Tocmai am reînnoit abonamentul la grădina zoologică; este abonamentul cel mai rentabil la noi în familie datorită copilului meu E, un mare admirator şi cunoscător al animalelor. Fascinaţia lui E pentru animale durează de mai bine de un an aşa că vizităm London Zoo aproape săptămânal.

Ajungem fix la deschidere ca să profităm de parc fără aglomeraţie. Traseul nostru este mai mereu acelaşi, pot cu uşurinţă să-l fac cu ochii închişi: mai întâi gorilele ca să-l salutăm pe bebe gorila, apoi tigrii ca să încercăm să depistăm unde dorm puii, urmează un spectacol la amfiteatrul din faţa restaurantului (sunt vreo 3-4 în fiecare zi, cel mai interesant este cel cu vulturii), apoi o vizită la piscina de pinguini, un pasaj printr-un tunel unde îi testăm acustica cu ţipete cât mai înfiorătoare pentru a ajunge în final în zona alocată Africii. Aici stăm cel mai mult ca să admirăm animalele preferate ale lui E: girafele, zebrele şi hipopotamii. 

Variem cu câte o vizită la acvariu sau la cortul fluturilor când plouă foarte tare.
Admirarea animalelor este doar unul din avantajele vizitelor la grădina zoologică iar ei se alătură acestea:
- participarea la hrănirea animalelor (orarele se verifica la biroul de informaţii) poate convinge un copil care nu prea adoră legumele, ca E al meu, să le mănânce:
Iţi aminteşti ce mâncau girafele azi? Uite, ţi-am pregătit şi ţie o porţie de morcovi.
Sau: Azi mâncăm somon cu praz, cine mânca praz cu poftă la grădina zoologică ieri? Gorilele!
- ferma de animale domestice din cadrul grădinii oferă posibilitatea copiilor să îngrijească animalele şi să se joace cu ele.
- Locurile de joacă din interiorul grădinii sunt minunate; fântânile arteziene sunt preferate copiilor vara;
- Spectacole zilnice cu animale sau teatru de păpuşi la amfiteatrul central;
- Pentru copiii mai mari şi pentru adulţi, Grădina Zoologică din Londra este o mare societate de conservare şi educaţie pro-natură, cu multe programe de implicare a publicului. Ceea ce vedem noi în cuşti mai mult sau mai puţin restrictive pentru animale, este doar o moştenire a trecutului pentru că menirea societăţii zoologice londoneze astăzi este cea ştiinţifică şi de conservare şi nu doar de întreţinere a grădinii zoologice, ei desfăşurând proiecte în toată lumea. În astfel de acţiuni aş vrea să se implice şi E când va creşte mare, dacă îşi continuă pasiunea.
Un dezavantaj al acestei grădini zoologice este restaurantul. Mâncarea este scumpă şi nu neapărat bună. Cum în jurul grădinii nu sunt alte restaurante, noi preferăm să facem un picnic şi ca noi gândesc mulţi alţii.
Mulţi cunosc şi au vizitat Grădina Zoologică din Londra, dar nu mulţi o cunosc pe sora ei mai mare, Grădina Zoologică de la Whipsnade, unul dintre cele mai mari parcuri zoologice din Europa. Întinsă pe 240 de hectare, la 30 de minute de centrul Londrei, aici şi-au găsit spaţiul de locuire propice marii rinoceri albi, cei 10 elefanţi şi alte aproape 3000 de specii de animale. O parte este safari, accesibilă doar cu maşina sau trenuleţul cu aburi care face turul domeniului. 

Când căutaţi o destinaţie în aer liber pentru o excursie de o zi în afara Londrei, aceasta este destinaţia perfectă…. Sau poate fi şi – de ce nu? – o destinaţie de o noapte pentru că, dragii mei, la Whipsnade puteţi petrece o noapte magică într-o cabană privată chiar în centrul parcului, înconjuraţi de animale, ca într-un adevărat safari.
