Poveștile părinților: la Opera Comică pentru Copii

În ultimele 2 luni am fost de 3 ori la Opera Comică pentru Copii (OCC) – la Peter Pan, la Coana Chirița și la Cenușăreasa. Primele două spectacole sunt musicaluri, în timp ce ultimul este balet. Cel mai mult ne-a plăcut – și mie și copiilor (de 4 ani, respectiv 5 ani și jumătate) – Cenușăreasa, cel mai puținPeter Pan. Pe acesta din urmă nu îl recomand, dar pe celelalte două – da.

Stela-Popescu-in-musicalul-COANA-CHIRITA_Opera-Comica-pentru-Copii

Ca o caracterizare de ansamblu, iată care sunt punctele mai sensibile, insuficient puse la punct în spectacolele de la OCC. Sunetul nu este foarte bine reglat. Mai ales din sală – la parter – se aude foarte tare și din cauza asta (cred eu) devine neclar ce spun actorii, mai ales ce cântă. Cu excepția a 2-3 personaje din fiecare spectacol, vocile actorilor nu sunt foarte potrivite pentru muzica gen operă/operetă. În general jocul actorilor nu impresionează. În fiecare spectacol sunt 2-5 actori mai buni, restul fiind mai degrabă terni. În Coana Chirița mi-a plăcut în mod special Stela Popescu (Chirița), Luluța (Oana Șerban) și Guliță (Valentino Tiron). Aporpos de Coana Chirița – în program se spune că spectacolul este adecvat pentru copiii de 3+. Eu aș spune ca să se mai aștepte vreo 3 ani…

baletul-CENUSAREASA-la-OPERA-COMICA_foto-3La capitolul aspecte pozitive eu punctez mai multe lucruri, pentru toate spectacolele. În primul rând este evident că regizorii au în vedere publicul lor, sunt folosite elemente atractive pentru copii, sunt introduse inclusiv dialoguri directe cu copiii din sală. Deși spectacolele sunt destul de clasice ca abordare, nu se simte o distanță mare între scenă și sală. Scenografia este și ea inspirată. Decorurile nu sunt realiste – în stil clasic, dar nici foarte abstracte și minimaliste. Copiii au puncte de reper suficiente, iar scena pare suficient de adecvată și ”plină” pentru a oferi un cadru comod și credibil de manifestare a poveștii.

În general copiii beneficiază de o ”școală” de teatru/balet destul de bună, în sensul că se pot familiariza într-un mod plăcut cu rigorile spectacolelor de acest tip.

Participarea la spectacolele OCC cred că este o experiență plăcută și instructivă pentru copiii, care îi apropie de ideea de teatru/operă/balet. Totuși este încă loc de adus îmbunătățiri, în special pe linia calității jocului actoricesc.

Pozitiv apreciez și strategia OCC de diversificare a ofertei și de stimulare a participării în tot felul de activități. După fiecare spectacol se poate merge în tururi în spatele culiselor. Nu sunt foarte spectaculoase – dar atmosfera este minunată, toți angajații teatrului sunt prietenoși și le zâmbesc sincer copiilor. Copiii, cel puțin cei mai mici, nu par să rămână cu foarte multe lucruri de pe urma acestui tur, dar sunt încântați și povestesc cu plăcere de câte un detaliu. Pentru adulți este inedit și interesant.

peter_panDe asemenea, s-a amenajat un salon de concerte unde se oferă lecții de muzică clasică copiilor de peste 7 ani. Nu am participat la aceste programe, dar ideea mi se pare extrem de binevenită. Aș scădea chiar vârsta copiiilor pentru care se fac astfel de programe.

După unele spectacole se oferă în foaier animație gratuită – copiii pot primi baloane, sunt sesiuni de face painting. Prin urmare vizita la teatru devine o experiență plină de surprize.

În general OCC este o instituție dinamică, care își adaptează oferta. De Halloween a fost propus un program de vizitare special, numit Noaptea Vrăjitoarelor. O dată pe lună se dau reprezentații gratuite pentru copiii cu nevoi speciale, celor instituționlizați etc.

AlexandraAlexandra este expert în marketing cultural și amatoare de experiențe culturale inedite. Are o vastă experiență în lucrul cu instituții publice de cultură și este o prietenă și susținătoare creativă a Roții Mari. Îi mulțumim pentru rândurile de mai sus și pentru ideile cu care ne bucură din timp în timp.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.