Cronică: PE BUNE/ adevăr în mișcare. Performance de dans, muzică live și improvizație pentru oameni de peste 7 ani

După ce au prins curaj cu ale lor Fapte vitejEȘTI, echipa PETEC (Asociaţia pentru Teatru şi Carte) ne surprinde din nou cu un performance inedit și proaspăt, în care povestea, muzica live, dansul, improvizația se îmbină natural și armonios; un spectacol pentru minte și pentru suflet, pentru (inter)activi și contemplativi, pentru copii și părinți, pentru iubitorii artelor performative și pentru cei care abia le descoperă.

Alături de balaurii mei de 6 și 9 ani, am avut bucuria de a participa la premieră, la Centrul European Cultural şi de Tineret pentru UNESCO Nicolae Bălcescu. Spectacolul ne-a entuziasmat pe toți, mai ales pe cei aflați sub vârsta recomandată :), așa că vi-l recomand cu mare drag!

Dacă în 2015 (în spectacolul Fapte vitejești) tema aleasă a fost frica / anxietatea, acum a venit rândul minciunii să fie întoarsă pe toate părțile și analizată din toate perspectivele: ce se întâmplă când cineva minte? cum se transformă? ce cred ceilalți? cine are dreptate? ce înseamnă fals sau adevărat? Pornind de la binecunoscuta poveste Petrică și lupul (care însă se schimbă la fiecare reprezentație, fiind înlocuită mereu cu o altă poveste) spectacolul se dezvoltă gradual, alternând momentele dedicate diferitelor arte, dar oferind și spectatorilor, mai mici sau mai mari, ocazia să se manifeste și să contribuie la succesul și unicitatea fiecărei reprezentații.

Înainte de spectacol, copiii sunt invitați să scrie pe un bilețel ceva despre ei, despre cine sunt și ce le place să facă sau să se știe despre ei; aceste bilețele sunt folosite în timpul performance-ului, care astfel se îmbogățește și se schimbă, folosind experiențele și sugestiile spectatorilor. Improvizația și interactivitatea devin componente esențiale în spectacol și accentuează gradul de implicare, coparticiparea. De altfel, la final, spectatorii sunt invitați pe scenă pentru a participa alături de artiști la un joc creativ, amuzant și plin de învățăminte despre adevăr, minciună și subiectivitate.

Ce ne-a plăcut:

  • Folosirea limbajelor artistice diferite (muzică, dans, teatru, literatură) pentru a exprima aceeași idee; în acest fel copiii sunt familiarizați cu formele de expresie, cu mijloacele de comunicare specifice mai multor arte;
  • Interactivitatea: în timpul spectacolului, copiii trebuie să facă anumite gesturi atunci când aud anumite fraze (să tropăie, să plesnească din degete etc.); astfel le este testată atenția, este menținută concentrarea și sunt pregătite anumite momente ale narațiunii;
  • Scenografia, recuzita la vedere, delimitarea spațiului de joc: cu inventivitate, resursele simple și la îndemână (cort, cretă, post-it-uri, măști, cercuri …) devin instrumente eficiente și potrivite în mai multe ocazii;
  • Felul în care mesajele copiilor și apoi copiii înșiși au fost incluși în spectacol;
  • Muzica live, dansul, pantomima și modul în care artiștii colaborau și se coordonau pentru realizarea diferitelor momente, totul petrecându-se la vedere, în absența culiselor;
  • Copiii se familiarizează cu formele de exprimare ale artelor performative contemporane, într-un mod inteligent, ludic și interactiv; valabil și pentru adulți! 🙂
  • Copiii sunt încurajați să se exprime, să fie creativi și pe parcursul spectacolului și la final, în partea de joc de pe scenă; la nici 6 ani, balaurul cel mic mi-a declarat entuziasmat: „ Mami, am fost ACTOR!”

Pe bune este spectacolul de neratat în această stagiune, la care sunteți invitați, pentru început pe 6 octombrie la Teatrul Excelsior în cadrul Festivalului Internațional de Teatru pentru copii și pe 20 octombrie la Centrul Național al Dansului (CNDB).

Performance-ul face parte dintr-un proiect complex, finanţat de Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București – ARCUB prin programul „Bucureşti – Oraşul in-vizibil”, și include un laborator de cercetare şi ateliere cu copii din diferite comunităţi. Suntem curioși să aflăm mai multe și nerăbdători să vi le împărtășim. Până atunci, așteptăm impresiile voastre după spectacol!

Pe bune
un performance de/cu: Cătălin Diaconu, Cristina Lilienfeld, Filip Stoica, Oana Băluţă, Răzvan Rotaru, Selma Dragoş, Smaranda Găbudeanu, Victor Podeanu, Virginia Negru.
Costume: Georgiana Gherghişan
Durata: 1h20min

Notele noastre, între care cea mai mare este 5:

Atmosferă generală: 5

Accesibilitate: 5

Interactivitate: 5

Preț: 5

Locație: nu putem nota deoarece se joacă în diverse locații (teatrul Excelsior, CNDB etc)

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.