Cartea pe care urmează să v-o prezint în rândurile de mai jos vă poate fi un excelent îndrumar dacă doriţi să îl iniţiaţi pe cel mic în tainele scrisului şi citirii, acasă. Pentru ca munca dumneavoastră să dea roade este nevoie de consecvenţă şi de răbdare, iar rezultatele se vor vedea în timp. Trebuie să mai reţineţi că în pedagogia montessoriană învăţarea scrierii premerge citirea şi că fiecare copil este unic, aşa că va avea propriul ritm de învăţare. Cărticica este foarte bogată în informaţii şi este important să ştim că activităţile se realizează, pe cât este posibil, în ordinea în care sunt prezentate.
Esenţial este să îi insuflăm copilului dorinţa de a învăţa să scrie şi să citească şi dacă vom reuşi asta, lucrurile se vor lega mult mai uşor. Cea mai importantă verigă în acest demers este ca noi înşine să citim des şi cu plăcere. Cu siguranţă aşa le vom stârni curiozitatea şi vor dori să ne imite.
În primele pagini ale cărţii vom regăsi câteva lămuriri referitoare la pedagogia Montessori şi sfaturi despre cum să desfăşurăm corect o activitate conform cu această pedagogie. Urmează explicarea activităţilor propriu-zise. Primii paşi sunt simpli, trebuie pur şi simplu să îi arătăm copilului cum se ţine corect o carte, cum se dau paginile şi cum se pune cartea la loc în bibliotecă. Se recomandă cititul cu voce tare, care are multiple beneficii asupra dezvoltării celor mici.
După această primă parte în care sunt prezentate activităţi prin care sperăm ca al nostru copil să se îndrăgostească de citit, urmează descrierea activităţilor care îl pregătesc şi totodată urmăresc să îi stârnească interesul pentru scris. Câteva exemple de activităţi propuse în carte: să îi scriem numele pe diverse suporturi, să îi arătăm cum să decupeze din ziare sau reviste literele prenumelui său, să găsim cuvinte care încep cu un anumit sunet.
Sonoritatea cuvintelor reprezintă o atracţie pentru copii. Îi vom ajuta dacă le vom vorbi cât mai mult, chiar din primele zile de viaţă, explicându-i ce urmează să se întâmple, ce urmează să facem, povestind în timpul activităţilor cotidiene, cerându-i părerea. Dacă vom folosi un limbaj cât mai variat şi chiar cuvinte şi denumiri ce ar putea părea complicate, este cu atât mai bine, deoarece capacitatea lor de a reţine este foarte mare! Un joculeţ hazliu este Ghicitul denumirii unui obiect ascuns. Copilul trebuie să aleagă un obiecte dar fără să ni-l arate. Ca să nu cumva să tragem cu ochiul, ne legăm cu o eşarfă. Va trebui să ghicim numai din descrierea celui mic despre ce obiect este vorba. Bineînţeles, după ce am ghicit obiectul, rolurile se schimbă.
Alte joculeţe simpatice, recomandate pentru copii de peste 4 ani, sunt Ghiceşte ce fac! şi Ghiceşte unde este! . În primul joculeţ, copilul trebuie să îşi dea seama care este cuvântul ce descrie gestul sau scena pe care o mimăm, spre exemplu: a râde, a plânge, a dansa, a alerga, a scrie, a citi. După ce mimăm trei acţiuni, vom inversa rolurile. Şi cel de-al doilea joc este interesant: trebuie să luăm două obiecte, dintre care unul aparţine copilului, spre exemplu o coală de hârtie şi o maşinuţă. Aşezăm maşinuţa pe hârtie şi îl rugăm să ne spună unde este: maşinuţa este pe hârtie. Vom muta locul maşinii deasupra, lângă, sub. Vom continua până când am epuizat toate posibilităţile iar apoi vom schimba rolurile.
Poezia este un gen de limbaj care poate avea un rol foarte important în deprinderea scrierii şi citirii şi poate fi abordat foarte devreme de copii, foarte sensibili la muzicalitatea şi armonia cuvintelor, rimelor, versurilor. Deci le putem citi cu succes poezii adecvate vârstei şi vom încerca să inventăm propriile rime, chiar dacă acestea nu au neapărat logică.
