Germania pentru copii: Sea Life și Legoland, Oberhausen

Oberhausen este un oraș în zona industrială Ruhr, în Germania, în apropierea orașelor Dusseldorf, Dortmund sau chiar Köln. Deține o vastă zonă de divertisment, unii spun chiar că au mall-ul cu cea mai mare suprafață din Europa, însă pe noi ne-a interesat pentru prezența Sea-Life și Legoland – unul mai micuț, pe care le-am vizitat împreună cu copiii. Aceste două centre se găsesc însă și în alte zone din lume și foarte probabil sunt similare ca demers.

Sea_Life_Centre_-_Oberhausen_Sea Life este un mare și frumos centru de cercetare acvatică -unul din multele de acest gen din întreaga lume -, altfel spus un mare acvariu în care putem învăța nenumărate lucruri atât despre viața peștilor de apă dulce, a celor din oceane, a vidrelor asiatice cât și despre cea a…deșeurilor care populează din ce în ce mai ”prolific” apele planetei.

Chiar de la început suntem invitați să devenim niște musafiri subacvatici și primim niște măști – ochelari de scafandru pe care să le folosim pentru a explora mediul marin în care suntem introduși prin intermediul decorului foarte sugestiv; intrăm sub apă și totul – de la sunete până la scenografie sugerează acest lucru: decorul unui vapor scufundat, acvarii cu geamuri sub forma unui hublou, hamace suspendate pe tavan, manechine de scafandrii ce te pândesc din locuri ascunse etc. Totul este sugestiv și favorizează cunoașterea, varietatea de pești este extrem de mare iar materialele informative sunt abundente și variate. E drept, în privința acestora din urmă sunt privilegiați vorbitorii de limbă germană însă din loc în loc există și explicații în limba engleză.

Sea Life Oberhausen  CollageVoi insista asupra materialelor educative tocmai pentru că prezența lor foarte diversificată indică caracterul educativ al acestui centru și îl face, din punctul nostru de vedere, cu atât mai interesant de vizitat (atât de către adulți cât și de copii). Astfel, la intrare puteți lua un traseu educativ în care găsiți diverse stații, identificabile și pe parcursul vizitei; odată ajunși în fiecare dintre acestea, trebuie să studiați peștii și informațiile disponibile pentru a răspunde la întrebările din traseu. O altă modalitate de cunoaștere sunt etichetele explicative bilingve și quiz-urile care se găsesc din loc în loc; cel care ne-a plăcut nouă în mod deosebit a fost cel în care am fost invitați să introducem mâna în niște cutii, să atingem niște suprafețe și să ne dăm seama a cărui piele de pește o simțeam. Astfel am aflat cum se simte pielea de rechin, de balenă și de focă. Cunoașterea multi-senzorială este privilegiată și utilizată de fiecare dată când este posibil.

O componentă importantă a centrului este protejarea animalelor acvatice și combaterea poluării. Am aflat despre speciile pe cale de dispariție (broaște țestoase, rechini) și – în cazul în care le consumăm – cu ce le putem înlocui; de exemplu acum știm că tonul trebuie cruțat iar în locul acestuia să mâncăm macrou iar în loc de creveți, scoici.

Parcursul expozițional se sfârșește în magazinul de suveniruri Sea Life și trece chiar pe lângă restaurant care are deschidere spre acvariul mare, central pe care îl putem privi și în care chiar putem hrăni peștii (cu hrana și la ora potrivite). Am ieșit de aici după mai bine de două ore, cu multe lucruri noi învățate. Deși prețul este mare: 20 de euro pentru adulți și 19 euro pentru copii peste 3 ani, am considerat că sunt niște bani bine investiți.

În apropierea Sea Life se află și un Lego Land pentru care accesul costă puțin peste 18 euro (dar, am aflat ulterior, dacă cumpărați bilet online combinat pentru cele două atracții aveți o reducere de aproape 50%). Dacă în primul caz banii au fost investiți cu folos, în această din urmă situație prețul poate părea cam piperat, atâta timp cât copiii nu vorbesc limba germană și deci nu pot participa la activitățile colective organizate aici (ateliere de modelaj Lego, proiecție de filme), în ciuda personalului care se străduie să ofere explicații în limba engleză.

Legoland_Discovery_Centre_OberhausenLego Land, așa cum spune și numele, oferă toate informațiile de care oricine are nevoie despre Lego și cuprinde toate tipurile de Lego disponibile: traseul începe obligatoriu în fabrica de Lego unde copiii învață interactiv cum se fac piesele iar apoi, odată intrați în spațiul de joacă, ei se pot opri la zona Lego Ninjago (unde se pot antrena pentru a deveni ei înșiși ninja), Lego Friends, Lego Duplo, o zonă de ateliere de construcție, apoi Race & Test unde copiii își construiesc propriile mașini pe care le testează pe niște tobogane și piste imense, un cinematograf Lego sau în cele două zone demonstrative: Lego Miniland – o zonă cu construcții Lego ale clădirilor reprezentative din bazinul Ruhr (stadioane, aerporturi, porturi etc) și Lego Star Wars – în care regăsesc lumea SF, cu Darth Wader în mărime naturală, făcut din Lego. Și multe altele!

Lego Land Oberhausen CollageÎn timp ce copiii se joacă – și pot fi lăsați singuri pentru că sunt în siguranță – părinții pot aștepta la cafeneaua din incintă. Noi am stat în jur de două ore și nu ne-am oprit la toate stațiile de joc, unele nefiind deschise. Copiilor mei le-a plăcut cu toate că nu sunt foarte de pasionați de Lego sau Duplo. Mai există și un loc de joacă cu tobogane și tuneluri – similar cu cele de interior de la noi, numai că în loc de bile copiii au cărămizi moi din Lego – aici pot merge cei mai micuți.

Cred că cele două atracții fac parte din același lanț, am observat că se găsesc de multe ori împreună, astfel încât dacă aveți ocazia să le vizitați, fie la Oberhausen fie în alte părți din lume – veți avea parte de o experiență foarte plăcută iar copiii vor fi încântați. Recomandăm!

Cu drag,

Roata Mare

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.