Cronică: Atelierul din copac cu Da’De Ce. Un program viu și arborescent

S-o spunem deschis: un atelier Da’ De Ce cu Iulia Iordan nu se refuza! Asa ca am mers cu mare bucurie sambata dimineata la Seneca Anticafe la programul pentru familii cu copii de 6 – 8 ani, intitulat Atelierul din copac.

Spatiul nonconformist si prietenos de la Seneca ofera un cadru excelent pentru organizarea unor activitati diverse, pentru toate varstele. Chiar si in absenta unui program anume, pentru toti se gaseste ceva de facut – de rasfoit o carte luata direct de pe raft, de incercat un joc, de savurat un ceai sau o cafea etc.

Atelierul din copac recomandari activitati copii 1 Collage
Atelierul din copac pentru 6-8 ani

Coordonatoarea atelierului i-a intampinat pe toti cei 13 copii plus parintii din dotare, calma si zambitoare ca intotdeauna. Adultii au fost invitati sa se aseze pe pernute alaturi de copii si sa descopere impreuna surprizele pregatite. Pornind de la cunostintele de baza despre plante si copaci, programul isi propune sa-i aduca pe cei mici si pe cei mari depotriva mai aproape de universul padurii, prin experiente senzoriale, povesti si jocuri.

Discutia este condusa cu tact spre diferite momente –cheie, marcate de dezvaluirea cate unei noi „piese” din recuzita; astfel, am pipait bucati de lemn si de scoarta de la diferite specii de copaci si plante, le-am mirosit iar unii au si gustat din irezistibilul baton de scortisoara, am batut toaca, am incercat sa aflam varsta unui copac si ne-am tot incurcat in numaratoare, ne-am jucat „de-a mugurii” , „de-a amprentele” si chiar „de-a ecosistemul” ( unde toate vietatile padurii depind unele de altele).

Interactivitate si buna dispozitie au fost din plin. Experienta de educator muzeal a Iuliei Iordan se cunoaste din felul in care conduce discutia, explica si raspunde tuturor intrebarilor pe intelesul copiilor si ii implica pe toti in diferitele activitati.

Atelierul din copac recomandari activitati copii Collage
Atelierul din copac pentru 6-8 ani, partea de atelier

Dupa aproximativ o ora, la finalul primei parti a programului, a urmat atelierul. Sub indrumarea coordonatoarei, cei mici au realizat fie casute din hartie de agatat in copac fie un mini-ierbar, in care a fost asezata o planta presata si „amprenta” ei, urmand ca fiecare sa continue acasa, atasand descrieri, desene, povesti…Tot o activitate cu rol de fixare a cunostinţelor si de inspirata continuare a demersului este surpriza din final: fiecare copil primeste un cadou viu, un copacel sau a un rasad (in functie de sezon), cu indemnul de a-l sadi si de a-i urmari evolutia. O idee excelenta si cu efect garantat asupra celor mici, care isi vor aminti cu siguransa multe din lucrurile invatate la acest atelier!

Un program atat de consistent si cu activitati atat de variate are un pret perfect justificat: 40 lei / copil sau 60 lei pentru 2 frati etc. Adultii platesc separat doar taxa de 8 lei / ora catre institutia – gazda.

Balaurii mei au plecat incantati, purtand cu mandrie rasadurile de rosii, pe care le-au si plantat a doua zi. Va recomand asadar cu caldura Atelierul din copac, un program care se desfasoara in fiecare luna, pentru 2 categorii de varsta, de la 4 la 8 ani. Nu uitati ca asteptam si parerile voastre!

Note, din care 5 este nota maxima:

Atmosfera generala 5 stele
Accesibilitate 5 stele
Interactivitate 5 stele
Locatie 5 stele
Pret 4 stele

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.