Elefanți, cuci, cai și EU aliniați la Start! Muzeul copilului

Multe lucruri se fac, se prefac și se adună în lumea creativă și dinamică a proiectelor de educație culturală! Astfel că, deschiderea unei expoziții spațiu interactiv de joacă Elefanți, cuci, cai și EU este de fapt doar o parte – cea vizibilă pentru public – dintr-un proiect mai amplu, derulat de prietenii noștri de la Asociația Da’DeCe .

Start! Muzeul copilului este numele unui proiect ambițios, prin care se urmărește cercetarea, conservarea și valorificarea unei colecții unice de jucării, donată de Iosif Herțea, ca parte a unui viitor muzeu al copilului. Expoziția Elefanți, cuci, cai și EU deschisă la ARCUB în perioada 8 – 30 iunie este un experiment desfășurat în scopul unei mai bune definiri a rolului unui astfel de muzeu, care să permită copiilor să se apropie de și să interacționeze cu patrimoniul, să înțeleagă și să se împrietenească în mod firesc și natural cu tot ce înseamnă cultură și mediu cultural.

Ce a însemnat concret pentru noi vizitarea unei expoziții spațiu interactiv de joacă? Relaxare, delectare, timp de calitate petrecut împreună cu balaurii de 6 și 9 ani, descoperire de lucruri noi și interesante, pentru toți, adulți și copii deopotrivă. Un sentiment de bucurie și o atmosferă calmă dar jucăușă. Fără agitație. Fără stridențe. Fără „muzică pentru copii” dată la maxim sau sunete enervante ale unor jucării de calitate îndoielnică.

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Am fost întâmpinați cu căldură și ni s-au explicat o serie de lucruri legate de expoziție, care reprezintă o selecție din colecția ce însumează aproximativ 1000 de piese (jucării, păpuși de teatru, instrumente muzicale pentru copii etc.). Copiii au primit și niște bilețele cu regulile vizitei, mai precis semnele care explicau dacă un obiect poate fi atins cu multă grijă sau doar privit și indicau obiectele cu care se pot juca. Au fost cele mai simpatice și mai atent respectate reguli! „A fost ca un joc! Trebuia să găsim semnele și să verificăm ce înseamnă.” Și au făcut asta singuri și pe deplin responsabili!

Am descoperit treptat lumea păpușilor de mânuit, colecția de obiecte de ceramică, de cai, elefanți și jucării de tot felul; am desenat, am jucat teatru, am confecționat propriile jucării din materialele puse la dispoziție… Am aflat lucruri interesante despre personajele din Teatrul lui Kasperl, despre căluțul Dala, despre misteriosul personaj Eu, dar și despre ce înseamnă să alcătuiești și să te îngrijești de o colecție. Acest mic colț al colecționarului / cercetătorului ne-a trezit interesul și cred că exprimă cel mai bine mesajul expoziției, de a îngriji și prețui obiectele cu amintirile lor și a le oferi mai departe.

Expoziția ne-a plăcut tuturor în egală măsură; fie că a fost vorba despre „oaza de liniște din mijlocul orașului”, de mixul inedit de „atmosferă culturală, ludică și plină de viață”, de posibilitatea „de a explora și atinge apoape tot ce vroiai” sau de a desena și construi jucării, fiecare a găsit motive de încântare. Felicitări întregii echipe și succes în continuare!

Expoziția face parte dintr-un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și va fi itinerată în toamnă la Cluj și Brașov. Toate detaliile despre vizitare dar și despre evenimentele pentru public programate găsiți aici.

Să ne fie de folos!

 

Despina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.