„Descopăr cifrele”- kit de învăţare rapidă a numerelor şi operaţiilor matematice, +4

         De ce ne temem de matematică? De ce ni se pare atât de greu de însuşit? Îmi aduc aminte că pe vremea când mergeam la şcoală, matematica şi în general disciplinele exacte erau cele mai temute. Notele cele mai mici se primeau la aceste materii iar cine reuşea să ia nota 10, era privit ca un fel de semizeu de către noi, ceilalţi. Privitor la matematică, Maria Montessori afirmă:

Rezultatele pe care le obţinem cu micuţii noştri contrastează ciudat cu faptul că matematica este atât de des privită mai mult ca un chin decât ca o plăcere în programele şcolare. Majoritatea oamenilor au dezvoltat bariere mentale faţă de ea. Cu toate acestea, totul este uşor dacă rădăcinile matematicii pot fi implantate în mintea absorbantă. (Mintea absorbantă, ed. A.P.A, 2006, p.175)

      Cred că orice părinte îşi doreşte să aibă copii isteţi, care să cunoască cât mai multe lucruri pe care să înveţe să le aplice şi în mod practic. Conform Mariei Montessori, educaţia copiilor trebuie să cultive atât puterea imaginaţiei cât şi înclinaţia naturală a acestora spre ordine. Pentru a ajuta copiii să îşi însuşească elementele de bază ale matematicii, aceasta a conceput un material didactic, folosit până astăzi în grădiniţele montessoriene. O parte importantă din el îl găsiţi în acest kit care cred că este foarte potrivit nu doar în cadrul grădiniţelor ci şi pentru familiile care fac homeschooling sau pentru părinţii care vor să lucreze complementar cu cei mici .

Kitul este conceput în scopul de a-i ajuta pe cei mici să înţeleagă:

  • Numerele de la 1 la 10 şi semnificaţia cifrei “zero”;
  • Adunarea şi înmulţirea, scăderea şi împărţirea;
  • Cum se formează zecile, numerele de la 11 la 19 şi de la 11 la 99.

Vă prezentăm mai jos conţinutul acestuia:

CEZ_8433

Bare numerice – se folosesc pentru învăţarea numărării şi pentru înţelegerea operaţiilor aritmetice.

 

 

Jetoane – 70 de jetoane care pot fi folosite pentru numărarea până la 10 şi pentru a ajuta copilul să înţeleagă conceptul de grup de unităţi şi de asemenea pentru a asocia numerele unor cantităţi.

CEZ_8434

Cartoanele cu cifre rugoase şi foliile transparente – sunt folosite pentru învăţarea semnelor prin care se notează cifrele, pe baza exerciţiilor senzoriale. Cartoanele au locuri speciale unde pot fi puse jetoanele pentru activităţile de asociere număr-cantitate. Foliile transparente corespund cartoanelor şi sunt folosite în activităţi de asociere şi autoverificare.

 

 

 

Cartonaşe cu cifre şi semne matematice – sunt 36 de cartonaşe cu cifre şi 10 cartonaşe cu semne matematice.

CEZ_8442

 

Tablele lui Séquin A şi B – ajută la învăţarea numerelor de la 11 la 19, respectiv 11 – 99 şi cartonaşe cu elemente de numărat pe care sunt imprimate grupuri de obiecte (baloane sau răţuşte) şi care se pot folosi pentru activităţi de asociere obiect-număr sau obiect-bară numerică.

 

 

 

 

Cărticică Descopăr cifrele – un material informativ util care detaliază şi explică foarte clar toţi paşii pe care îi aveţi de urmat în procesul didactic şi totodată oferă numeroase sugestii de activităţi.

       Kitul arată foarte bine, este realizat din materiale de calitate şi este o plăcere să îl descoperi şi să îl priveşti. Am încercat de câteva ori să lucrez pe baza lui cu băiatul cel mare care avea atunci 4 ani. Am observat că reţinea foarte uşor informaţia şi era foarte atras de ceea ce îi arătam, însă mi-a fost greu să îi ţin în frâu pe ceilalţi doi copii mai mici, care nu aveau defel răbdare. Cu părere de rău şi în acelaşi timp cu speranţa că va fi fructificat mai cu spor, am hotărât să îl ofere grădiniţei la care merg cei doi băieţi. Este o grădiniţă de stat, micuţă, cu o singură grupă, care deserveşte un cartier aflat la marginea oraşului nostru. Din această grupă fac parte copii de la 3 la 6 ani. La început credeam că acest aspect este un dezavantaj pentru copiii mai mari şi un avantaj pentru cei mai mici, însă citind despre pedagogia montessoriană am descoperit că în grădiniţele cu acest specific se compun grupe mixte de copii pe categorii de vârstă (0-3, 3-6, 6-9), acesta fiind un element specific foarte important în acest tip de educaţie.

Am rugat-o pe doamna educatoare să ne ofere un feed-back despre materialul oferit:

      Curentul educaţional Montessori este un concept destul de apreciat în rândul părinţilor pentru că a reuşit să strucureze procesul de învăţare în acord cu nevoile individuale ale copilului. Fiecare copil are ritmul său de a învăţa şi a se dezvolta şi trebuie lucrat individual, niciodată prin comparaţie cu un alt copil. Fiind unici, unora le plac  mai mult cifrele, alţii preferă literele şi le reţin mult mai uşor, alţii preferă muzica, sportul etc.

Mă bucur că am descoperit aceste metode educative; folosesc aproape toate metodele de lucru care facilitează învăţarea şi dezvoltarea cognitivă a copiilor.

În kitul „Descopăr cifrele” am avut bucuria să găsesc material didactic de bună calitate şi pe placul copiilor. Barele numerice sunt de mare ajutor şi le-am folosit într-un joculeţ intitulat „scara numerică”; copiii au învăţat astfel care este cea mai mică cifră şi care este cea mai mare. Asociind elementele de pe cartonaşe cu cifra respectivă au reţinut cu uşurinţă şi forma fiecărei cifre, comparând-o totodată cu ceva din natură (de exemplu: unu parcă e un băţ şugubăţ, doi seamănă cu o lebădă, trei e ca un ineluş, pe deget învârtecuş etc).

Bulinuţele viu colorate le-am folosit pentru a asocia cifra învăţată cu una sau mai multe buline. Ne-am jucat noi şi astfel am învăţat şi ce numere sunt pare şi au pereche şi ce numere se numesc impare şi elementele lor nu sunt perechi.

Avantajul acestui kit este că propune un stil de învăţare ce se bazează pe concret, experimental şi senzorial, ceea ce aduce o serie de beneficii importante în procesul de învăţare.

Mulţumim doamnei educatoare Mădălina Neamţu pentru feed-back şi de asemenea editurii Gama pentru oferirea acestui material!

CEZ_8432

Un comentariu

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.