După minunata culegere de basme româneşti a lui Petre Ispirescu, în biblioteca noastră şi-a făcut loc în completare, o importantă colecţie de basme clasice de pretutindeni, apărută la fel ca şi prima, la editura Corint Junior. Mi-am dorit mult această carte deoarece a fost concepută de Andrew Lang (1844 – 1912), un nume extrem de important în dezvoltarea şi evoluţia literaturii pentru copii, un fel de Petre Ispirescu de talie mondială.
Comoara fermecată cu poveşti (The Blue Fairy Book ) este primul volum dintr-o impresionantă şi valoroasă serie de 12 volume apărută cu aproximativ un secol în urmă şi care reuneşte basme, poveşti şi legende din întreaga lume, traduse pentru prima dată în engleză o dată cu acest volum, în 1889 şi oferite astfel în premieră, publicului larg.
Cartea cuprinde 19 poveşti şi basme, dintre care unele foarte cunoscute precum Aladin şi lampa fermecată, Rumpelstiltzkin, Frumoasa şi bestia sau Ali-Baba şi cei 40 de hoţi. Se regăsesc de asemenea şi titluri mai puţin ştiute precum: De ce este marea sărată? , Gâscăriţa, La răsărit de soare şi la apus de lună, Capul cel Groaznic, dar la fel de bogate în nuanţe şi sensuri.
Ce am remarcat şi mi-a plăcut în mod deosebit la această colecţie este menţionarea sursei de provenienţă pentru fiecare scriere. Astfel regăsim adunate aici poveşti şi basme din: O mie şi una de nopţi, Traditions Populaires de l’Asie Mineure (Carnoy et Nicolaides), Asbjørnsen şi Møe (autori de basme norvegiene), Madame d’Aulnoy, Fraţii Grimm, Cabinet de Fées şi altele.
Un mare plus pentru această ediţie îl reprezintă grafica foarte frumoasă, realizată de tinerele ilustratoare Mihaela Paraschivu şi Marina Plantus. Ilustraţiile alb-negru alternează cu cele color, imaginile sunt foarte reuşite şi transmit o stare de bine, poate şi datorită culorile alese, calde şi vii şi de asemenea datorită portretelor personajelor care sunt gingaşe şi ludice şi adesea imprimate cu un umor candid şi discret. Am remarcat de asemenea cu plăcere că poveştile sunt ilustrate diferit, respectându-se stilul fiecăreia în parte, ceea ce oferă variaţie, excluzând monotonia care paşte cărţile de o asemenea amploare. Unele scene sunt atât de reuşite încât deşi destul de simple, m-au absorbit secunde întregi cu drăgălăşenia lor bine-hrănitoare.
Mai jos vă puteţi delecta cu o selecţie de imagini din carte:
Basmele au un rol esenţial în dezvoltarea armonioasă a copiilor noştri, de aceea cred că două cărţi nu trebuie să lipsească din nicio bibliotecă: una cu basme româneşti şi cealaltă cu basme universale. Într-o lume în care observăm că nu se mai spune limpede răului , rău şi binelui, bine, basmele pot ajuta la fixarea unor valori fundamentale în sufletul şi mintea celor mici. De asemenea, fantasticul caracteristic este un excelent stimulent pentru imaginaţie şi cred că toţi ne dorim copii creativi. Mai mult, aceste scrieri adună sute şi chiar mii de ani de tradiţie, aşa că sunt o ocazie bună să le facem cunoştinţă cu tradiţia populară a zonei din care provine scrierea. Vă invităm să aflaţi mai multe despre beneficiile citirii basmelor .
Titlu: Comoara fermecată cu poveşti – o colecţie de basme clasice; Autor: Andrew Lang; Ilustraţie: Mihaela Paraschivu, Marina Plantus; Traducere: Toma Ritner; Editura: Corint Junior; An apariţie: 2013; Nr.pag: 272; Format: 20 x 26 cm ; Copertă cartonată.
Buna seara!Felicitari pentru toate activitatile!Va rog frumos, daca se poate sa-mi explicati cum se poate posta o recomandare de carte. Fiul, Dimitrie Voda a scris deja o recomandare despre una dintre cartile din seria Harry Potter.Va multumesc mult!Cu stima,Irina Voda
Trimis din Yahoo Mail pe Android
ApreciazăApreciază