Acel moment în care intri într-o librărie fără un scop anume, când deschizi o carte, o răsfoieşti şi decizi că trebuie să o cumperi neapărat, că este o carte făcută special pentru tine, că îţi vorbeşte şi parcă o auzi cum te roagă să o iei. Acel moment mi s-a întâmplat de dimineaţă cu diferenţa că mă aştepta cuminte pe birou, când am ajuns la serviciu. Mă aştepta pentru că instituţia în care lucrez este partener al proiectului în cadrul căreia a fost realizată şi era cumva normal să avem şi noi un exemplar.
Cartea se numeşte Da’DeCe să mă întorc în timp? şi este proaspăt ieşită de sub tipar, acum câteva zile. Este scrisă de buna prietenă a Roţii Mari – Iulia Iordan şi ilustrată de Anca Smărăndache. Este o carte despre patrimoniul construit şi despre poveştile pe care acesta îl conţine; despre lucrurile pe care le putem învăţa în timp ce ne plimbăm pe stradă sau când privim o lucrare de artă (hmm….sunt mult mai multe decât unii îşi pot imagina şi nu, nu ţin exclusiv de artele plastice, din contră: ţin de istorie, de matematică, de geografie şi de multe altele!). În acest caz este vorba de clădirile aflate pe Calea Victoriei, una din cele mai frumoase şi mai cu istorie străzi din Bucureşti, pe care se găsesc clădiri importante ca Palatul Cantacuzino, Casa Manu, Palatul Regal – Muzeul de Artă, Palatul Romanit – Muzeul Colecţiilor, Muzeul Aman etc. De asemenea, aflaţi informaţii folositoare şi despre râul Dâmboviţa şi despre parcul Cişmigiu, aflate în apropiere.
Răsfoind-o mi-am adus aminte de unul din jocurile mele preferate de când era mică, joc pe care îl mai fac câteodată şi azi cu piticii mei: jocul de-a casele care înseamnă că ne uităm la casele vechi şi încercăm să le găsim ochii, gura, trăsăturile feţei iar apoi ne imaginăm povestea lor. Cele mai iubite de mine erau casele cu ochişori din centrul Sibiului, le ştiţi şi voi?
Revenind la această minunată carte, ea are – pe lângă poveştile caselor – şi multe activităţi practice şi întrebări, pentru că este destinată copiilor. În ea copiii pot desena, completa, învăţa cuvinte noi (pseudonim, de ex.), scrie propriile lor poveşti. Abia aştept să îi iau pe piticii mei la plimbare pe Calea Victoriei şi în împrejurimi.
Ilustraţia şi calitatea cărţii sunt aşa ne-au obişnuit Iulia şi colaboratorii ei de-a lungul timpului. Totul este gândit în cele mai mici detalii şi creat special pentru a fi uşor de utilizat de copiii de şcoală, principalii viitori utilizatori: are colţuri rotunjite, coperţi tari, o hartă a locurilor pe care sunt invitaţi să le viziteze, pagini mate astfel încât creioanele colorate să adere cât mai bine, imagini în creion şi acuarelă care îmbină imaginaţia cu elemente din realitate (fragmente de clădiri, de lucrări) şi multe alte lucruri frumoase şi realizate cu grijă.
Şi încă ceva: pentru a fi utilă cât mai multor persoane, cartea mai are un supliment, un ghid de creare a unui traseu cultural; adică, mai ales cadrele didactice dar şi ceilalţi doritori, pot învăţa să facă un traseu similar cu cel al Iuliei urmând instrucţiunile din acest ghid. Ghidul a fost scris de Raluca de la Asociaţia MetruCub – resurse pentru cultură, un hub de oameni serioşi şi harnici atunci când vine vorba de treabă bună în domeniul educaţiei culturale şi pentru patrimoniu şi de Raluca de la Asociaţia Da’DeCe .
Cele două publicaţii se vând împreună şi costă doar 18,24 lei + TVA, este preţul fix impus de cei care au acordat finanţarea pentru realizarea lor, anume Administraţia Fondului Cultural Naţional. Ele se găsesc (cât s-or mai găsi, pentru că s-au scos în tiraj destul de mic!) în librăriile Cărtureşti, la Seneca Anticafe din Bucureşti şi în librăriile Humanitas.
Vă spun, e o carte frumoasă foc. Eu cred că este un candidat serios pentru concursul Cele Mai Frumoase Cărţi din România din 2017, secţiunea Carte pentru copii. Deci vă invit să o răsfoiţi cât mai curând.
Ah, încă ceva: cartea este în curs de lansare iar această activitate are loc în mai multe locuri din Bucureşti, până în luna noiembrie. Pe 26 şi 29 octombrie Iulia vă dă întâlnire la Muzeul Aman respectiv la Seneca Anticafe, pentru a povesti despre carte şi despre patrimoniu. Sperăm să ajungem şi noi.
Cu entuziasm,
Roata Mare