluca Iacob, inițiatoarea platformei Susține cultura în educație.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este oul-care-zboara-1.jpg

2. Când am vizitat Hobița, Dolj, pe prispa casei-muzeu Constantin Brâncuși, am descoperit anii de început a lui Costache cu ajutorul poveștii ”Oul care zboară. Constantin Brâncuși” – scris de Ioan Mihai Cochinescu și Sidonia Călin, apărută la editura DIDACTICA PUBLISHING HOUSE. ”Cea de-a doua carte din colecția „Și ei au fost copii” intitulată „Oul care zboară”, este inspirată din viața micului Constantin Brâncuși, care astăzi este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai reprezentativi sculptori moderni ai lumii.”

3. Cât am stat în țara Hațegului și am vizitat cetățile Sarmizegetusa Regia și Ulpia Traiana și am citit din colecția ”Istoria povestită copiilor”- de Simona Antonescu, cu ilustrații de Alexia Udriște-Olteanu, prima carte- ”Decebal și un Solomonar Misterios

Suntem în anul 105. Trupele romane se pregătesc să treacă Dunărea pe podul făcut de Apollodor din Damasc pentru a cuceri Dacia. Aici își încep Ilinca și Călin călătoria fabuloasă prin trecutul țării. În drumul lor îl întâlnesc pe micul dac Oroles, care îi conduce până în inima provinciei la Sarmizegetusa, acolo unde vor avea șansa de a-l cunoaște și pe conducătorul dacilor, Decebal. Istoria povestită copiilor, este o serie de romane care-i va familiariza pe micii cititori cu istoria românilor. Cărțile din serie vor prezenta istoria României prin ochii a doi frați gemeni, Ilinca și Călin, care găsesc în podul casei un manuscris (magic) cu ajutorul căruia se pot întoarce în timp.

4. În Bucovina ne-a fost de mare folos ”Istoria lui Răzvan” a lui Horia Corcheș, apărută la editura Arthur . Am mers pe urmele lui Ștefan cel Mare și a lui Daniil Sihastru și a multor alți domnitori.

Te-ai întrebat vreodată cum ar fi dacă ai putea trece granițele timpului? Dacă ai putea călători în trecut, dacă ai putea întâlni eroi sau oameni simpli din alte vremuri, ce i-ai întreba? Ce ai vrea să afli de la ei?  Ai vrea să te învețe cum să câștigi mereu competițiile cu colegii tăi? Sau ai vrea, mai degrabă, să-ți dezvăluie secretele magice ale iubirii? Ai vrea să-ți ofere putere, inteligență, viclenie? Sau, poate, înțelepciune? Și, dacă ai putea învăța din trecut, cum crezi că ar arăta viitorul tău?  Toate aceste întrebări sunt și ale lui Răzvan. El caută răspunsuri pentru ele în vremuri trecute, vorbind cu soldaţi din Antichitate, cu artişti renumiţi, cu voievozi, fiind martor la lupte şi momente memorabile din istoria românilor. Istoria lui este, poate, și a ta! Află-i secretele, pentru a putea să-ţi răspunzi și întrebărilor tale!

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este cine-a-fost-da-vinci-1.jpg

5. Când am vizitat Toscana, în special Vinci și Florența, am văzut cu alți ochi dealurile pline de măslini prin care zburda Da vinci, după ce am citit cu plăcere ”Cine a fost Leonardo da Vinci?” de Roberta Edwards, apărută în colecția”Cine a fost?” la editura Pandora M ”Un baietel singuratic;Un oaspete al regelui Frantei; Un inventator, muzician, inginer, savant si autor al faimoasei picturi Mona Lisa;Toate cele de mai sus!

6. Tare de folos ne-a fost, mai ales în vizitare Florenței, și cartea ”Leonardo și enigma unui surâs” de Janna Carioli apărută în cadrul colecției ”Da, eu sunt” la editura Mediadocs Publishing.

Cum au fost Shakespeare, Leonardo da Vinci, Marco Polo, înainte de a deveni celebri? Ce făceau ei la 12 ani? Aceste răspunsuri le veți găsi în cărțile din colecția „Da, eu sunt”
Combinând elemente biografice, fapte istorice, anecdote și ficțiune, ele reușesc să prezinte copiilor într-un mod atractiv felul în care trăiau oamenii în trecut.

7. Cât am descoperit plaiurile Neamțului, Botoșaniului și Iașiului ne-am amuzat cu Amintirile din copilărie ale lui Nică și am citit și câteva poezii ale lui Eminescu, povestind despre prietenia celor doi.

8. Când ne-am plimbat prin Apuseni, am avut la noi, din colecția amintită la punctul 3, ”Menumorut și minele de aur de la Roșia Montană”. Am reușit să întelegem mai bine ce se întâmpla în acele locuri atunci când am coborât în mină (să vă îmbrăcați bine, că e frig) sau când am văzut imagini cu copii care munceau în mină.

Suntem în anul 914. Ilinca și Călin se trezesc în galeriile minelor de aur de la Roșia Montană, acolo unde copii asemenea lor muncesc pentru a-și întreține familiile. Însă cei doi frați descoperă că galeriile nu ascund doar aur, legendele vorbind despre taine mult mai mari ce se pot afla la Școala Solomonarilor din Crângul Pământului.

Dacă aveți și voi cărți din categoria asta, tare mult m-aș bucura să le împărtășiți cu noi, să ne fie de folos în următoarele călătorii.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este erna.jpg

Rânduri împărtășite de Erna – spumoasă, tonică, mereu cu zâmbetul pe buze (chiar și în somn, cred eu) – are doi copii pe care îi expune celor mai diverse activități, în încercarea de a le găsi pe cele mai bune! Mereu critică atunci când vine vorba de calitatea produselor destinate copiilor, este pentru noi sursa de informații privind ultimele apariții în această zonă.

Alte articole scrise de Erna pe Roata Mare:

Jocuri pentru copii isteți: Sezonia, 5+

Poveștile părinților: Piscina urbană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.