Identificarea sunetelor este un alt exerciţiu util care se poate exersa prin următorul joculeţ: copilul închide ochii sau este legat la ochi cu o eşarfă. Vom face diverse zgomote pe care acesta le cunoaşte deja şi pe care trebuie să le recunoască: degete care trosnesc, scârţâitul uşii de la o cameră, apa care curge la chiuvetă, alunecarea unui papuc pe gresie, ciocănitul la uşă.
După ce a trecut prin toate aceste etape, următorul pas îl reprezintă exerciţiile prin care copilul învaţă să îşi controleze muşchii necesari scrisului şi în acelaşi timp să îi fortifice. În acest capitol sunt descrise câteva moduri prin care se pot realiza acestea: turnarea unui lichid sau a diverselor tipuri de boabe dintr-un recipient în altul, ungerea feliei de pâine cu unt, decojirea şi tăierea unui fruct sau a unei legume, puzzle-uri, desenatul, pictatul cu pensula sau cu degetul, modelatul în aluat sau plastelină. În carte veţi găsi toate acestea şi multe altele descrise detaliat.
Dacă până în acest moment să zicem că s-a desfăşurat antrenamentul , ultimul capitol – Cheile scrierii şi lecturii , este cel mai complex şi descrie cele trei tipuri de resurse pe care le vom folosi mai departe: jocurile cu sunete, literele rugoase şi alfabetul mobil. În completarea acestui capitol, la sfârşitul cărţii veţi găsi o secţiune dedicată confecţionării materialelor Montessori pe care le veţi folosi în procesul de învăţare. Veţi învăţa cum să confectionaţi de unul singur: literele rugoase, cartonaşele cu grupuri de litere, alfabetul mobil, formele geometrice, cardurile cu ordine, plicuri cu sunete, litere şi imagini. Desigur există şi varianta să le cumpăraţi de-a gata, o variantă mult mai simplă, dar care nu oferă aceeaşi satisfacţie pe care o veţi avea realizându-le dumneavoastră.
În carte veţi găsi descrise mult mai multe activităţi utile. Eu am ales câteva dintre ele pentru a vă ajuta să vă faceţi o idee. Ceea ce am observat parcurgând această carte este că fără să mă informez despre pedagogia Montessori, am avut de-a lungul timpului idei de activităţi sau joculeţe care cred că s-ar încadra în acest model didactic. De aceea cred că stă în firea şi în instinctul nostru să ne educăm copiii frumos, stimulându-i şi angrenându-i în tot felul de activităţi care să îi ajute să se dezvolte şi nu ne trebuie vreun curs special pentru asta. Pur şi simplu să ne uităm în jurul nostru, în casa noastră, în curtea noastră sau în părculeţul în care obişnuim să mergem, ba chiar şi pe strada prăfuită pe care trec multe maşini zgomotoase şi cu siguranţă, pornind de la lucruri mărunte, vom putea dezvolta activităţi interesante şi folositoate pentru copiii noştri, despre care vom avea surpriza să aflăm la un moment dat că aparţin unui anumit model pedagogic. Cred că în fiecare dintre noi există un învăţător pe care dragostea pentru copiii noştri îl poate face să iasă la lumină. Să avem deci încredere în noi, părinţii care suntem!
Titlu: 100 de activităţi Montessori pentru învăţarea scrierii şi citirii; Autor: Marie-Hélène Place; Editura: Gama; Colecţia: Gama Parentis; An apariţie: 2016; Nr.pag: 204.
P.S. Din colecţia Gama Parentis am mai vorbit pe Roata Mare şi despre 100 de activităţi Montessori pentru descoperirea lumii înconjurătoare. Despre aceasta vă invităm să citiţi mai multe aici.
Cărţile le puteţi comanda de pe site-ul editurii Gama sau din orice librărie on-line. Sperăm ca informaţiile oferite să vă fie de folos!