Festina lente – jocul de idei

Festina lente este un joc destinat copiilor începând cu vârsta de 7 ani, ce prilejuiește înțelegerea de concepte și cuvinte noi dar și lărgirea sferei de înțelegere a acestora. Pot juca între doi și șase jucători iar pentru noi a fost o ocazie minunată de petrecere a timpului liber în familie, în vacanța de iarnă.

Jocul presupune mimarea unui cuvânt și apoi găsirea altora potrivite pentru a-l descrie; aceste cuvinte/concepte coboară în profunzime și lărgesc aria de înțelegere a cuvântului inițial. De exemplu, primul jucător a mimat cuvântul CURIOZITATE. Acesta este notat cu carioca pe tabla de joc, într-o casetă din care pornesc șase brațe. Jucătorii trebuie să extragă dintr-un teanc, șase noi cuvinte pe care să le plaseze în dreptul fiecărui braț. Să spunem că pentru acest cuvânt următoarele atrase sunt: ce?, descoperiri, prieteni, valori, trecut și sprijin.

Pasul următor al jocului și cel mai important, este găsirea de noi valențe pentru fiecare pereche: curiozitate + trecut -, curiozitate + ce? – etc. Pentru acest moment fiecare jucător are 30 de secunde pentru a scrie cât mai multe cuvinte conexe. De exemplu: curiozitate + trecut: arheologie, dinozauri, istorie, cufărul bunicii. Și așa mai departe, până sunt ocupate toate spațiile libere. Runda următoare presupune alegerea unui nou cuvânt, mimarea lui etc.

Cuvintele propuse de realizatorii jocului pot fi grele, mai ales de mimat, pentru copiii mai mici: perseverență, adaptabilitate, răbdare, empatie etc. De aceea noi am modificat puțin structura, trecând mai repede peste partea de mimă și alegând cuvinte de pe cartonașele bonus: familie, vacanță, univers, corpul uman etc. De asemenea, am stăruit cu explicarea cuvântului și am pus pe plan secund competiția, luându-ne timp pentru a găsi împreună cuvintele conexe ce trebuiau notate în cele 30 de secunde.

Festina lente. Jocul ideilor, produs de Didactica Publishing House, are toate ingredientele unui joc educativ și de succes, cel puțin pentru familia noastră:

  • posibilitatea de a petrece timp relaxant și amuzant împreună
  • componenta de mișcare (mimă), utilă mai ales pentru cei mai mici
  • ocazia de a discuta și de a afla lucruri/cuvinte/concepte noi
  • stimularea creativității și a gândirii logice.

Vă recomandăm să îl încercați și să ne spuneți părerea voastră și de asemenea așteptăm de la voi și alte recomandări de jocuri frumoase, pentru copii isteți.

Cu drag,

Roata Mare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.