O după-amiază rece de toamnă s-a dovedit perfectă pentru a savura în familie un spectacol la Opera Comică pentru Copii. Singura nedumerire a apărut atunci când am aflat că abia din acest an repertoriul include și un spectacol de operetă, care are toate șansele să devină o piesă clasică, de rezistență. Așa că, vă invităm la OCC!
Hapciu în Re major este o adaptare după celebra operetă Mam’zelle Nitouche de F.R. Herve, libret de Henri Meilhac și Alber Millaud, prima operetă creată vreodată și jucată în premieră la Paris tocmai în 1883! Titlul este destul de dificil de tradus în limba română: Domnișoara Nu –mă – atinge, Domnișoara Mironosiță sau poate chiar Domnișoara Mimoza, așa că varianta propusă de creatorii spectacolului este mult mai simpatică. Este recomandat copiilor de la 7 ani în sus, dar în sală existau mulți spectatori sub această vârstă, care au urmărit totul cu sufletul la gură.
Fiind vorba despre un spectacol de operetă, trebuie să vă așteptați la compoziții muzicale interpretate de soliști, cor și orchestră pe un libret agreabil și o alternanță a momentelor de dialog, monolog, muzică, dans. De asemenea subiectul și personajele, țin de anumite tipologii și teme clasice: ne întâlnim cu eleve de pension, călugărițe, ofițeri, actrițe și directori de teatru; sunt ridiculizate metodele de educație din pensionul condus de călugărițe, sunt satirizate obiceiurile rele ale ofițerilor și este subliniat curajul tinerei care îndrăznește să-și afirme talentul. Este bine să discutați cu copiii despre aceste lucruri fie înainte, fie după spectacol, pentru a evita posibile interpretări greșite.
Opereta prezentată în premieră anul acesta la OCC oferă publicului tânăr ocazia de a cunoaște un nou gen de teatru muzical. Este un spectacol complex, în care se reunesc domenii artistice diferite; momentele de muzică, teatru, dans, mimă și pantomimă sunt atent dozate, alternează și se întrepătrund, menținând un ritm alert; atmosfera este completată de costume și luminile de scenă pentru un efect vizual pe măsură.
Ce ne-a plăcut:
- Vocile frumoase, puternice ale artiștilor de operă; efectul este garantat în rândurile micilor spectatori încântați de muzică;
- Complexitatea spectacolului; le permite copiilor întâlnirea cu diverse genuri artistice, care conlucrează îmbogățind astfel spectacolul și asigurându-i succesul;
- Scena rotativă; de mare efect și facilitând schimbarea extrem de rapidă a decorului;
- Umorul; comicul de situație sau al unor personaje au fost extrem de apreciate de copii;
- Atenția și amabilitatea voluntarilor care ne-au ajutat să ne orientăm și care au oferit perne uriașe copiilor, pentru a vedea mai bine scena.
Spectacolul este unul clasic, deloc interactiv, dar nu mai puțin fascinant sau interesant pentru cei mici. Acest aspect este însă compensat de posibilitatea unei vizite în culise, la sfârșitul reprezentației. Turul În spatele cortinei promite întâlnirea cu personajele preferate, sesiuni foto și de autografe, descoperirea cabinelor și a magaziei de decoruri…Data viitoare ne vom rezerva timp și pentru un astfel de tur și cu siguranță vă vom povesti cum a fost. Asta, dacă nu ne-o ia cineva dintre voi înainte!
Iată deci un motiv în plus pentru a merge cu copiii la spectacol și de a descoperi și alte surprize pregătite de prietenii noștri de la Opera Comică pentru Copii!
Să vă fie de folos!
Hapciu în Re major, Regia: Cristian Mihăilescu, Scenografia: Andreea Koch, Coregrafia: Cătălin Caracaș, Dirijor: Ciprian Teodorașcu
NOTELE noastre, dintre care cea mai mare este 5 și cea mai mică este 1, sunt:
Atmosfera generală: 5
Accesibilitate: 4
Preț: 5
Locație: 5