Autoarea de origine suedeză Astrid Lindgren (1907 – 2002) este considerată una dintre cele mai populare scriitoare de cărţi pentru copii. De-a lungul timpului, cărţile sale s-au vândut în circa 145 de milioane de exemplare în întreaga lume, fiind unul dintre cei mai traduşi autori ai acestui gen literar, alături de Hans Christian Andersen și Frații Grimm. Este totodată unul dintre scriitorii răsplătiți cu prestigiosul premiu „Hans Christian Andersen” pentru literatură, premiu numit şi „Nobelul literaturii pentru copii”.
Alături de ea ţinem să amintim alţi câţiva autori care au primit această distincţie şi ale căror cărţi se regăsesc traduse şi la noi, sperând ca informaţia să fie utilă în alegerea unor cărţi de calitate pentru copiii noştri. Aşadar, este vorba despre: Tove Jansson, Gianni Rodari, Cao Wenxuan, David Almond, Margaret Mahy, Martin Waddell, Katherine Paterson, Scott O`Dell, James Krüs, Erich Kästner şi Eleanor Farjeon.
Prima carte a lui Astrid Lindgren este „Pippi Șosețica” şi a apărut în anul 1945, bucurându-se de un foarte mare succes și fiind tradusă în circa 70 de limbi. Este cartea care a transformat-o pe aceasta într-un autor de renume mondial. I-au urmat multe altele, de asemenea de succes, dintre care la noi se pot găsi traduse recent: „O cunoaşteţi pe Pippi Şoseţica?”, „Cea mai iubită surioară”, „Lotta şi bicicleta”, „Nu vreau la culcare!”, „Uite, Madicken, ninge!”, „Vreau un frate sau o soră” (la editura Cartea Copiilor), „Karlsson de-pe-acoperiş”, „Pippi Şoseţica” (varianta integrală), „Pippi Şoseţica se îmbarcă” (la editura Arthur).
Cartea pe care o prezentăm astăzi este o variantă a volumului „Pippi Şoseţica” gândită de Astrid Lindgren în colaborare cu ilustratoarea Ingrid Nyman, pentru copii mai mici (4 – 9 ani).
Am rugat-o pe Cristina Ștefania Ciobanu, elevă în clasa a IV-a la Şcoala Generală Carol I din Curtea de Argeş, să ne povestească ce impresie i-a lăsat lectura acesteia:
,,O cunoști pe Pippi Sosetica?’’ este o carte plină de întâmplări comice, care au ca protagonist un personaj cu o inimă mare şi un umor fabulos.
De-a lungul poveştii întâlnim personaje surprinse în mai multe întămplari hazlii, trăite la maxim. Citind cartea şi totodată observând ilustraţiile, mi-a atras atenţia o fetiţă cu părul roşu, strâns în două codiţe drepte, pistruiată, cu gura până la urechi şi cu pantofi mai mari decat picioruţul ei, care nu era nimeni alta decât Pippi. Ea avea întotdeauna o apariţie remarcabilă şi nu putea trece neobservată.
Întâmplările acestei cărti încep cu venirea sa în Vila Villekulla, cu o maimuţică pe umăr şi un cal în braţe, avându-i ca vecini pe Tommy şi Annika, doi copii simpatici şi curioşi de viaţa grozavă a lui Pippi Şoseţica. Cei trei devin prieteni şi îşi petrec zilele împreună, distrându-se şi amuzându-se mereu de întâmplările prin care trec. Descoperă lucruri noi împreună, merg la circ, unde Pippi le oferă spectatorilor momente frumoase, savurează cele mai bune clătite, făcute de Pippi, şi participă la o aniversare de neuitat, organizată de aceasta.
Personajul meu preferat din această carte este chiar Pippi, deoarece ea priveşte lumea cu alţi ochi. Faptul că era singură şi nu avea părinţi m-a impresionat deoarece ea a învăţat să aprecieze ceea ce avea şi nu rata niciodată ocazia de a-şi ajuta prietenii. Să ţinem cont că în zilele noastre nu prea se mai întâmplă aşa ceva.
Cartea este plină de ilustraţii viu colorate, despre care simt că îmi îmbogăţesc imaginaţia şi mă fac să îmi doresc să realizez şi eu desene asemănătoare.
În multe dintre ilustraţii este exprimată bucuria, uşurinţa şi naturaleţea Pippei de a face orice lucru.
Citind această carte am înţeles că trebuie să apreciez tot ce am lângă mine, începând de la părinţi, care sunt cei mai importanţi pentru copii, până la sănătate şi bunurile materiale. Copiii care o vor citi vor afla cum să aprecieze ceea ce au şi, de asemenea, cum să îşi ajute prietenii.
Cristina Ştefania Ciobanu are 10 ani și este elevă în clasa a-IV-a, la şcoala gimnazială Mircea cel Bătrân.
Ștefania se vede fiind o fată normală, curajoasă, inteligentă, prietenoasă, sociabilă, talentată şi iubită de multă lume. Iubeşte, la rândul ei, animalele, natura şi călătoriile.
Îți mulţumim, Ştefania, că ai împărtăşit cu noi impresiile tale despre carte!
Titlu: O cunoşti pe Pippi Şoseţica?; autor: Astrid Lindgren; ilustraţie: Ingrid Nyman; editura Cartea Copiilor, 2017; 26 de pagini, copertă cartonată; grupa de vârstă: 4-9 ani.
P.S. Aici puteţi viziona o ecranizare suedeză din anul 1969, dublată în limba engleză, după cartea Pippi Şoseţica!