Ne îmbogățim astăzi palmaresul de recomandări de vacanță cu o recomandare exotică: grădina zoologică din Singapore. Chiar dacă nu este o destinație comodă pentru mulți dintre noi, ar putea fi util de știut ce putem face când ajungem acolo, mai ales cu copiii. Laura, părintele vorbăreț de astăzi, ne povestește cum i s-a părut ei și fetiței ei și de ce crede că ar fi un lucru de bifat când ne aflăm în această zonă. Să ne fie de folos!
Ca în orice oraș nou în care ajungem cu copilul recunosc că sunt ușor sceptică dacă merită sau nu să aleg anumite activități pe care le-am putea face și acasă. Acesta a fost și cazul vizitei noastre în Singapore, unde am decis că ne vom dedica una din prețioasele zile de vacanță vizitării unei grădini zoologice, Singapore Zoo.
Am luat decizia să mergem într-o zi din timpul săptămânii, ca să nu fie prea aglomerat, pentru că locul în sine oferea mai multe variante de activități, pe lângă vizitarea grădinii zoologice puteam alege să vizitam și alte parcuri aflate în subordine: Jurong Bird Park, Night Safari sau River Safari. Biletele de intrare puteau fi cumpărate separat pentru fiecare parc sau împreună, accesul fiind permis în curs de 7 zile de la achiziționarea lor.
Variantele de a ajunge la parc sunt multiple, incluzând mijloacele de transport în comun, un expres sau taxi. Detalii despre variantele de acces se găsesc pe site-ul grădinii zoologice. Am ajuns acolo cu un taxi, iar drumul a durat aproximativ 30 de minute.
Deși parcul se întinde pe o suprafață de 28 de hectare, doamna de la casierie ne-a asigurat că-l vom parcurge relaxați în 3-4 ore. Presupunând că ne vor ține picioarele, am achiziționat entuziasmați bilete de intrare la 2 din cele 4 activități: Zoo și Night safari. Tarifele de acces încep de la 30 Dolari singaporezi pentru intrarea la un singur parc și ajung până la 68 Dolari dacă alegi să vizitezi toate cele 4 parcuri. Tarifele pentru copii sunt ușor reduse în funcție de vârstă. Noi am ales să vedem 2 parcuri și am plătit în total 126 dolari pentru toată familia, un tarif similar cu cele de la orice alte atracții turistice din oraș.
Parcul e organizat în mai multe zone: intrarea se face prin „Frozen tundra” (Tundra înghețată) unde facem cunoștință cu Inuka, primul urs polar care s-a născut într-o țară tropicală. Aflăm despre urșii polari că mirosul lor dezvoltat poate detecta o focă de la o distanță de 64 Km.
Ieșind din zona polară, simțim un miros specific animalelor din Africa unde avem norocul să ajungem la ora la care sunt hrăniți urangutanii. Inainte de a ne da seama ce se întâmplă, suntem invitați să ne așezăm pe o băncuță unde suntem fotografiați împreună cu grupul simpatic, după care la fel rapid suntem invitați să ne continuăm vizita, primind un bilețel care ne va permite la ieșire să achiziționăm o frumoasă fotografie, ce ne va aminti cu plăcere de experiența inedită. Aflăm că astfel de sesiuni au loc în mai multe zone din grădina, orele de interacțiune cu animăluțele fiind trecute pe plăcuțe, acolo unde este cazul.
Trecem mai departe în zona pisicilor mari, unde la ora 11 găsim deja leul și leopardul dormind. Drumul trece printr-o minigradina cu diverse plante (aloe vera, arborele de cafea, de cacao) și arbori de fructe tropicale (papaya, ananas). Curioși, ne luăm timpul necesar să le observăm.
Ajungem la zona cu cimpanzei, animăluțe extrem de inteligente, se știe. Aici găsim un cimpanzeu melancolic (Catinca este sigură că a fost părăsit de iubită 🙂 ), și un altul care lucrează concentrat pentru a scoate dintr-un puzzle o recompensă gustoasă (acesta fiind special conceput pentru a le permite animalelor să exploreze mediul înconjurător). In aceasta zonă, coșurile de gunoi sunt acoperite, căci cimpanzeilor le place mâncarea noastră.
In zona reptilelor dintre toate ne impresioneaza crocodilul, despre care citim ca are are cea mai mare forta de a musca (1.363 kg). Paradoxal, aflam despre acesta ca muschii gurii sunt extrem de slabi, astfel incat este suficient un elastic pt a o tine inchisa.
Facem un popas la unul dintre show-urile zilei (Padurea tropicala) unde aflam ca taierile agresive sunt cauza distrugerii habitatului animalutelor din zona (serpi, lemuri, macaci si alte specii de maimute), acestea fiind din acest motiv pe cale de disparitie. Ideea principala a show-ului este aceea de a face publicul sa constientizeze ca asa cum suntem parte din pericol putem fi si parte din solutie.
Dupa un scurt popas de pranz, ne indreptam catre elefanti, pe care/i gasim la ora mesei. Aflam despre acestia ca beneficiaza zilnic de un body scrub si saptamanal de pedichiura. Ne apropiem de finalul turului care inevitabil ne trece prin zona cu magazine unde puteti gasiti un souvenir pe placul copiilor, de la plusuri simpatice la diverse obiecte inscriptionate. Noi am ales fotografia cu urangutani despre care v-am povestit mai devreme.
Incheiem turul dupa 4 ore de mers lejer, asteptand cu nerabdare sa revenim mai pe seara pentru night safari. Noi am ales sa ne intoarcem la hotel pentru un repaus, insa daca aveti energie, cele 2 activitati se pot lega, in spacial daca ajungeti in gardina dupa ora pranzului. Night safari dureaza mai putin, caci plimbarea se face cu o masinuta.
Asadar, daca ajungeti in zona, va recomand sa faceti o vizita, caci experienta este una deosebita, animalele putand fi observate libere, neingradite, iar activitățile sunt agreabile pentru toate varstele, dar in special pentru cei mici, pentru zonele si show-urile special dedicate acestora. Este un spațiu plăcut și educativ, cu animale foarte diverse și chiar inedite pentru europeni.
Laura este mama Catincăi de 12 ani. Împreună ele descoperă lumea cărților, a muzeelor, a parcurilor, Catinca fiind expusă de mică la tot felul de activități educative. Sunt un cuplu mamă-fiică model și mulțumim Laurei că a decis să ne împărtășească experiențele ei. Te mai așteptăm în Roata Mare!