Descoperim România: Vama Buzăului

În această vară ne-am propus să descoperim mai multe locuri frumoase din România şi mai puţine din lumea largă. Aş dori să împărtăşesc cu voi locurile noastre preferate, în cazul în care căutaţi destinaţii prietenoase pentru familii cu copii ce oferă mai mult decât media: un spaţiu mai generos, mâncare bună şi peisaje frumoase. Voi începe cu preferatele noastre – deşi, ca să fiu pe deplin sinceră, aş fi vrut să le ţin secret. 

Vama Buzăului este la aproximativ 50 de km de Brașov și la 3 ore de București. Este o piatră prețioasă; un pic la capătul lumii (dar în final ne-am dat seama că e doar o senzație), înconjurată de dealuri, la baza munților Ciucaș, în apropierea unor câmpii pline de flori, ape curgătoare și a unei cascade de o frumusețe răpitoare. Da, știu, sunt multe astfel de locuri în România dar cu toate acestea am avut foarte rar ocazia să vedem sate tradiționale atât de bine îngrijite. În paralel cu păstrarea cu grijă a tradițiilor, am observat atenția pentru proprietăți pe care locuitorii le îngrijesc cu mândrie și încearcă să le mențină cât mai frumoase posibil. Ne-a plăcut acest lucru cu atât mai mult cu cât, după ce am povestit cu unii localnici, am aflat motivele acestei mândrii și iubiri față de muncă: faptul că nu a fost un sat colectivizat în trecut și acela că are un primar tânăr și gospodar. Mai multe lucruri despre acest minunat loc și istoria sa, găsiți aici.

vama buzaului 1Am avut, de asemenea, norocul de a fi cazați într-un loc special, recent deschis. Acesta este un alt secret pe care am fi vrut să îl ținem doar pentru noi. Pensiunea Pastel Chalet este magică. Am avut senzația că timpul a încremenit dar a lăsat totuși să treacă suficient confort modern astfel încât să nu regretăm nimic, decât că nu stăm mai mult. Fiecare cameră a pensiunii este decorată individual în culori calde, are paturi comfortabile și dușuri interesante, deschise, fără uși :). Acestora se adaugă o grădină generoasă, un loc de joacă, mese de ping-pong și biliard, sufragerii ce permit interacțiunea cu alți musafiri ai pensiunii, un restaurant cu un bucătar foarte bun, gazde fantastice mereu prezente, toate acestea în mijlocul unui peisaj care îți taie respirația.

Acest loc îți oferă nu doar confort și frumusețe ci și ocazia să te regăsești – pe tine și pe ceilalți. Pentru o cazare de 2 nopți la sfârșit de săptămână noi am plătit 1140 de lei, pentru un apartament cu 2 camere cu toate mesele incluse, pentru doi adulți și doi copii. Pentru o cameră dublă cu paturi extensibile pentru copii și mese pentru întreaga familie, prețul ar fi fost 860 de lei iar camerele fără mese incluse ar costa în jur de 250 lei pe noapte. Recomandăm cu căldură această pensiune și de asemenea ofertele lor speciale; proprietarul este foarte deschis și poate fi contactat aici: enisa.burtan@bvbcom.ro.

vama buzaului 2Ce altceva mai puteți face în zonă pe lângă relaxare? Multe. În prima zi aici, noi am vizitat cascada Urlătoarea. Nu la fel de faimoasă ca și cea omonimă dar localizată în munții Bucegi, nouă ni s-a părut că aceasta este mai spectaculoasă și mai accesibilă copiilor decât tiza ei. Formațiunile de piatră și suprafețele alunecoase care duceau spre cascadă au generat niște discuții interesante și noi oportunități de învățare. De asemena, împrejurimile frumoase au format un cadru de excursie perfect. În acest sens, când sunteți acolo vă recomandăm ca, după ce treceți de cascadă, să continuați drumul și veți fi recompensați cu niște peisaje superbe.

A doua zi am făcut o drumeție prin munții din vecinătate. Alți oaspeți ai pensiunii, un ghid local și un inginer horticol ne-au însoțit. La sfârșitul călătoriei am fost răsplătiți cu cel mai bun picnic; gazdele ne-au surprins cu atenția la detalii – totul de la pături, scaune, mese, argintărie, chiar și decorații de masă au fost aduse pentru ca noi să ne bucurăm și să ne relaxăm. Bineînțeles, mâncarea a fost pe măsura așteptărilor iar noi am devorat-o ca niște lei înfometați.

În ultima noastră zi în zonă, am vizitat rezervația naturală de bizoni europeni – un sanctuar nu doar pentru aceste animale ci și pentru căprioare și cerbi. Copiii au fost încântați și – din nou – au avut oportunitatea de a învăța și a afla lucruri noi. Apoi, am condus în jur de două ore pentru vizita minunații Vulcani Noroioși – dar din păcate ploua în zonă și nu i-am putut admira decât de la depărtare. Mai sunt, totuși, și alte atracții turistice în zonă, de exemplu bisericile din Prejmer, Hărman și Budila.

Ne propunem se ne reîntoarcem cât mai des în această zonă, atât vara cât și iarna. Acum că v-am spus secretul nostru, sperăm că vom mai găsi loc de cazare și vom întâlni numai vizitatori care respectă natura și tradițiile. Dacă cunoașteți locuri similare pentru destinații de familie, împărtășiți-ne ”secretul” în comentarii la acest articol sau scrieți echipei Roata Mare la office.roatamare@gmail.com pentru a scrie un articol despre locul respectiv.

violetaVioleta, autoarea acestui articol, este mama a doi copii creativi și activi. Le place să călătorească și caută mereu aventura, activitățile culturale și educative. Mottoul lor este „we may not have it all together, but together we have it all.” 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.