Cronică: Educaţie muzicală Dalcroze pentru copii

Educația muzicală prin metodele Dalcroze și Orff se practică cu succes de câteva generații deja în Europa însă în România ea este încă la început. De aceea, în luna iulie când am aflat că Asociația Dalcroze România organizează astfel de întâlniri ne-am grăbit să mergem pentru a vă povesti mai multe. Vestea bună este că din luna noiembrie (peste câteva zile, deci!) ele se vor permanentiza!

Educatie muzicala Dalcroze Orff

La nivel teoretic, aflăm că educația muzicală de tip Dalcroze și Orff se bazează pe o pedagogie muzicală interactivă şi creativă, care dezvoltă simțul muzical şi stimulează toate tipurile de inteligență: kinestezică, logico-matematică, spațială, lingvistică, inter-personală și intra-personală, în același timp dezvoltând și sensibilitatea, facultatea de a exprima în mod liber sentimente şi emoții, creativitatea şi rafinarea motricității.

Metoda Dalcroze are meritul de a forma iubitori de muzică de calitate în timp ce metoda Orff combină cântul, recitarea, dansul şi interpretarea la instrumente muzicale în procesul învăţării.

Educatie muzicala Dalcroze Orff 2 Collage

Acestea au fost experimentate în mod practic de noi, într-o sâmbătă de iulie, când au avut loc nişte programe pilot, în pregătirea celor ce vor fi iniţiate la început de noiembrie. Ne-am prezentat la sediul ArCuB unde ne așteptau cele două gazde, Ana și Mihaela. Cei 7 copii de 4-7 ani care au participat nu au avut nevoie de prezența părinților, Mihaela Teodorescu (cu o voce foarte caldă și blândă) vorbind direct cu ei.

S-au prezentat fiecare după care au început exercițiile muzicale, de la simple la complexe („complex” este puțin forțat, având în vedere că totul era de fapt o frumoasă joacă ): au aplaudat imprimând un ritm, apoi au adăugat vocea și pianul, apoi au introdus dansul, mima și la final – pam pam! – instrumentele muzicale. Cântecul de la care s-a pornit a fost Sur le pont d’Avignon cu o linie melodică simplă, cunoscută majorității copiilor, pe care se putea improviza ușor.

Educatie muzicala Dalcroze Orff 1 Collage

Dacă până la adăugarea instrumentelor muzicale totul ar fi putut fi realizat la grădiniță (cu mențiunea că aici toate au fost armonizate spre realizarea unui scop unic, comun), „cântatul” la instrumentele muzicale din final a făcut diferența.

Copiii și-au ales câte un instrument iar Mihaela și Ana au trecut pe la fiecare și i-au învățat cum să țină linia melodică a cântecului pentru ca mai apoi să cânte toate instrumentele la un loc; unii ar fi putut spune că a fost hărmălaie, eu însă am identificat linia melodică, multe instrumente muzicale și, mai ales, am văzut satisfacția de pe chipurile copiilor. Iar asta mi-a indicat că a fost un program reușit.

Educatie muzicala Dalcroze Orff 2

Am vorbit mai sus de ritm și de linie melodică însă e important de spus că aceste cuvinte nu au fost pronunțate deloc de cele două animatoare: conform metodei Orff, am aflat ulterior, copiii învață ritmul în joacă, fără a știi de fapt că învață ce este acela ritm; și la fel cu multe alte concepte teoretice.

A fost un program care ne-a plăcut (maaai ales momentul cu instrumentele muzicale) și pe care îl recomandăm copiilor de până în 8 ani cu mențiunea că, pentru a fi eficiente, ar fi nevoie de mai multe ore, de un modul şi de fapt încpeând cu luna noiembrie înscrierea se face numai pentru module, nu pentru o singură întâlnire.

DSCF4451

Întâlnirile au loc atât în timpul săptămânii cât şi în weekend, se adresează copiilor de 1-2 ani, 3-4 ani, 5-6 ani, 7-8 ani iar la primele două grupe de vârstă este necesară prezența și implicarea părintelui. E necesară și înscrierea dar mai multe detalii aflați de pe siteul Dalcroze Romania. Nouă ne-a plăcut și ne-am mai duce!

Atmosferă generală: 5

Interactivitate: 5

Accesibilitate: 5

Preț: 5

Locație: 5

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.