Cronică: Despre Beton la atelierele de stiinta la Oraselul Cunoasterii

Voiam de ceva timp sa ajung la Oraselul Cunoasterii, asa ca nu am stat pe ganduri cand am aflat ca mai erau locuri libere la programul intitulat Lemn/ Piatra/ Beton. Am ajuns la program intr-o dimineata ploioasa de sambata, iar Oraselul ne-a cucerit imediat prin atmosfera calda si primitoare si prin modul atractiv in care ne invita sa il exploram. Taxa de 25 de lei pentru participarea copilului la atelier nu includea si timpul petrecut in acest spatiu interactiv (pentru care tarifele sunt separate: 32 de lei / copil şi 18 lei / adult).  Prezenta parintilor nu este obligatorie nici la atelier, nici in Orasel. Acest fapt le permite sa exploreze locul alaturi de copiii mai mici ai familiei sau sa se relaxeze la o cafea.

Ajungand mai devreme, ne-am jucat putin la cateva dintre modulele dedicate diferitelor domenii ale stiintei, iar balaurita mea de 7 ani a fost cucerita de  Laboratorul acvatic….  Dar cum  Andreea Petcu si Iuliana Ionescu, coordonatoarele atelierului, ne-au invitat in spatiul de la subsol rezervat activitatii, ne-am grabit sa ne ocupam locurile.

Timpul a trecut repede, caci atelierul a fost interesant iar copiii s-au aratat incantati. Au existat, insa, cateva aspecte de organizare si structurare a programului care ar merita imbunatatite.

 • Spatiul, de exemplu, nu mi s-a parut potrivit pentru a gazdui 17 copii, 2 mamici plus 2 – 3 coordonatori.
 • In ceea ce priveste structura atelierului, prima parte, cea teoretica, merita dezvoltata mai mult; astfel, pe langa discutia de 5 – 7 minute despre beton si testarea prin atingere a mai multor mostre de beton cu diferite tipuri de pietre in componenta, copiii ar fi putut compara bucati de lemn si piatra, invatand pe baza propriilor observatii.
 • Ar fi fost la fel de utila si o „poveste”, o punere in context: la ce sunt folosite aceste materiale, de cand, imagini cu constructii din aceste materiale etc
  Toate acestea pot aduce mai multa consistenta partii teoretice, contribuind la insusirea si fixarea unor cunostinte noi, conducand astfel mai fluent la partea practica, de atelier; aceasta s-ar putea transforma din „hai sa facem mandale din piatra si beton” in „hai sa facem un mozaic/ un pavaj pentru o casa/ o alee etc”.

Oraselul cunoasterii beton Collage

In cele 30 de minute ale activitatii practice, am vazut cum se face amestecul pentru beton, am ales scoici si pietricele de diferite forme si marimi si am ornat „placintica” proaspata din beton pe care am primit-o intr-o farfurie de plastic. Coordonatoarele, foarte amabile si atente cu copiii, nu pridideau cu raspunsurile la intrebari, realizarea amestecului si impartirea modelelor si a pietricelelor pentru mandale. Aceasta parte interactiva si foarte interesanta pentru copii merita inclusa in partea teoretica de inceput, pentru a oferi tuturor participantilor sansa de a se implica in discutii.

Un alt aspect care trebuie semnalat este neimpartirea pe grupe de varste; in consecinta, abordarea nu este diferentiata, nu este adapatata unor nivele diferite de intelegere, cunostinte, rabdare si multe altele.
Aceasta abordare poate fi mai nimerita in cazul unor spectacole sau programe din sfera artelor (teatru, film, expo), care nu se doresc neaparat interactive. Pentru un atelier despre stiinta, abordarea diferentiata pe grupe de varste mi se pare mai mult decat necesara.

Concluzie:  vom reveni la Oraselul Cunoasterii, pentru a explora pe indelete toate modulele interactive. Sunt convinsa de importanta si de necesitatea temelor stiintifice in zona programelor non-formale, unde ponderea este detinuta de domeniul artistic (teatru, arte vizuale, muzica). Oraselul Cunoasterii este un spatiu foarte ofertant, insa, este nevoie si din partea organizatorilor de o regandire a activitatilor propuse, pentru a-i valorifica la maxim potentialul. Coordonatoarele  atelierului s-au aratat interesate de feedback, deci sansele ca programele sa se imbunatateasca sunt mari. Vom reveni pentru a vedea progresele. Intre timp faceti si voi o vizita si spuneti-ne parerea voastra!

Iata notele noastre, 5 fiind nota maxima:

 • Atmosfera generala: 4

 • Accesibilitate: 4

 • Interactivitate: 4

 • Pret/atelier/copil: 5

 • Locatie: 3

Un comentariu

 1. […] Orășelul cunoașterii îi așteaptă pe copiii peste 4 ani, duminică 4 octombrie la un atelier la care veți afla răspunsuri prin experimente la întrebările: La care pol e mai frig ? Polii pamantului sunt acelasi lucru cu polii magnetilor? Exista vreo legatura intre ei? Ce sunt magnetii si de ce atrag? Cum actioneaza? Se poate transmite magnetismul? De ce depinde forta unui magnet? Atelierul durează de o ora, participarea se face prin inscriere telefonica la numarul 0723390449 sau prin e-mail la contact@oraselulcunoasterii.ro. Costul unui atelier este de 25 de lei. Cum ni s-au părut nouă alte ateliere realizate de Orășelul cunoașterii aflați aici. […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.