Metodele de educație muzicală Dalcroze și Orff au început să fie accesibile publicului din România. La început sub formă de programe pilot desfășurate în mai 2013 și în luna iulie 2015, iar din toamna aceasta sub formă de module ce se vor relua astfel încât toți cei interesați să poată participa. Oana Cosmovici, membru fondator al asociației Dalcroze Romania, ai cărei copii practică de mici acest tip de educație muzicală a lămurit pentru noi și pentru voi mai multe aspecte legate de aceste activități iar ce am aflat găsiți mai jos.
- Ce sunt metodele Dalcroze şi Orff ? Când și cum le-ai descoperit?
Ambele sunt metode de educație muzicală, dezvoltate fiecare în alt spațiu cultural: metoda Dalcroze este creată în Elveția la începutul secolului XX de către muzicianul elvețian Emile Jaques-Dalcroze, iar metoda Orff-Schulwerk este imaginată în anii ‘50 de către cunoscutul muzician austriac, Carl Orff. Ambele metode au în comun elementele de bază în studiul muzicii: ritmul, solfegiul și improvizația. Multi specialiști susțin chiar faptul că Orff ar fi o metodă derivată din Dalcroze. Un lucru mai puțin știut, chiar și de către cei din domeniu, este faptul că din cercetările și pedagogia dalcroziană s-au dezvoltat foarte multe forme artistice : dansul contemporan, artele spectacolului, artele circului etc.
Eu le-am descoperit mai intâi într-o carte citită pe genunchi, în librăria Cite de la Musique de la Paris, în 2010. Îmi doream foarte mult pentru copiii mei o educație muzicală adaptată vârstei lor (4 ani și 2 ani, la vremea respectivă) și începusem căutările în direcția aceasta. Nu mă atrăgea prea mult ideea de a începe cursuri private de instrument, căutam altceva mai complex, care să le dezvolte simțul muzical, sensibilitatea muzicală, care să îi apropie de muzică într-un mod firesc, natural, folosind capacitățile lor și adaptându-se la nevoile vârstei și receptivitatea fiecăruia. Și în cartea aceea am găsit multe metode interesante: Dalcroze, Orff, Kodaly, Suzuki, Gordon, dar dintre toate, am avut șansa să cunosc mai mult metoda Dalcroze și să pot aprecia toate beneficiile ei în dezvoltarea intelectuală, emoțională și psiho-motorie a copiilor.
- De cât timp participă copiii tăi la acest tip de cursuri și ce modificări ai observat în timp la ei?
Dalcroze este o metodă pentru toate vârstele, o poți aborda de la vârsta de bebeluș la cea de senior. Copiii mei practică ritmica Dalcroze de 4 ani de zile iar achizițiile lor în timp sunt uluitoare. Dincolo de noțiunile muzicale, de culturala muzicală pe care o acumulează (băiatul cel mare, 8 ani și jumătate, fredonează bucăți din W.A. Mozart, Bela Bartok, Franz Schubert, Robert Schumann, L. van Beethoven, Joseph Haydn, Georges Bizet, Johannes Brahms etc.) sunt capabili să trăiască muzica pe care o ascultă, să o înțeleagă, să o imagineze, să o traducă corporal și, mai ales, sunt capabili să o creeze, să improvizeze. A practica muzica înseamnă a-ți asigura pentru toată viața o resursă inepuizabilă de echilibru, bucurie pură, creativitate.
- Cum ți-a venit ideea să aduci metodele Dalcroze – Orff în România și ce a presupus acest lucru?
A fost o conjunctură fericită : am cunoscut un profesor dalcrozian foarte deschis și generos, Anne-Claire Rey-Bellet, care a fost de acord să vină la București pentru un weekend de ateliere în mai 2013. Atelierele au avut succes și lucrul acesta m-a făcut să mă gândesc la posibilitatea de a introduce aceste metode în România, unde este mare nevoie de regândirea și reevaluarea rolului muzicii în educația ființei umane. Chiar dacă muzica figurează în curricula școlară și preșcolară, ea este subconsiderată în raport cu alte materii „de bază”, fapt complet greșit pentru că muzica poate fi ea însăși un mediu de dezvoltare al aptitudinilor necesare pentru aceste materii. Și, în plus, aduce un potențial creativ în gândirea elevului.
Ca să putem începe aceste cursuri în București am așteptat doi ani de zile ca un muzician român să se formeze la Institut Jaques-Dalcroze din Geneva, apoi, după multe căutări, am avut șansa găsirii unui spațiu foarte frumos pus la dispoziție de ArCuB și a unui pian cu o sonoritate specială, marca Bluthner, dat în folosința Asociației prin generozitatea familiei Zvorișteanu, familie de muzicieni remarcabili : tatăl, Radu Zvorișteanu, căruia i-a aparținut pianul, a fost concertmaestru și dirijor al Orchestei Naționale Radio, iar fiii lui i-au moștenit talentul și i-au împărtășit vocația, Bogdan Zvorișteanu fiind actual concertmaestru al Orchestre de la Suisse Romande, iar Virgil Zvorișteanu, concertmaestru al Orchestrei Naționale Radio. Ne bucurăm enorm pentru toate aceste condiții de excepție pe care le putem oferi copiilor și părinților care vin la cursurile noastre, este un început bun și ne oferă premisele unei evoluții frumoase.
Da, programele de educație muzicală Dalcroze-Orff ale Asociației continuă din toamna 2015 sub formă de module. Ca să putem vorbi de educație muzicală, de trasmitere de noțiuni muzicale, de o evoluție și o dezvoltare a simțului muzical, am ales varianta de module care vor cuprinde un număr de minim 6 cursuri, urmând ca, în timp, să propunem un program pe durata unui an de zile. Ne adresăm în special copiilor cu vârste până în 8 ani, pentru care vom propune programe adaptate pe mai multe categorii de vârste. Acum lucrăm la pregătirea acestor module și cât de curând vom publica pe siteul nostru detalii despre desfășurarea acestor cursuri. Prețul va fi de 450 Ron pt modul.
- Metodele Dalcroze și Orff sunt recomandate și copiilor cu dizabilități? Dacă da, pentru ce fel de dizabilități și cum îi ajută? Vă propuneți să vă adresați și lor?
La Institut Jaques-Dalcroze se lucrează deja cu copii cu autism, sindrom Down, cu probleme de învățare sau cu dificultăți de inserție socială etc. Cei de acolo au dezvoltat programe speciale pentru ei și au profesori specializați. Unul dintre ei va veni și la București în cadrul proiectului Culture through Music/Cultura prin Muzică, proiect dezvoltat de ArCuB și în care Asociația Dalcroze Romania este partener. Pe siteul lor au și câteva filmulețe despre felul în care lucrează cu acești copii. Ne dorim foarte mult să propunem și noi cursuri concepute pentru copiii cu dizabilități de tip intelectual, dar pentru aceasta, trebuie să formăm muzicieni și acesta este un proces care cere un anumit timp și nu doar :).
- Dacă ai un mesaj pe care vrei să îl transmiți sau o poveste de împărtășit sau orice altceva de adăugat… acum e momentul! 🙂
…Am foarte multe mesaje de la cei care vin în contact cu muzica prin aceste metode: brusc, își reconsideră cu entuziasm profesia de muzician, de profesor de muzică sau relația cu instrumentul pe care l-au studiat și mereu în sensul pozitiv și creativ. Pentru mine, acest lucru este o sursă de energie și motivație ca să continui munca de promovare a acestor metode de educație muzicală în România.
Mulțumim Oana pentru claritate și entuziasm. Succes în ceea ce întreprindeți.