EducaTIFF: Educație cinematografică la BUCUREȘTI

Scriam de curând despre EducaTIFF, secțiunea dedicată copiilor din cadrul Festivalului de Film Transilvania (TIFF) care are loc la Cluj în prima săptămână din iunie a fiecărui an. Spuneam cu părere de rău că seria de proiecții și discuții pe baza filmelor nu sunt continue și au loc doar în cursul festivalului, doar în Cluj și în alte câteva orașe norocoase. Revenim cu o veste bună: două dintre filmele proiectate anul acesta la TIFF în cadrul secțiunii pentru copii vor fi proiectate în perioada 17 – 21 iunie la București, la cinema Elvira Popescu.Este vorba despre filmul Slăbănoaga de soră-mea, care va rula sâmbătă, 20 iunie, de la ora 14.00 și filmul Jeremias pe care îl veți putea vedea duminică 21 iunie de la ora 11.00. Ambele filme sunt destinate copiilor peste 11 ani cu toate că, filmul Jeremias fiind amuzant și spunând povestea unui copil de 8 ani, credem că ar fi potrivit și copiilor mai micuți (9 ani).

MY-SKINY-SISTER Slabanoaga de sora-meabis1
Scenă din filmul – Slăbănoaga de soră-mea –

Despre filmul norvegian Slăbănoaga de soră-mea am postat o cronică semnată de o prietenă a siteului nostru cu aptitudini cinefile iar despre Jeremias (Mexic, 2015) aflăm de pe site-ul TIFF că spune povestea unui băieţel extrem de inteligent, dar nepopular. După ce află că este un geniu, el încearcă să aibă succes, în ciuda faptului că provine dintr-o familie ignorantă şi săracă. La doar opt ani, trebuie să anticipeze cea mai grea decizie din viaţă: ce vrea să fie atunci când se va creşte?

Am avut ocazia să vizionăm acest film astfel încât venim și completăm rezumatul oficial adăugând că este un film sensibil, realizat cu umorul tipic cinematografiei mexicane, despre un băiețel pe nume Jeremias ce descoperă – mai întâi el iar apoi familia sa – că este altfel decât ceilalți copii, nu un copil cu retard mintal (cum se credea inițial) ci din contră, un copil cu o inteligență peste medie. Din momentul acestei descoperiri și al certificării sale încep o serie de aventuri ale copilului în încercarea de a răspunde întrebării: Ce voi fi când voi fi mare?, pornind de la faptul că toate marile genii, pe care le venerează pe rând (îl amintim doar pe Einstein și Marie Curie) au știut de mici ce vor dori să facă.

jeremias
Scenă din filmul – Jeremias-

Sunt surprinse atât lumea de la școală – copiii care se comportă urât cu el, învățătoarea care îl ridiculizează – cât și familia lui Jeremias – o familie dintr-un orășel de provincie, cu o inteligență medie sau sub nivelul mediu, interesată aproape numai de bani, cu excepția mamei care pare să îl înțeleagă și să îl susțină pe băiat dar și un bătrân proprietar al unei librării cu care leagă o prietenie frumoasă; este de fapt personajul care descoperă aptitudinile remarcabile ale copilului (îl bătea mereu la șah!) și căruia continuă să îi scrie chiar și când bărbatul pleacă din oraș.

Filmul se urmărește ușor și este punctat de momente comice: de situație, de limbaj, de personaj, nefiind însă o comedie în adevăratul sens al cuvântului. Este însă un punct bun de plecare în discuțiile cu copiii voștri privind diverse subiecte: respect, prietenie, bătrânețe, familie, ce vor să se facă când vor fi mari, chiar și bullying etc.

Încheim cu detalii organizatorice:

– locație – cinema Elvira Popescu (la Centrul Cultural Francez)

– preț – Elevii și studenții: 10 lei;  copiii până în 14 ani: 5 lei

– alte informații: ramona@tiff.ro

Vizionare plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.