Pentru că eram în tranzit prin Tulcea mergând de la Sfântu Gheorghe – vărsarea Dunării în mare – spre Galați, ne-am gândit să facem un scurt popas în apropierea portului Tulcea la Centrul Muzeal Eco-turistic Delta Dunării, ademeneniți fiind de descrierea de pe siteul lor:
Într-un decor ce redă cu fidelitate habitatele specifice Rezervației Biosferei Delta Dunării „expoziția permanentă permite descoperirea diversității biologice (…) prin expunerea a 46 specii de plante, 3 specii de reptile, 44 specii de păsări și 12 specii de mamifere prezentate în diverse ipostaze și relații ecologice. (…)
(…)Acvariile cu specii de pești si nevertebrate întâlnite in recifele de corali constituie o noutate pentru Tulcea, și chiar pentru acvariile din România, amenajate într-un spațiu public. Printr-un sistem de două acvarii cilindrice, dispuse concentric, aveți posibilitatea de a experimenta, aflându-vă pentru câteva minute in mijlocul unui recif, înconjurați de pești și corali, cu forme și culori impresionante, ce vă vor încânta privirile. Aceleași senzații le puteți trăi și parcurgând tunelul aferent celui mai mare bazin din acvariu, însoțiți de sturioni, considerați a fi printre cei mai primitivi pești ce mai trăiesc azi pe glob, și anghile, cunoscute datorită particularității reproducerii lor biologice.”
Ne-a plăcut:
- că expoziția a corespuns prezentării de pe site (ceea ce nu se întâmplă peste tot );
- că e un muzeu mic, modernizat, cu un parcurs de vizitare semnalat prin indicatoarele de pe podea dar au fost importante și indicațiile doamnei de la intrare. Spațiul este organizat pe trei nivele. Se vizitează mai întâi parterul, care conține hărți interactive și diorame, apoi etajul.
Acesta este o continuare a expoziției de la parter, completată cu câteva siluete din ceară ale unor pescari care pescuiesc, înregistrează comercial această activitate și… o expoziție de pești conservați, alături de o rețetă de borș ( 🙂 ). Foarte frumos prezentate sunt fragmentele de vase vechi -majoritatea amfore – și variate tipuri de scoci. Subsolul se vizitează ultimul, fiind zona cu acvarii. Existența lor acolo este sugerată printr-o deschidere centrală prin care se zăresc de deasupra înotând câțiva moruni.
- să utilizăm cele două hărți interactive: una cu o perspectivă istorică a așezărilor din deltă (inclusiv cetăți precum Enisala sau Dinogetia), alta cu biosfera deltei, așa cum se va vedea din imagini (pe înțelesul tuturor, biosfera înseamnă totalitatea formelor de viață existente – păsări, animale, pești).
Apăsând un buton poți vedea pe hartă unde se află o anumită cetate, din ce perioadă istorică este aceasta sau unde se află o colonie de pelicani;
- că fiecare dioramă creată (vegetație, specii de păsări, animale, reptile) era însoțită de un fundal sonor specific ei: țipăt de pelican, orăcăit de broască etc. declanșat de apropierea vizitatorului de spațiul respectiv;
- faptul că am recunoscut în muzeu ceea ce văzuserăm în deltă cu câteva zile înainte- păsări- stârci, berze, pescăruși, pelicani, lișițe, rațe negre și câteva specii de pești, o broască țestoasă și o vidră;
- zona de acvarii. Aceasta cuprinde mai multe acvarii dintre care cel mai aglomerat e cel cu moruni, nisetri, angile. Practic e un acvariu mare cu fante și nișe și un tunel în care te poți strecura având impresia că ești între pești. Toate viețuitoarele din acest acvariu depășesc un metru lungime, așa că senzația e wow!
E locul care a plăcut cel mai tare juniorului nostru pentru că a fost foarte aproape de niște pești foarte mari. Dacă acest acvariu nu ar fi existat ar fi spus “wow” însă la altceva, și anume un acvariu în care am intrat amândoi pe dedesubt printr-un tub izolat, fiind înconjurați de pești colorați; aici atenția noastră a fost concentrată pe un pește fosforescent.
Zona aceasta de acvarii este încercuită de o serie de acvarii mai mici pentru speciile mari de pești de apă dulce și de apă sărată, conținând somn, știucă și alte specii. Spectaculoși prin culoare și dimensiune sunt crapii japonezi, foarte cunoscuți sub denumirea de pești koi. Tot aici băiatul meu a admirat cei doi pui de rechin și a fost încântat să recunoască printre speciile din acvarii cele câteva exemplare mici de plătică pescuite de el pe canalele din Dunăre. Spre ieșire se trece printr-o încăpere cu acvarii mici, cu pești exotici în ambientul lor natural; printre aceștia fiul meu i-a recunoscut pe toți cei din desenele animate Finding Nemo într-un singur acvariu.
Ne-ar fi plăcut mai mult dacă:
- am fi găsit în acvarii mai mulți pești autohtoni de apă dulce, un banc de pești de mare, copilului meu i-ar fi plăcut să vadă un șarpe viu și măcar o caracatiță sau o sepie;
- la exponatele împăiate etichetele ar fi avut scrisul mai mare;
- era organizată și o zonă a insectelor (mai mulți și mai variați țânțari ca în Deltă nu am văzut, libelule de toate culorile și mărimile etc.);
- la ieșire standul de înghețată era în fața bazinului cu broaște țestoase (dădea impresia de magazin de animale)
- ar fi fost deschis la magazinul de suveniruri și dacă vitrinele acestuia ar fi avut ceva mai atractiv decât vederi și scoicile pe care le găsești sau cumperi de peste tot.
Fără a avea o pasiune specială legată de pești, în casa noastră și-au găsit adăpost de prin diverse magazine rigle pe care se plimbă peștișori, rechini la care le ies ochii, o broască cu cheiță care înoată în cadă lângă tine… daca o vrei. Desigur, gusturile în materie de suveniruri sunt împărțite, dar nu ar strica o mai mare variație a lor.
Putem spune că ne-a plăcut muzeul deși probabil o vizită cu grup organizat ar fi fost mai interesantă, dat fiind că numai grupurile de copii însoțite de învățător/ profesor beneficiază de ghidaj, astfel fiind lesne de înțeles că vizitele sunt niște frumoase lecții de biologie! În rest, ghidajul se plătește separat, la fel și fotografiatul sau filmatul.
Oana I. este din Iași, are un băiat în clasa a IV – a și în vacanțe încearcă să recupereze timpul pe care nu il pot petrece împreună în timpul anului școlar, vizitând locuri noi și să participând la activități educative. Îi mulțumim pentru că a răspuns invitației Roata Mare de a împărtăși această experiență. Așteptăm să i se alăture și alți părinți!