Cronică: Cum e cu „Copiii cuceresc spațiul” de la Promenada Mall

Ne-am dus cu mari așteptări la expoziția interactivă Copiii cuceresc spațiul” („Kids on the Moon”) – care se adresează copiilor între 5 și 10 ani – deschisă în mall Promenada până la data de 30 martie. Expoziția interactivă este de departe conceptul nostru preferat de program pentru familii, pe care l-am testat în câteva orașe europene, prin urmare de-abia așteptam să vedem ce are de oferit acest proiect.
kidsonthe moon Collage

Am făcut rezervare direct la fața locului (dar cu câteva zile înainte pentru că expoziția este foarte solicitată, fiind susținută de o campanie bună de promovare). Fie vorba între noi, la emailul de înscriere nu am primit răspuns, iar telefonul fie sună în van, fie sună ocupat, așa încât drumul la Promenada înainte de program e absolut obligatoriu!

Am plătit taxa modică de 10 lei/copil și ne-am aventurat. De la început așteptările ne-au fost un pic înșelate. Erau două grupuri de câte 20 de copii într-un spațiu prea mic, organizatorii erau destul de agitați, stare pe care au transmis-o și copiilor, iar costumele pentru copiii de 5 ani erau lungi, atârnânde și deci incomode. Cei mici s-au îmbrăcat așadar în costume de cosmonauți și, astfel echipați, au început, într-un grup condus de doi animatori, parcursul expoziției.

Mare parte din expunere este accesibilă și fără să participi la acest traseu interactiv: panourile despre istoria expedițiilor spațiale, planetele sau machetele de nave spațiale pot fi vizitate și numai cu părinții, în afara programului, fără să pierzi mare lucru. Cei doi animatori i-au învățat pe copii două strofe pe care le-au cântat între cele trei zone de interes, iar la fața locului interactivitatea a constat numai în întrebări adresate celor mici, dintre care unele, nu chiar pe gustul nostru, de genul: „Acesta este un meteorit sau o… brioșă cu ciocolată?”, iar copiii, răspundeau în cor: „Un meteoriiiit!” Hmmm… nu foarte creativ și, în afară de repetarea unui cuvânt care pentru majoritatea nu era nou, altceva nu prea exersau. Erau și întrebări deschise de genul: „Care este primul om care a ajuns în spațiu?”, moment în care aveai șansa să devii eroul grupului dacă știai răspunsul, dacă nu, ne spunea unul dintre animatori.

După parcursul obligatoriu printre machete de nave spațiale, modele de planete (care, însă, nu se mișcau deloc și la care nici măcar copiii nu au fost stimulați să se miște precum planetele) s-a ajuns la punctul culminant: așezarea căștilor de astronauți și pășirea într-o navă spațială. Aici, da, copiii au fost încântați, deși sincer, nu-mi dau seama exact ce s-a întâmplat, în ciuda faptului că îi vedeam pe un monitor. Sigur, înăuntru era un sunet care simula senzația de navă spațială iar din când în când, mi-au spus ei la ieșire, se auzea o bătaie foarte puternică în ușă, la care ei reacționau, a fost deci un scenariu care i-a încântat.

Pe scurt, o experiență cu 45 de minute de plictiseală și alte 10 în care s-au simțit implicați și interesați. Plusuri: pleci cu o fotografie oferită de organizatori în care copilul pare astronaut (este un suport din carton în care îți așezi capul și ți se face poza), primești diplomă de astronaut cu care ai reduceri de 10% la câteva cărți de astronomie de la Cărturești și diferite reduceri la telescoape de la Lego. Cam atât.

Minusuri: Deși marketingul a fost de nota 10, dar, din păcate nu a fost susținut de un concept pe măsură, a produs prea multe așteptări, iar expoziția nu a fost decât de nota… 6 după standardele noastre. Animatorii au fost simpatici, dar probabil suprasolicitați, pentru că erau destul de agitați și interesați mai mult de aspectele organizatorice decât de a face din parcurs o experiență plăcută pentru copii.

Nu este deci o experiență de neratat, dar nici un coșmar de evitat :).

RBN

RBN, autoarea acestui text, este un susținător al proiectului Roata Mare și o persoană foarte activă în domeniul educației culturale. Îi mulțumim pentru că este alături de noi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.