Jocuri pentru copii isteți: Sezonia, 5+

Am învățat ca, atunci când urmează ziua unuia dintre băieți, să studiez oferta de pe piață din timp. Când îl întreb pe copchilul cel mare ce își dorește de ziua lui, îmi răspunde, invariabil : Ce vreți voi, am încredere că îmi veți lua ceva care o să îmi placă! Cu așa o presiune :), încerc să nu dezamăgesc. Cu tema asta în cap, de fiecare dată când intru într-un magazin, librărie sau casă sunt atentă la lucrurile cu potențial de cadou pe care știu că ai mei le-ar aprecia sau care ar putea aduce un plus educației lor; telefonul este tot timpul aproape pentru a nu încărca foarte tare memoria umană. Așa că, pentru anul acesta am ales un board-game autohton, realizat de arhitecta Karin Șerban.

SEZONIA ne-a prins imediat, delicatețea spiridușilor anotimpurilor și grafica jocului au fost pe gustul tuturor. Iar jocul, ne-a ținut atenți de la început până la sfârșit.

Sezonia, tărâmul magic al anotimpurilor! Jucătorii sunt invitați să participe la marea întrecere a spiridușilor; câștigătorul va fi primit în castel și va deveni zână/zân al anotimpurilor. Fiecare își dovedește măiestria aducând anotimpul ales în cât mai multe așezări, fiind ajutat de magia pe care o va descoperi în călătoria în care a pornit: baghete magice, aripi, veveriţe, stele norocoase. Pe scurt, spiridușii (jucătorii) trebuie să aducă anotimpul său în cinci așezări și să ajungă primul la castel. Tabla de joc este diferită de fiecare dată, ea este alcătuită din 35 de cartonașe pe care jucătorii le vor așeza alăturate pe masă. Mișcările sunt libere: în funcție de câte stele arată zarul spiridușii se vor muta de pe un cartonaș pe altul sărind peste laturile comune către cartonașul pe care doresc să ajungă. Cu ajutorul foliilor transparente vor aduce anotimpul în așezările pe care ajung, schimbând imaginea conform anotimpului pe care îl reprezintă.

În timpul jocului copiii au fost atenți la detaliile grafice ale fiecărui anotimp iar când unul dintre ceilalți ajungea să aibă prea puține așezări prin comparatie cu ceilalți jucători și dădeau tot felul de soluții ca acel jucător (părinte neștiutor) să ocupe mai multe așezări. Mi-a plăcut pentru că dezvoltă abilitățile sociale, gândirea, orientarea și matematica elementară, că ne ajută să petrecem timp împreună și cu toate că jocul este recomandat de la 5 ani, din experiența noastră aș spune că se poate juca și de la 4 ani.

Sezonia – Vârsta: +5 ani, durata joc: 20 min, Jucători: 2-4, Complexitate: medie.

Nu am încercat dar am aflat că există variantă și pentru adulți, Ritualia. Voi l-ați jucat, cum vi se pare?

ernaRânduri împărtășite de Erna – spumoasă, tonică, mereu cu zâmbetul pe buze (chiar și în somn, cred eu) – are doi copii pe care îi expune celor mai diverse activități, în încercarea de a le găsi pe cele mai bune! Mereu critică atunci când vine vorba de calitatea produselor destinate copiilor, este pentru noi sursa de informații privind ultimele apariții în această zonă.

Erna, mulțumim că ai intrat în Roata Mare, te mai așteptăm!

 

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.