Prima săptămână din iunie este rezervată, în fiecare an la Cluj, TIFF-ului (Transilvania International Film Festival). Un festival care face orașul să vibreze, care atrage cinefilii de pretutindeni ca un magnet, care transformă orașul într-un furnicar cultural neobosit. (Poate aceasta este perioada perfectă pentru a vizita Clujul.)
TIFF-ul are, de șapte ani, un copil pe nume EducaTIFF care se „joacă”, se ocupă cu prezentarea și explicarea filmelor pentru copii – publicului tânăr și formarea lui în sensul unei educații cinematografice solide și de calitate.

În cadrul EducaTIFF au loc proiecții de film pentru copii cu vârsta între 5 și 18 ani urmate de discuții post-vizionare, ateliere de animație, seminarii de critică de film, lecții de cinema și conferințe adresate în primul rând copiilor dar și adulților curioși, susținute de regizori, critici de film, profesori de la Facultatea de Teatru și Film etc. (cu alte cuvinte, de cunoscători).

Am participat ieri la seminarul de critică de film Cum vorbesc filmele, cum vorbim despre film suținut de Daniel Iftene, asistent universitar la Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul Universității Babeș Bolyai adresat unor liceeni. Prelegerea a fost bine structurată și echilibrată, pornind de la fixarea unor noțiuni teoretice: ce este acela un film, ce fel de filme există, cine scrie un film, cum ne uităm la un film: observare – interpretare – aplicare/înțelegere a mesajului. Partea teoretică a fost urmată de cea practică: urmărirea a două scurt metraje – Sniffer și Doi și doi (amândouă premiate) ce ulterior au fost discutate conform schiței dezvoltate inițial. Adolescenții au fost foarte cooperanți și au venit cu idei frumoase, au înțeles atât modul în care trebuie să interpreteze un film cât și mesajul filmelor vizionate.
Pentru mine, un observator independent și adult, a fost o experiență relevantă: am văzut interes și preocupare din partea adolescenților (un public de altfel capricios și foarte foarte greu de atras și interesat), plăcere și dăruire din partea formatorului. Limbajul folosit a fost simplu, reperele au fost date din filmele urmărite de această categorie de public. Azi este o întâlnire cu copii din clasele primare, vor urmări un film adaptat vârstei lor și sunt convinsă că și discuțiile vor fi tot pe înțelesul acestora.
EducaTIFF oferă de fapt un ABC al criticii de film, o bază de pornire în construirea unui public obiectiv și critic iar acest gen de educație cred că ar trebui extinsă și propusă cât mai multor tineri. O parte interesantă și (oarecum) tristă de abia acum urmează: aceste întâlniri au loc numai cu ocazia unor festivaluri de film sau ale unor activități punctuale, deci nu au continuitate și „atragerea” copiilor se face prin intermediul cadrelor didactice care, așa cum știm deja, au foarte mult de muncă pentru a putea ieși din școală (profesoara de ieri a învoit copiii de la trei ore și a completat nenumărate foi). Partea bună (întotdeauna există o parte bună din fericire!) este că o dată ce cadrele didactice și copiii reușesc să ajungă în sala de cinema sau în sala de conferințe, aproape sigur vor reveni pentru că le place și îi prinde acest subiect.
Așadar: dragi cadre didactice, un opțional cu această temă cred că ar fi interesant și educativ pentru copii; dragi părinți, fiți cu ochii pe astfel de întâlniri și mergeți cu piticoții, sunt foarte interesante și instructive.
EducaTIFF este programul de educație cinematografică al Festivalului Internațional de Film Transilvania, organizat de Asociația pentru Promovare a Filmului Românesc (APFR) iar Ramona Sarbu se ocupă de coordonarea proiectului, de organizarea dar și de promovarea lui în școli. O puteți contacta la adresa ramona@tiff.ro și vă va răspunde cu maximă bucurie.
[…] de curând despre EducaTIFF, secțiunea dedicată copiilor din cadrul Festivalului de Film Transilvania (TIFF) care are loc la […]
ApreciazăApreciază