Recomandare de carte: Monștri. Un bestiar al bizarului, de Christopher Dell, 10+

Sincer, abia așteptam să treacă Haloween-ul, cu alaiul său de vrăjitoare, vampiri, zombii etc., pentru a vă recomanda o carte serioasă și bine documentată despre monștri și alte creaturi fantastice. Monștri. Un bestiar al bizarului de Christopher Dell este o carte apărută la editura Arhur în condiții grafice remarcabile, care reușește o foarte utilă trecere în revistă a acestor ființe imaginare în cultura universală; utilă mai ales pentru cei care încep să înțeleagă că astfel de plăsmuiri existau înainte de Harry Potter… 🙂

Volumul reunește referințe literare, mitologice, artistice etc. despre aceste creaturi care au fascinat de-a lungul timpului oameni din cele mai diferite zone și culturi. Zei și monștri, diavoli și demoni, monștri magici, dragoni, monștri acvatici, fantome, ghouli, creaturi care se metamorfozează, eroi cu care se confruntă, se regăsesc pe rând în capitole bine structurate. Explicațiile sunt oferite sintetic, într-un limbaj accesibil și sunt dublate de numeroasele reproduceri color ale unor fragmente de picturi, sculpturi, fresce, basoreliefuri, stampe, gravuri etc. Excelenta documentație vizuală este susținută și de un impresionant efort de sinteză a celor mai importante surse culturale; regăsim creaturi din imaginarul egiptean, mesopotamian, grecesc, indian, chinez, japonez, american precolumbian, polinezian, creștin, iudaic, etc.

Departe de a fi o lucrare științifică, volumul este mai mult o inițiere, o trecere în revistă a subiectului sau chiar un aide – mémoire rapid. Simpatica enciclopedie conține referințe de bază și trimite la surse importante în note bibliografice bine documentate. Ea se adresează astfel și copiilor mai mari (de la 10 – 12 ani), adolescenților, dar și adulților care vor să afle mai multe despre acest domeniu fascinant.

Bogăția ilustrațiilor cu indicația sursei și referințele culturale cu trimiteri bibliografice constituie principalele motive pentru care acest volum ar trebui să ne fie la îndemână prin casă. Și cum copiii noștri cresc, ar fi cazul să afle la un moment dat că astfel de ființe bizare au existat cu mult înainte de Stăpânul Inelelor, Star Wars sau Harry Potter.

Cartea se găsește atât în librării cât și în magazinele online la un preț foarte tentant. Mulțumim prietenilor noștri de la editura Art pentru acest volum minunat!

Monștri. Un bestiar al bizarului, de Christopher Dell, București, editura Art 2010

Să ne fie de folos!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.