Travel: Cite de la Mer, Cherbourg

La Cité de la Mer – Orașul Mării, este un muzeu destinat vieții marine – atât în ceea ce privește viața subacvatică cât și în privința transportului maritim și a metodelor de explorare a adâncurilor. Se află în orașul Cherbourg din Franța, în regiunea Normandia, așadar pentru cei dintre voi care, cu familia, nu doriți să vizitați o zonă prea turistică (Paris și împrejurimile, Provence, Bretania etc.) și ajungeți în Normandia, vă recomandăm să vizitați și Orașul mării. 

Sunt patru segmente diferite care ne-au încântat și ne-au atras atenția: 1. Acvariul – care de fapt este o expoziție despre istoria scufundărilor, presărată cu acvarii mari cu pești, 2. Vizitarea submarinului Le Redoutable, 3. Centrul de atracții – On a marché sous la mer, 4. Expoziția permanentă – Titanic. Retour à Cherbourg (Titanic. Întoarcerea la Cherbourg).

Această prezentare necesită JavaScript.

Pentru început, intrarea în muzeul situat pe cheiul portului Cherbourg, în niște ample hale care cândva au funcționat ca terminaluri de îmbarcare – este spectaculoasă; de la intrare vedem expuse submarine adevărate și faimoase, folosite în diverse scufundări, cum ar fi submarinul folosit de regizorul James Cameron pentru studierea Titanicului, sau pentru a coborî în Groapa Marianelor. Aici se află și casa de bilete de unde cumpărăm biletele necesare pentru accesul în punctele amintite mai sus. Am fost trei adulți și trei copii și am petrecut acolo în jur de 4 ore pline de aventuri.

În centrul de atracții am avut experiența coborârii sub mare, într-un submarin: ni s-au explicat semnele folosite de scafandrii, scopul coborârii în adâncuri iar în final am intrat într-o capsulă care a mimat coborârea sub apă, cu toate sunetele și mișcările specifice. A fost amuzant pentru toți iar la ieșire am primit suvenir poze cu noi din timpul acestei experiențe.

Acvariul nu este neapărat foarte diferit de alte acvarii mari destinate vizitării însă totuși aici am văzut pentru întâia dată un acvariu cu meduze luminescente (superbe!) și o istorie a scufundării, de la primele încercări de costum până la cele mai recente invenții în domeniu. Știați că primele costume de scafandru semănau cu niște butoaie în care erau închiși cât de cât ermetic temerarii?

Vizitarea submarinului Le Redoutable este una din atracțiile complexului, destinată însă doar celor peste 5 ani. Fără a avea un grad ridicat de interactivitate, este o ocazie unică pentru toată lumea de a vizita un submarin militar nuclear folosit în anii 60; preț de 30 de minute se vizitează camera motoarelor, centrul de control, bucătăria, dormitoarele iar unele aparate pot fi atinse de vizitatori.

Ultima, dar poate cea mai interesantă este expoziția Titanic. Întoarcerea la Cherbourg, o expoziție care utilizează informația istorică combinată cu cea științifică, modul de expunere clasic combinat cu cele mai năstrușnice invenții tehnologice, de la diorame mobile la holograme. Suntem invitați să intrăm în pielea unui călător la bordul faimosului vapor, în ultima sa călătorie. Parcurgem clasa I, a II, a III -a, vedem săli de spor, piscine, săli de bal și de masă, putem vedea prin gaura cheii cabine ale doamnelor de la clasa a III -a, cabina poștașului etc. Citim vederi trimise la plecarea din Cherbourg sau chiar de pe vas, scrisori cu formulări de genul ”abia aștept să ne revedem…/ când ne întâlnim îți voi povesti…”, auzim conversații șoptite, muzică de dans, vedem galerii foto  cu oameni care au supraviețuit și alții care nu au mai ajuns în America, simțim pe viu momentul ciocnirii cu icebergul fatal, liniștea de după și isteria care au urmat… Este o expoziție care face apel la toate simțurile, care implică profund vizitatorul și oferă o experiență de vizitare greu de uitat. La sfârșit, în ultima sală, dacă nu este de ajuns, vedem un bilanț al victimelor; am reținut doar că 52 de copii au fost salvați și 53 au murit în apele înghețate ale oceanului.

Această prezentare necesită JavaScript.

Fără a fi un muzeu destinat exclusiv copiilor, La Cité de la Mer este un centru maritim destinat întregii familii, în care toată lumea, indiferent de vârstă și de interese, găsește câte ceva de făcut și de învățat. Experiența poate continua și înafara zidurilor muzeului, pentru că portul Cherbourg a știut să își facă cunoscută istoria, astfel că faleza orașului și a împrejurimilor este presărată cu informații despre vapoare, imigranții care au trecut prin acel oraș în drumul spre o viață mai bună, istoria navală a zonei etc.

Copiilor le-a plăcut ”scufundarea” cu submersibilul și joaca din sala de bal a Titanicului, alături de studierea aparatelor de scufundat.

Așadar, odată ajunși în această zonă, vă recomandăm să nu ratați Orașul mării, este poate cel mai bun muzeu din regiune și garantează o experiență plăcută, educativă și interactivă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.